REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas penktadienį nepratęsė kardomojo suėmimo termino kyšininkavimu įtariamam Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Leonardui Karnilai.

REKLAMA
REKLAMA

BNS žiniomis, L.Karnila dar bus suimtas iki sekmadienio, kada baigsis anksčiau paskirtas suėmimo terminas, po to jis bus paleistas į laisvę.

REKLAMA

Prokuratūra įtariamajam ketina paskirti kitą kardomąją priemonę - namų areštą arba rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Vasario 22 dieną teismas L.Karnilos suėmimą buvo pratęsęs mėnesiui. Iki tol savivaldybės administracijos direktorius buvo laikomas suimtas 10 parų.

Nuomonę pakeitė SIM kortelė

Penktadienį prokuroras kreipėsi į teismą prašydamas įtariamojo suėmimą pratęsti dar dviem mėnesiams. Teismui buvo pranešta, kad per kratą 51 metų suimtojo kameroje Lukiškių tardymo izoliatoriuje kalėjime buvo rasta mobiliojo ryšio telefono SIM kortelė. Manoma, kad šis radinys tapo pagrindu prokurorams prašyti suėmimo.

REKLAMA
REKLAMA

Šios savaitės pradžioje prokurorai neketino prašyti pratęsti suėmimą, o prašyti paskirti namų areštą. Manoma, kad rasta SIM kortelė pakeitė prokurorų nuomonę dėl kardomosios priemonės.

Naudodamiesi nelegaliai gautais telefonais ir SIM kortelėmis, įkalinimo įstaigose esantys įtariamieji gali palaikyti ryšį su bendrais, tartis dėl parodymų, bandyti paveikti liudytojus.

Atmesdamas skundą dėl suėmimo pratęsimo, teismas paskelbė, kad atlikti būtini procesiniai veiksmai, įtariamasis buvo apklaustas keletą kartų.

Įtarimai reikalavus kyšio

Šioje byloje įtarimai yra pareikšti Trakų rajono merui Vytautui Petkevičiui ir vicemerui Sauliui Raščiauskui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L.Karnila įtariamas 4 nusikalstamų veikų padarymu, dvi iš jų įstatymas įvardija kaip sunkius nusikaltimus, už kuriuos gresia reali laisvės atėmimo bausmė. Pratęsdamas suėmimą, pirmos instancijos teismas pagrįstai įvertino ir nustatė, kad yra pagrindas ir sąlygos suėmimui.

Ikiteisminis tyrimas dėl L.Karnilos ir kitų Trakų rajono savivaldybės pareigūnų veiklos pradėtas dar 2007 metų balandį.

Bylos duomenimis, savivaldybės administracijos direktorius esą reikalavo 100 tūkst. litų kyšio, kad bendrovei „Dializės centras“ palankiomis sąlygomis būtų išnuomota sena ligoninės katilinė. Savivaldybės įmonė „Trakų šilumos tinklai“ šias patalpas iš tiesų išnuomojo „Dializės centrui“.

REKLAMA

Įtariama, kad L.Karnila tarėsi su „Dializės centro“ atstovu M.K. dėl patalpų nuomos palankiomis sąlygomis. Dėl šios nuomos administracijos direktorius esą suderino su Trakų rajono meru V.Petkevičiumi.



Paremtos partijos

Baudžiamojoje byloje yra duomenų, kad pinigais iš gautų įtariamų kyšių buvo paremtos partijos.

Praėjusių metų gruodžio 5 dieną meras V.Petkevičius administracijos direktoriui perdavė Naujosios sąjungos, kuriai priklauso, sąskaitos numerį.

Į ją pervesta 20 tūkst. litų, o Liberalų ir centro sąjungai, kuriai priklauso L.Karnila - 10 tūkst. litų.

REKLAMA

Prokuratūra įtarimų partijos kol kas nėra pareiškusi ir teigia, kad tyrimas dar nėra baigtas.

Dėl Trakų valdininkų atliekamą ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Linas Kuprusevičius BNS yra sakęs, jeigu šiuos pinigus teismas pripažins gautus per kyšius, teismas juos konfiskuos.

Šioje byloje yra ir daugiau įtariamųjų - įtarimai pareikšti ir kyšių davėjams. Kiek yra tokių įtariamųjų, ir kokių bendrovių atstovams pareikšti įtarimai, pareigūnas nenorėjo atskleisti.

Įtariamieji kyšio davėjai nebuvo sulaikyti - pareiškus įtarimus ir apklausus, jie buvo paleisti. Prokuratūra šiems įtariamiesiems paskyrė rašytinius pasižadėjimus neišvykti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trakų rajono meras socialliberalas V.Petkevičius yra pripažinęs, jog eidamas pareigas ieškojo paramos Naujajai sąjungai, bei patvirtino, jog partiją parėmė bendrovė, dėl kuriai esą rodomo palankumo jis ir pateko į teisėsaugos akiratį.

V.Petkevičius žurnalistams patvirtino, jog bendrovė ,,Dializės centras“ pervedė į socialliberalų sąskaitą 20 tūkst. litų, tačiau sakė su šios bendrovės atstovais nesusitikęs ir paramos iš jos neprašęs.

Atsiėmė skolą

L.Karnila įtariamas paėmęs 4 tūkst. eurų kyšį iš kelių priežiūros, aplinkotvarkos ir komunaline technika prekiaujančios įmonės ,,Baltic Faber“ atstovo, kad ši firma laimėtų konkursą dėl šaligatvių ir sniego valymo mašinos įsigijimo.

REKLAMA

Administracijos vadovas taip pat įtariamas reikalavęs 200 tūkst. litų už poilsio bazės privatizavimą. Įtariama, kad kad per tarpininką vasario 13 dieną jis paėmė 10 tūkst. litų avansą. Tada ir buvo sulaikytas Trakų rajono savivaldybės patalpose teisėsaugos pareigūnų.

Tuo tarpu L.Karnilos advokatas Romaldas Brilius sako, kad jo ginamasis tik atsiėmė skolą. Gynėjas tvirtino netgi turįs skolos raštelį.

Įtariama, kad Trakų rajono savivaldybės vadovai piktnaudžiavo tarnybine padėtimi savivaldybės administracijai organizuojant ir vykdant viešuosius pirkimus bei priėmė kyšius iš viešųjų pirkimų konkursus laimėjusių uždarųjų akcinių bendrovių vadovų.

REKLAMA

Iš pradžių STT pareigūnai Trakų rajono savivaldybės patalpose sulaikė kyšio priėmimu įtariamą Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorių L.Karnilą.

L.Karnila buvo sulaikytas po to, kai jis iš vienos Vilniuje registruotos uždarosios akcinės bendrovės, siekiančios įsigyti Trakų rajono savivaldybei priklausantį poilsio kompleksą, atstovo pareikalavo 200 tūkst. litų kyšio ir priėmė sutartos sumos dalį - 10 tūkst. litų.

L.Karnila yra laikomas suimtas, merui ir vicemerui paskirti rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trakų rajono meras socialliberalas V.Petkevičius yra sustabdęs savo narystę partijoje.

Kyšio paėmimu įtariamas Trakų rajono vicemeras S.Raščiauskas pasitraukė iš posto bei sustabdė narystę Liberalų ir centro sąjungoje (LiCS).

LiCS narystę sustabdė ir kyšininkavimu įtariamas savivaldybės administracijos direktorius L.Karnila.

Pasak Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojo Irmanto Mikelionio, nušalinti rajono vadovus buvo prašyta, nes nusikaltimai, kuriais jie įtariami, buvo padaryti einant tiesiogines pareigas.

REKLAMA

Liudytojais byloje bus apklausti savivaldybės darbuotojai, reikės paimti nemažai dokumentų. Prokurorai nušalinti merą ir vicemerą teismo prašė motyvuodami, kad įtariamieji savo autoritetu netrukdytų ikiteisminio tyrimo veiksmams.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos pareigūnai Trakų rajono savivaldybės administracijoje, atliko kratas rajono vadovų bei anksčiau sulaikyto administracijos direktoriaus L.Karnilos darbo vietose ir namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų