REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekybos centrus valdančių bendrovių atstovai teigia, kad Vakaruose įprastos praktikos, kai pirkėjams nemokamai duodami maišeliai pirkiniams susidėti, netaiko, nes taip siekia mažinti aplinkos taršą.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš labiausiai aplinką teršiančių dalykų yra plastikas, todėl daugelyje pasaulio šalių plastikinius maišelius keičia popieriniai ar ekologiški, kurie yra suteikiami nemokamai. Į Lietuvą taip pat atkeliauja ekologiški maišeliai, tačiau prekybos centrai, kitaip nei užsienyje, juos pardavinės, kaip iki šiol pardavinėjo plastikinius.

REKLAMA

Teršėjas moka

Pagal atliekų tvarkymo įstatymą, galioja principas „teršėjas moka“. Tai reiškia, kad atliekų tvarkymo išlaidas turi apmokėti atliekų laikytojas ar medžiagų bei gaminių, tarp jų – pakuotės, dėl kurių naudojimo susidaro atliekos, gamintojas ar importuotojas.

Gamintojas ar importuotojas mokestį perkelia ant plastikinių maišelių pirkėjų pečių, kuriais teršiama aplinka. Dabartinį plastikinių maišelių apmokestinimą būtų galima suprasti, tačiau neaišku, kodėl Lietuvos prekybos tinklai ims mokestį už ekologiškus maišelius, kurie gamtos neteršia?

REKLAMA
REKLAMA

Maišelis „visam gyvenimui“

„Iki“ komunikacijos direktorius Tomas Vaišvila žada, kad greitai „Iki“ prekybos centruose apskirtai dings visi plastikiniai maišeliai, skirti susidėti pirkiniams, juos pakeis ekologiški.

„Esame optimistai ir tikimės, kad žmonės naudos ekologiškus maišus“, – viliasi T. Vaišvila.

Prekybos tinklas „Iki“, akcentuojantis, kad yra už ekologiją ir pasisakantis prieš aplinkos taršą pirmasis Lietuvoje savo pirkėjams pristatė ekologišką (neplastikinį) krepšį. Jam susidėvėjus parduotuvėje bus pakeičiamas nauju nemokamai. Tačiau tai dar nėra populiaru, kadangi ekologiškas krepšys duodamas „visam gyvenimui“, jį reikia visada su savimi nešiotis, jis užima nemažai vietos ir nėra labai patogus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iki“ atstovas verslosavaite.lt sakė, kad į nemokamą daiktą žiūrima kaip į šiukšlę, jis nevertinamas, todėl ir ateityje neplanuojama teikti maišelių nemokamai. Ekologiško krepšio, kurio kaina šiandien yra 4,99 Lt, gali būti didinama.

Nusižengtų įstatymui

„Rimi“ parduotuvių tinklo ryšių su visuomene atstovė Rasa Juodkienė teigia, kad buvo ne kartą svarstyta galimybė jų parduotuvėse maišelius padaryti nemokamus.

„Ne tik galėtume, bet ir norėtume šią „naujovę“ įvesti Lietuvoje, tačiau taip nusižengtume įstatymui. Nemokamai suteikti maišelius ant kurių yra maisto prekių parduotuvės logotipas draudžia Lietuvos teisinė sistema“,  – verslosavaite.lt sakė „Rimi“ atstovė.

REKLAMA

R. Juodkienė taip pat prasitarė, kad greitai ir „Rimi“ prekybos centruose pasirodys ekologiški maišeliai. Kol kas savo klientams, kaip ir kiti prekybos centrų tinklai, pardavinėja populiariausius plastikinius maišelius už 15 ir 30 centų kainą, o pirkdamas daugiau kaip už 30 litų, maišelį klientas gali įsigyti už 1 centą.

Maišelis taip pat prekė

Viena iš prekybos lyderių „Maxima“ teigia, kad nemokami plastikiniai maišeliai padidintų jų bereikalingą naudojimą, o tai didintų ir aplinkos taršą.

„Laikomės pozicijos neskatinti pirkėjų naudoti dar daugiau maišelių nei naudojama. Kitose šalyse, kuriose „Maxima“ turi prekybos tinklus (Latvijoje, Estijoje, Bulgarijoje), maišelius pirkiniams susidėti klientas taip pat turi nusipirkti.

REKLAMA

Tačiau yra ir kitas aspektas – pelnas. „Maxima“ laikosi tokios pozicijos, kad plastikinis maišelis yra taip pat prekė, todėl už ją reikia mokėti. Nėra svarstoma galimybė dalinti maišelius nemokamai“, – teigė „Maximos“ atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Jakubauskytė. Šiuo metu „Maximos“ prekybos tinklas plastikinių maišelių vidutiniškai per mėnesį parduoda maždaug 3,6 milijonų vienetų ir už juos gauna daugiau kaip 540 tūkstančių litų.

„Jei kolegos nuspręstų neapmokestinti maišelių mes irgi tai darytume“, – portalui „Verslosavaite.lt" sakė Darius Ryliškis, UAB „Norfos mažmena“ ryšių su visuomene atstovas. Apie galimybę pirmiems Lietuvoje suteikti šią prekę nemokamai kol kas negalvoja ir greitu laiku to daryti pirmi nesiryš.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ateitis be plastiko

Žmogus, nusipirkęs ar gavęs maišelį nemokamai, vargu ar nešis jį antrą kartą į parduotuvę, kad ir vėl galėtų susidėti prekes. Dažniausiai plastikiniai maišeliai atsiduria šiukšlių dėžėje, nors būna panaudoti vieną ar keletą kartų.

Atėję į parduotuvę, perkame naują maišelį ir taip kaskart. Vadinasi, leidžiame uždirbti prekybos centrams. Nors maišeliai kainuoja pigiai, juos kasdien perka daugybė žmonių, taigi prekybos centrai lobsta.

Siekiama, kad ateityje kiekvienas pirkėjas turėtų savo krepšį, kurį naudotų daug kartų, arba prekybos centrai savo pirkėjams nemokamai suteiktų ekologiškus maišelius su savo logotipais. Jie neterštų aplinkos, o klientai sutaupytų pinigų.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų