REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo 25-ąją, minint Gandrų sugrįžimo dieną, parskrendančių sparnuočių pamėgtose vietose laukia naujos lizdavietės. Šį pavasarį energetikai nuo elektros stulpų ant specialiai sumontuotų stovų perkėlė 246 gandralizdžius. Taip siekiama apsaugoti paukščius ir aplinkinius nuo nelaimės.

REKLAMA
REKLAMA

Dauguma Lietuvoje apsistojančių sparnuočių atskrenda į Vakarų Lietuvą. Gandrai yra pamėgę lizdavietes ant elektros stulpų, kasmet sukti lizdų čia sugrįžta ir vėl. Mokslininkai tvirtina, kad kartą susikrovęs lizdą ant elektros stulpo, gandras pripranta prie šilumos, sklindančios nuo laidų, ir namus vėl renčiasi tik ant stulpų. Tik ant stulpų savo lizdus kraunasi ir tokių gandrų palikuonys.

Reklama

REKLAMA

Akcinės bendrovės „VST“ aptarnaujamoje teritorijoje gandralizdžių sukrautų ant elektros stulpų yra per 3000. Siekiant išsaugoti pamėgtas gandrų lizdavietes, jau keleri metai ankstyvą pavasarį ir vėlyvą rudenį bendrovė savo lėšomis perkelia gandralizdžius: pavojingiausiose vietose virš elektros stulpų iškeliami specialūs metaliniai stovai, ant kurių paukščiai vėliau suka savo lizdus.

Šį pavasarį VST Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių regionuose ant specialių stovų jau perkėlė 246 gandralizdžius, dar maždaug 70 ruošiamasi perkelti artimiausiu metu. Intensyviausiai darbai vyksta Šiaulių regione, čia šiais metais planuojama iškelti maždaug 170 specialių stovų gandralizdžiams. Klaipėdos regione šį pavasarį gandrams iškelti 78, Kauno – 69 specialūs metaliniai stovai. Daugiausia naujų lizdaviečių įrengta Kelmės, Tauragės ir Jurbarko rajonuose.

Ant elektros stulpų susukti gandralizdžiai kelia rūpestį elektros tiekimo bendrovėms - lizdas gadina elektros įrangą, trikdo elektros energijos tiekimą ir kelia pavojų aplinkiniams. Gandralizdžiai ant elektros stulpų pavojingi ir patiems paukščiams - ant laidų sukrauti lizdai gali bet kada suliepsnoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų