REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artūras Zuokas nebebus Vilniaus tarybos nariu. Buvęs miesto meras pralaimėjo vadinamąją „Vilniaus mero rinkimų“ bylą - jis pripažintas kaltu dėl bandymo paveikti buvusį miesto tarybos narį V. Drėmą ir turi sumokėti 12,5 tūkst. litų baudą.

REKLAMA
REKLAMA


Videoreportažas iš A. Zuoko teismo pridedamas straipsnio pabaigoje.

Kaltinamieji nuosprendžiai paskelbti ir „Rubicon group“ vadovui Andriui Janukoniui, „Ogmios Astra“ vadovui Dariui Leščinskui bei apsaugos darbuotojui Svajūnui Navikui.

REKLAMA

Jiems skirtos tokio paties dydžio baudos kaip ir A. Zuokui, išskyrus S. Naviką, kuris turės sumokėti 10,4 tūkst. litų.

Teismo teigimu, kaltinamieji nuteisti ne pagal visus straipsnius, kuriais remiantis jie buvo kaltinami. Priimant sprendimą buvo remtasi tik tais pokalbių įrašais, kuriuose buvo aišku, kas yra kalbantieji. Tais, dėl kurių kilo neaiškumų, nuspręsta nesiremti.

A. Zuoką kaltinęs prokuroras teigė esąs nepatenkintas per švelniu nuosprendžiu. Prokurorai siūlė politikui skirti dvejus metus kalėjimo, atidedant bausmę dviem metams, bei 100 MGL baudą.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pripažino, kad nors birželį bylai sueina senaties terminas, o skųsti galima per tris mėnesius, teorinę galimybę kreiptis į Aukščiausiąjį teismą buvęs sostinės meras dar turi.

Senaties terminas numatytas ilgesnis tik už papirkimą didesniu negu 250 MGL vertės kyšiu. Dėl šio kaltinimo A. Zuoko ir „Rubicon“ byloje galima bylinėtis iki 2011 m.

A. Zuokas teigė sprendimą skųsiantis: „Aš iš viso nesuprantu, kodėl man skirta tokia bausmė. Man dar reikės tai paaiškinti“, - sakė politikas, tačiau pasidžiaugė, kad skirta tik piniginė bauda, o ne lygtinis laisvės atėmimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip „Balsui.lt“ sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas, gavę teismo nutartį VRK nariai per 15 dienų privalės priimti sprendimą dėl A. Zuoko įgaliojimų būti Vilniaus tarybos nariu nutraukimo anksčiau termino. „Čia negali būti jokių diskusijų sutinku-nesutinku“, - sakė Z. Vaigauskas.

A.Zuokas mandato neteks net ir apskundęs teismo sprendimą, mat jis būtų skundžiamas kasacine tvarka - jau įsiteisėjęs. JO vietą miesto taryboje užims pirmas pagal sąrašą į ją nepatekęs politikas.

REKLAMA

Teismo nuosprendis nepaveiks tolimesnės politinės A. Zuoko karjeros - būsimuose Seimo rinkimuose kandidatuoti jis galės, tačiau savo reklaminės kampanijos metu privalės informuoti rinkėjus apie įsigalėjusį teismo nuosprendį.

A. Zuokas buvo kaltinamas 2003 metų kovo-balandžio mėnesiais siekęs gauti V. Drėmos balsą būsimuose miesto mero rinkimuose ir nurodęs verslo įmonių grupės „Rubicon group“ vadovui A. Janukoniui per bendrą pažįstamą perduoti V. Drėmai 20 tūkst. litų, kurių tuometinis tarybos narys atsisakė.

REKLAMA

Be to, architektui V. Drėmai buvo pasiūlytas 45 tūkst. litų vertės projektavimo sandėris.

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės ir Apygardos teismas anksčiau A. Zuoką buvo išteisinę.

2006-ųjų pabaigoje Lietuvos Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad Apygardos teismas padarė esminių Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų, todėl bylą dar kartą perdavė nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.


Ieva Giedraitytė, Birutė Vaitkutė










REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų