REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaune, Juozo Gruodžio memorialiniame muziejuje, paminėtos kompozitoriaus, dirigento Juozo Indros 90-osios gimimo metinės.

REKLAMA
REKLAMA

Baletas „Audronė“ – žymiausias J. Indros kūrinys. Jis 1957-aisiais atnešęs kompozitoriui respublikinę premiją, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA

„Jis buvo visapusiškai apdovanotas – ne tik muzikiniais talentais. Jis labai domėjosi literatūra, rašė eilėraščius. Domėjosi fizika ir buvo puikus garso operatorius, savo dainas įrašinėjo. Deja, gaila, daugumą jų paskui ištrynė, kritiškas būdamas. Laimei, kad ne visas“, – mena muzikologė Kristina Vaitiekūnienė.

Ketvirtojo dešimtmečio pabaigoje Kauno konservatorijoje J. Indra pradėjo dainavimo studijas, pas profesorių Juozą Gruodį mokėsi kompozicijos meno.

REKLAMA
REKLAMA

O muziko pirmojo sceninio pasirodymo sulaukė Vilniaus publika. 43-čiaisiais jis sukūrė Hercogo vaidmenį Verdžio operoje „Rigoletas“.

Prieš šį pasirodymą Padleckio pavardę dainininkas pakeitė į Indrą.

Per ketvirtį amžiaus J. Indra sukūrė 25 operinius vaidmenis Vilniuje ir Kaune, dirigavo 30-mtyje operų ir operečių, aranžavo pusantro šimto lietuvių liaudies dainų.

Nuo 54-ųjų J. Indra dirbo Kauno muzikiniame teatre, kur sukūrė ir savo paskutinį vaidmenį – Gabrielių Verdžio operoje „Simonas Boka Negra“.

„Dar ir turėjo sumanymą operą parašyti, bet šito sumanymo įgyvendinti jis nespėjo, nes mirė nesulaukęs 50-mečio. 4 dienos buvo likusios iki 50-mečio“, – pasakoja K. Vaitiekūnienė.

Kompozitorius J. Indra palaidotas Kaune, Petrašiūnų kapinėse.

Palmira Kazlauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų