REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įvykę Dmitrijaus Medvedevo rinkimai tikrai nebuvo įdomūs, tačiau tolesnė Rusijos raida kelia daugybę klausimų. Rusijos istorijoje dar niekada nebuvo atvejo, kad sveikas ir galingas valdovas atiduotų sostą kitam, o pats taptų jo valdiniu. Iš Vladimiro Putino kalbų aišku, kad jis neketina atsisakyti savo galios, ir kitas Rusijos prezidentas bus valdomas bei kontroliuojamas valdinio – premjero V. Putino.

REKLAMA
REKLAMA

Autoritarizmo sistema pasižymi tuo, kad reali galia priklauso struktūroms, kurios teisiškai neturi politinių įgaliojimų, tačiau atlieka gyvybiškai svarbias funkcijas. Iki šiol mažiausiai žinoma apie vieną slapčiausių Rusijos saugumo tarnybų – Federalinę apsaugos tarnybą (FAT; rus. Федеральная служба охраны), kuri yra ir neabejotinai išliks V. Putino klano atrama.

REKLAMA

Kas yra FAT?

Rusijos įstatymai Federalinės apsaugos tarnybos funkcijas apibrėžia gana miglotai. Svarbiausias ir labiausiai išreklamuotas tarnybos uždavinys yra valstybės pareigūnų – prezidento, premjero, ministrų, kitų svarbių asmenų – apsauga, Kremliaus, vyriausybės „Baltųjų rūmų“ kontrolė. Kita svarbi funkcija yra vyriausybinio ryšio užtikrinimas, slaptų bunkerių ir požeminio susisiekimo sistemos (karinio metro) Maskvos mieste valdymas. Daugelis net nežino, kad FAT priklauso radioelektroninės žvalgybos centras, kurio antenos ir kosmose sklandantys palydovai suteikia galimybę klausytis elektroniniais kanalais vykstančių pokalbių, sekti susirašinėjimą (analogiškos JAV nacionalinio saugumo agentūros funkcijos). FAT, saugodama asmenis, kontroliuoja aukščiausių režimo pareigūnų judėjimą, gali fiksuoti, kas, kada, su kuo, pas ką susitiko. Pridėjus galimybę klausytis telefoninių pokalbių, atsižvelgus į pasiklausymo įrangos galimybes, FAT tampa V. Putino klano kontrolės įrankiu. Ši institucija (aišku, ir kitos saugumo tarnybos) režimo vadovui suteikia daugiausia informacijos. Teisiškai ši funkcija apibrėžiama taip: „FAT vykdo informacinį aptarnavimą.“ FAT turi ir savo karinius dalinius – vadinamąjį prezidento pulką. Šio pulko kariai yra Rusijos kariuomenės elitas, rinktiniai specialiai apmokyti kovotojai. Dalinys aprūpintas naujausiais ginklais.

REKLAMA
REKLAMA

Visai nenuostabu, kad V. Putinas šią tarnybą yra užtvindęs čekistais – išeiviais iš Peterburgo. FAT direktoriumi, turinčiu federalinio ministro rangą, yra generolas Jevgenijus Murovas, ilgą laiką buvęs Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) Sankt Peterburgo padalinio vadovo pavaduotoju. Kiti FAT vadovai taip pat ilgus metus tarnavo FST Peterburgo padalinyje ir yra patikima V. Putino atrama. Nors bendrąjį vadovavimą FAT vykdo Rusijos prezidentas, D. Medvedevui tikrai nebus leidžiama liesti šios putinistų tvirtovės.

Tvirtovėje – dar viena tvirtovė

FAT viduje egzistuoja dar viena ypač slapta tarnyba – Prezidento saugumo tarnyba. Šios struktūros uždaviniai teoriškai yra prezidento ir jo šeimos fizinė apsauga, pavojų valstybės vadovui prevencija. Joje tarnauja visiškai V. Putinui atsidavę asmenys, kuriems galima pavesti subtiliausias užduotis. Tai lyg asmeninė gvardija, autoritarinio režimo pretorijonai. Be to, „kreivų veidrodžių karalystėje“ ši tarnyba yra įgavusi ir politinę reikšmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidento saugumo tarnybos vadovas generolas Viktoras Zolotovas apibūdinamas kaip beatodairiškai atsidavęs V. Putinui žmogus. Pakilęs nuo paprasto šaltkalvio iki Rusijos prezidento svarbiausio sargybinio V. Zolotovas apibūdinamas kaip nepaprastas karjeristas. Tikroji prezidento pagrindinio sargybinio politinė galia nežinoma, tačiau yra duomenų, kad jis labai įtakingas. V. Zolotovą Valstybės Dūmos deputatai buvo apkaltinę verslo grupuočių protegavimu, tai jis siekė iškeldinti B. Jelcino našlę iš eksprezidento vilos. Teigiama, kad V. Zolotovas priklauso I. Sečino grupuotei ir yra nesutaikomas oligarcho A. Čiubaiso priešas. Taigi, V. Putino sargybiniai užsiima ne tik techniniais apsaugos klausimais.

REKLAMA

Daugelis analitikų ir stebėtojų teigia, kad pagal konstituciją D. Medvedevas vis tiek anksčiau ar vėliau gali bandyti nusikratyti „nacionalinio lyderio“ globos. Tačiau nereikia pamiršti, kad Rusijoje konstitucija tikrai neatlieka pagrindinio įstatymo vaidmens. Dar Stalinas sakė, kad viską lemia kadrai, o kadrai – saugumo struktūrose, prezidento administracijoje ir galiausiai fizinę režimo vadovų kontrolę vykdančioje FAT – yra iš V. Putino klano. Bet koks bandymas atsikratyti putinistų būtų signalas panaudoti saugiklius, o jais režimo architektas Vladimiras Putinas tikrai pasirūpino. FAT šioje schemoje neabejotinai atliks vieną svarbiausių vaidmenų.

Evaldas Mikutis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų