REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gindama viešąjį interesą Generalinė prokuratūra siekia valstybei priteisti apie 162 tūkst. litų iš buvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinio direktoriaus pavaduotojo Alfonso Balzario, rašo Alfa.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos teisme antradienį prokurorai paprašė atlikti A. Balzario buto vertinimo ekspertizę. Generalinės prokuratūros nuomone, buvusį tarnybinį penkių kambarių butą VSD direktoriaus pavaduotojui leista išsipirkti per pigiai – už maždaug 330 tūkst. litų.

REKLAMA

Tiek šį tarnybinį butą įvertino VSD pasamdyta bendrovė „Geomatas“.

A. Balzaris tarnybinį butą Kairiūkščio gatvėje Vilniuje išsipirko pernai kovą. Prieš tai jis du butus sujungė į vieną.

Seimo Audito komitetui pernai domintis VSD tarnybinių butų privatizavimu A. Balzaris pasakojo, kad gyventojai patys nemažai investavo į butų remontą, todėl jiems leista pigiau įsigyti pastogę. Anot buvusio pareigūno, jis gavęs tik „plikas“ sienas, pats esą atlikęs kapitalinį remontą.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi kol kas byloje nėra jokių įrodymų, kiek A. Balzaris investavo į būstą, teismas paprašė pateikti tokius dokumentus.

A. Balzario buto byla – pirmoji, bet ne vienintelė, pasiekusi teismus.

Generalinė prokuratūra iš viso yra pateikusi ieškinius trims buvusiems VSD darbuotojams dėl, kaip įtariama, mažesne nei rinkos kaina privatizuotų tarnybinių butų.

Prokurorai įsitikinę, kad butus privatizavę VSD pareigūnai juos turėjo įsigyti už Registrų centro nustatytą rinkos kainą, todėl siekiama, kad į valstybės biudžetą būtų grąžintas skirtumas tarp valstybei sumokėtos ir privatizavimo dieną Registrų centro užfiksuotos rinkos kainos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtariama, kad turtą vertinusi bendrovė „Geomatas“ galėjo sumažinti butų vertę, kad juos būtų galima privatizuoti už mažesnę nei realią rinkos kainą. Saugumo darbuotojai tikino šią mažai žinomą bendrovę pasirinkę per apklausą telefonu. Tačiau jų nurodyti kiti rinkos dalyviai teigė, kad jokios apklausos nebuvo.

„Geomato“ atstovas televizijai TV3 neigė, kad kaina buvusi nustatyta nepagrįstai maža. Butai esą įvertinti neremontuoti, o jų vertė pakilusi paskui, kai dabartiniai savininkai savo lėšomis atliko remontą.

REKLAMA

Tarnybinį butą pernai privatizuoti mėgino ir pats tuometinis VSD vadovas Arvydas Pocius, tačiau Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino, kad taip jis įsiveltų į interesų konfliktą, todėl A. Pocius pradėtą procedūrą nutraukė.

A.Pociui tarnybinį dviejų aukštų 128,19 kv. m butą Rugių g. Vilniuje buvo leista išsipirkti už 315,5 tūkst. litų. Nekilnojamojo turto registro specialistų nuomone, šis butas vertas 480 tūkst. litų. Tuo metu šio buto rinkos kaina buvo dukart didesnė.

VSD direktorius 2006-2007 m. savo įsakymu leido privatizuoti 39 tarnybinius butus, VSD palikti tik 6 neprivatizuojami tarnybiniai butai, neskaitant konspiracinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų