REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Balandžio mėnesį visoje Lietuvoje vyksiantis 13-asis festivalis „Kino pavasaris“ skleis kino magiją.

REKLAMA
REKLAMA

Ryškiausiu metų kino renginiu vadinamame festivalyje žiūrovai išvys naujausius, bet jau įvertintus ir pastebėtus filmus bei vertingas retrospektyvas. Festivalio rengėjai taip pat žada kviesti į parodas, vakarėlius, susitikimus ir diskusijas su kino kūrėjais.

REKLAMA

„Per tuos metus padarėme daug darbų, kad galėtumėm žiūrovams pristatyti kokybiškai pagerėjusią programą, kad galėtumėm pasidžiaugti kartu su žiūrovais ne tik programomis, bet ir kitais renginiais. Mūsų pagrindinis tikslas – kuo labiau skatinti, populiarinti nekomercinį kiną", – pristatydama festivalį spaudos konferencijoje ketvirtadienį kalbėjo jo direktorė Vida Ramoškienė.

„Kino pavasario“ žiūrovų šiemet laukia beveik šimtas Lietuvoje dar nerodytų filmų. Iš viso festivalio metu bus pristatytos 9 programos bei 2 retrospektyvos. Kaip teigė festivalio programos koordinatorė Greta Zabukaitė, 13-asis „Kino pavasaris“ skleis kino magiją. Tad neatsitiktinai festivalio plakatuose šmėžuoja juodas katinas, o renginio atidarymui pasirinktas lenkų režisieriaus Andrzejaus Jakimowskio filmas „Burtai“.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai labai žaismingas, gražus, gerai nuteikiantis filmas, apkeliavęs daugybę festivalių ir tapęs favoritu. Nusprendėme, kad jis užburs kino magija, suteiks tos magijos užtektinai dviem savaitėms Vilniuje, o vėliau ir kituose miestuose“, – teigė G. Zabukaitė.

Programoje „Meistrai“ pristatomi garsūs ir pripažinti kino kūrėjų vardai bei naujausi jų darbai.

„Joje sutiksime ir rusą Aleksandrą Sokurovą, ir lenką Andrzejų Wajdą, ir Fatih Akiną, ir Park Chan-wooką ir Wong Kar Wai, ir Woody Alleną. Šie vardai jau nekelia jokių abejonių. Mes nesiimame spręsti, ar jie tobuli, ar jie genijai, bet jie pripažinti pasaulyje, todėl jų filmus būtina pamatyti“, – teigė G. Zabukaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai kino pasaulį pernai nustebinusius kino kūrinius pristatys programa „Atradimai“. Anot G. Zabukaitės, šios programos puošmena taps Kanų kino festivalio laureatas, rumuno Cristiano Mungiu filmas „4 mėnesiai, 3 savaitės ir 2 dienos“.

Žiūrovų dėmesio sulaukti turėtų ir apie britų roko grupę „Joy Division“ pasakojanti Antono Corbijno muzikinė juosta „Kontrolė“ bei šių metų Berlyno kino festivalio nugalėtojas, brazilų filmas „Elitinis būrys“.

Pasak festivalio programos koordinatorės, "Kino pavasaris" stengiasi pristatyti plačią kino geografiją bei žiūrovus supažindinti su įvairių šalių kinematografija. Todėl į programą įtraukta ir kino gyvenime ne itin aktyviai dalyvaujančios Ukrainos lyriška ir vizuali drama „Oranžinė meilė“. Estai lietuvių kino mėgėjams pristatys itin gerai įvertintą filmą „Rudens puota“.

REKLAMA

Anot G. Zabukaitės, programoje „Drąsi vizija“ pristatomi filmai gali būti nepatogūs ar šokiruoti, tačiau jie sukels ir nemažai diskusijų. Žiūrovai galės išvysti Haityje filmuotą poetišką juostą „Valgykit, tai yra mano kūnas“, festivalio gerbėjams jau pažįstamo meksikiečių režisieriaus Carloso Reygardo naujausią darbą „Tyli šviesa“.

Dokumentinių filmų programoje „Kino dokai“ bus pristatyti 6 filmai, iš kurių ryškiausi – islandų „Heima“ bei danų „Vienuolynas“.

Anot „Kino pavasario“ rengėjų, šiais metais atsiras ir dvi naujos programos – „Kinas pramogai“, kurioje bus rodomi lengvi ir gerą nuotaiką skleidžiantys kino kūriniai, "„Arabiški miražai“, pristatysiantys populiarėjantį arabų šalių kiną, bei jaunimui ir vaikams skirta „Kino knyga“, kurioje bus galima susipažinti su įdomiausiomis literatūros kūrinių ekranizacijomis.

REKLAMA

Kaip ir kasmet, „Kino pavasaris“ pristatys ir naujausius lietuvių kino filmus. Programoje „Lietuviškos svajos“ bus galima išvysti 7 premjeras. Savo naujus kūrinius pristatys režisieriai Tomas Tamošaitis, Justinas Lingys, Jūratė Samulionytė, Ignas Miškinis, Donatas Vaišnoras, Marius Kunigėnas, Mantas Verbiejus, Laimantas Kairys, Vytautas V. Landsbergis, Kristina Buožytė.

Šiemet festivalio rėmuose pristatomoje „Vilniaus kino šortų“ programoje bus galima pamatyti įvairių šalių jaunimo kino ieškojimus ir atradimus. Festivalio puošmena laikomos ir vokiečių režisieriaus Rainerio Wernerio Fassbinderio ir prancūzų aktorės Isabelles Huppert retrospektyvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kino pavasaris“ taip pat sulauks aktorių ir režisierių, atvyksiančių gyvai pristatyti festivalyje rodomų filmų. Oficialiu festivalio klubu porai savaičių tapsiančiame „Woo“ po filmų laukiama namo neskubančių „Kino pavasario“ žiūrovų – čia vyks teminiai vakarėliai ir filmų peržiūros.

Festivalio metu taip pat vyks seminarai apie mažo biudžeto filmų kūrimą, kuriame savo žiniomis su jaunaisiais kūrėjai dalinsis Lietuvos ir užsienio prodiuseriai, režisieriai ir scenaristai.

Kaip pastebėjo festivalio direktorė V. Ramoškienė, 13-asis „Kino pavasaris“ bus gerokai ilgesnis. Balandžio 3-17 dienomis jis džiugins sostinės žiūrovus, o vėliau dar mėnesį keliaus po Lietuvą, su įdomiausiais filmais savaitei užsukdamas į Kauną, Klaipėdą, Šiaulius ir Panevėžį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų