REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės mėnesį bus inauguruotas naujasis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, o jo pirmtakas Vladimiras Putinas persės į ministro pirmininko postą. Didžiausias analitikų diskusijas kelia klausimas, kaip veiks valdžios tandemas. Tačiau ne ką menkesnės pastangos turi būti dedamos ir siekiant išsiaiškinti ir visus Kremliaus „pilkuosius kardinolus“, kurie nebūdami valdžios viršūnėse itin įtakos artimiausių keletos metų Rusijos raidą.

REKLAMA
REKLAMA

Štai žurnalas „Foreign Policy“ siūlo susipažinti su 7 valdžios šešėlyje esančiais, tačiau didelę įtaką turinčiais ar artimiausiu metu turėsiančiais, politikais.

REKLAMA

Dmitrijus Kozakas

Šis žmogus yra regioninio vystymosi ministras. Kaip ir D. Medvedevas D. Kozakas yra vienas iš Sankt Peterburgo teisininkų, kuriuos su savimi į Maskvą atsivedė V. Putinas. D. Kozakas kartu su V. Putinu darbavosi Sankt Peterburgo miesto vyriausybėje. Jis dirbo Sankt Peterburgo valdytojo pavaduotoju, buvo prezidento administracijos vadovo pavaduotojas bei Rusijos Vyriausybės personalo vadovas. Po tragedijos Beslano mokykloje D. Kozakas tapo Kremliaus pasiuntiniu neramumų draskomame Šiaurės Kaukaze.

REKLAMA
REKLAMA

D. Kozakas kartu su D. Medvedevu baigė tą pačią teisės studijų programą Sankt Peterburgo Valstybiniame universitete bei kartu dirbo miesto vyriausybėje. Tiek V. Putinas, tiek D. Medvedevas juo pasitiki, o jo vadovaujama ministerija įgavo vis daugiau galių vos tik D. Kozakas praėjusiais metais tapo jos vadovu. „Daug reikšmingų ekonominių funkcijų buvo perduotos šiai ministerijai, kuri anksčiau užėmė tik marginalinę vietą vyriausybinėje sistemoje“ – teigia Oksfordo universiteto Rusijos politikos tyrinėtojas Samuelis Charapas. D. Kozakas vaidino reikšminga vaidmenį D. Medvedevo rinkiminėje kampanijoje ir mobilizavo jam paramą regionuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujoje Vyriausybėje jis bus vienas iš esminių žaidėjų ir greičiausiai užims pirmojo vicepremjero postą.

Aleksandras Vološinas

Šis žmogus vadovauja „Jungtinių energijos sistemų“ – valstybės kontroliuojamos energetikos įmonės – valdybai.

A. Vološinas buvo vienas iš tų, kurie sugebėjo išsilaikyti Kremliuje dar nuo Boriso Jelcino laikų. Iki 2003 metų, kai pasitraukė, jis buvo V. Putino administracijos vadovas. Ganduose kalbama, kad jo pasitraukimą lėmė nepasitenkinimas Kremliaus vykdytu naftos magnato Michailo Chodorkovskio persekiojimu. Net ir būdamas už vidinio Kremliaus politikų rato ribų, A. Vološinas sugebėjo likti ganėtinai įtakingu galių politikos žaidėju.

REKLAMA

„A. Vološinas neabejotinai laiko save liberalu lyginant su kitais V. Putino komandos nariais. Jis žymiai palankiau žvelgia į laisvąją rinką bei atvirumą santykiuose su Vakarais“ – teigia S. Charapas. Jo pasitraukimas iš Kremliaus buvo regimas tarsi ženklas, kad Kremliuje valdžią į savo rankas siekia pasiglemžti taip vadinamas „silovikų“ – buvusių saugumo tarnybų darbuotojų – klanas, atsikratantis visų B. Jelcino laikų figūrų. Tačiau rinkimų naktį A. Vološinas netikėtai pasirodė D. Medvedevo rinkimų štabe.

REKLAMA

A. Vološino perspektyvos šiuo metu atrodo itin šviesios turint omenyje, kad prezidentu taps technokratą labiau primenantis D. Medvedevas.

Sergejus Sobianinas

Šis žmogus yra prezidento administracijos vadovas ir buvęs valstybinės branduolinės kompanijos vadovas. S. Sobianinas buvo D. Medvedevo rinkiminės kampanijos vadovas.

Kilęs iš centrinėje Rusijoje esančio Tiumenės regiono, S. Sobianinas kurį laiką dirbo vietinėje vyriausybėje, o 2001 metais tapo regiono gubernatoriumi. 2005 metais jis prezidento administracijos vadovo poste pakeitė D. Medvedevą. Turint omenyje, kad didžioji dauguma Kremliaus bei Rusijos vyriausybės elito yra kilę iš Sankt Peterburgo bei Maskvos, S. Sobianinas dažnai yra regimas kaip autsaideris, nepriklausantis vidiniams klanams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai, kad S. Sobianinas buvo pasirinktas pakeisti D. Medvedevą prezidento administracijos vadovo poste, buvo regima kaip V. Putino bandymas sutelkti regionų lyderių paramą S. Sobianino asmenyje. S. Sobianinas regimas kaip technokratas, kuris nesusijęs su jokio Kremliaus klanu, turi daug manevro laisvės plečiant savo įtaką.

Manoma, kad po D. Medvedevo inauguracijos S. Sobianinas liks dabartiniame savo poste.

Svetlana Medvedeva

Būsimo prezidento D. Medvedevo žmona vadovauja specialiai Vyriausybės ir bažnyčios komisijai, besirūpinančiai Rusijos jaunimo moraline kultūra.

REKLAMA

Būsimąjį prezidentą Svetlana pažįsta nuo pat pirmosios klasės. Ji baigė ekonomikos mokslus, tačiau atsisakė karjeros po to, kai porai gimė sūnus.

Teigiama, kad būtent žmona įkalbėjo D. Medvedevą pradėti politinę karjerą dar tuo metu, kai jis buvo jaunas Sankt Peterburgo universiteto teisės profesorius. Aktyvi visuomeninkė, bendraujanti su daugeliu Rusijos įžymybių ir besipuikuojanti savo prabangiais apdarais, S. Medvedeva vargu ar liks be dėmesio kaip kad atsitiko su dabartinio prezidento V. Medvedevo žmona Liudmila. Rusijos žiniasklaida jau dabar ieško paralelių tarp S. Medvedevo ir Raisos Gorbačiovos, kuri savo laiku taipogi buvo vertinama kaip politinė žaidėja.

REKLAMA

Jei S. Medvedeva mokės pasinaudoti savo rankose turimomis kortomis, jos politinės pozicijos gali būti itin tvirtos. Teigiama, kad būsimojo prezidento žmona yra itin religinga ir savo įtaką gali panaudoti stiprindama Ortodoksų bažnyčios įtaką viešajame gyvenime.

Viktoras Ivanovas

Šis žmogus yra prezidento padėjėjas.

V. Ivanovas yra KGB veteranas, po Sovietų sąjungos žlugimo tarnavęs majoru generolu Federalinėje Saugumo Tarnyboje. Vos tik tapęs prezidentu 2000 metais, V. Putinas paskyrė V. Ivanovą savo administracijos vadovo pavaduotoju. Jis laikomas vienu iš artimiausių V. Putino patarėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai, kad D. Medvedevas buvo pasirinktas V. Putino įpėdiniu, sudavė skaudų smūgį „silovikų“ klano, kuriam priklauso ir S. Ivanovas, nariams. Teigiama, kad „silovikai“ į Kremliaus vadovo postą siekė prastumti savo kandidatą. Teigiama, kad jų pasirinktas kandidatas buvo buvęs gynybos ministras, o vėliau pirmojo vicepremjero pareigas ėjęs Sergejus Ivanovas. Valdant V. Putinui, S. Ivanovas įgijo milžinišką galią prezidento administracijoje ir tvirtino visų administracijos pareigūnų paskyrimus. Tačiau tokios įtakos D. Medvedevas atrodo nebus linkęs toleruoti.

REKLAMA

Kol kas panašu, kad V. Ivanovas bent jau laikinai bus pašalintas iš politinių galios žaidimų. Manoma, kad. V. Ivanovas gali persikelti Dūmą arba užimti kurį nors įtakingą postą versle.

Viktoras Čerkesovas

Šis žmogus yra Federalinės narkotikų kontrolės tarnybos vadovs.

V. Čerkesovas tarnavo KGB, o po vadovavo FST Sankt Peterburgo skyriui. Nuo 2003 metų jis užima dabartines savo pareigas. Jis regimas kaip „silovikų“ klano vadas. Šiam klanui dar priklauso ir generalinis prokuroras Jurijus Čaika bei V. Putino asmeninės apsaugos tarnybos vadas Viktoras Molotovas.

REKLAMA

V. Čerkesovo vadovaujamo „silovikų“ klano konfliktas su konkuruojančiam buvusių saugumiečių klanui vadovaujančiu Igoriu Sečinu praėjusiais metais išsiveržė net į žiniasklaidos puslapius. Konfliktą lydėjo šmeižikiški straipsniai spaudoje, konkuruojančio klano narių areštai, ginkluoti susirėmimai bei netikėti nunuodijimai. V. Čerkesovo klanas, taip vadinami „silovikai hardlaineriai“, yra laikoms artimesniu D. Medvedevui ir naujoje vyriausybėje greičiausiai užims geriausią poziciją iš visų konkuruojančių buvusių saugumiečių klanų.

REKLAMA
REKLAMA

Jei V. Čerkesovui pasiseks, iš FST vadovo posto jam gali pavykti išstumti kitą aršų varžovą Nikolajų Patruševą.

Igoris Sečinas

Šis žmogus yra Rusijos prezidento administracijos vadovo pavaduotojas.

Buvęs karinis vertėjas, I. Sečinas dirbo V. Putino administracijos Sankt Peterburgo miesto vyriausybėje vadovu, o 1998 metais pakeitė jį prezidento administracijos vadovo pavaduotojo poste. Jo vadovaujamai „nuosaikiųjų silovikų“ grupuotei dar priklauso jau minėtas FST vadovas N. Patruševas bei Aleksandras Bastrykinas, kuris vadovauja naujai suformuotam specialiam tyrimų komitetui, veikiančiam Generalinės prokuratūros struktūroje.

Šio komiteto, turinčio didelę autonomiją, sukūrimas simbolizavo I. Sečino bei jo bendrų pergalę kovoje su generaliniu prokuroru J. Čaika. Tačiau klano nariai greičiausiai peržengė leistiną ribą, kai prasidėjo V. Čerkesovo vadovaujamos grupuotės narių areštai. Konfliktas iškilo į paviršių, kai Maskvos Domodedovo oro uoste praėjusį spalį susirėmė specialaus tyrimų komiteto bei Federalinės narkotikų kontrolės tarnybos pareigūnai. Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl minėtojo specialaus tyrimų komiteto. Dideliu koziriu I. Sečino rankose yra būtent A. Bastrykinas, kuris buvo D. Medvedevo teisės profesorius.

I. Sečinas greičiausiai paliks savo postą Kremliuje ir keliaus paskui V. Putiną dirbti Vyriausybėje arba pasiliks dirbti tik valstybinėje naftos kompanijoje „Rosneft“, kuri yra pagrindinis dujų monopolininko „Gazprom“ konkurentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų