REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po vakar siautusių riaušių, per kurias žuvo mažiausiai 10 žmonių, Tibeto valdžia prieš Kinijos valdžią pasisakantiems protestuotojams davė laiko pasiduoti iki pirmadienio, skelbia BBC.

REKLAMA
REKLAMA

„Separatistų sąmokslas neabejotinai žlugs“ – pareiškė Tibeto Vyriausybės galva. Tačiau neramumai sostinėje Lasoje tęsiasi ir šeštadienį. Valstybinė žiniasklaida teigia, kad jau žuvo 10 žmonių. Tačiau išeivijoje veikiantys Tibeto lyderiai teigė, kad per neramumus buvo nužudyti mažiausiai 100 žmonių, o dėl viso to kalta yra represinė Kinijos valdžia. „Mes turime nepatvirtintų duomenų, kad žuvo 100 žmonių“ – rašoma Šiaurės Indijoje įsikūrusios Tibeto Vyriausybės išeivijoje išplatintame pareiškime.

REKLAMA

BBC korespondentai teigia, kad riaušės tęsiasi ir šeštadienį, tačiau jų įkarštis lyginant su penktadieniu kiek atslūgo. Protestuotojai degina Kinijos vėliavas bei mėto akmenis. Policija protestuotojus, kurie išėjo į gatves nepaisydami komendanto valandos, vaikė panaudodama ašarines dujas. Kinijos valstybinės naujienų agentūros „Xinhua“ išplatintame Tibeto Vyriausybės pareiškime protestuotojai iki pirmadienio pavakarės raginami pasiduoti. Visiems geranoriškai atėjusiems į policiją žadamas „gailestingumas“. Tibeto Vyriausybė aiškina, kad policininkai nuo pat riaušių pradžios neiššovę nė vieno šovinio ir teigia, kad dėl visų aukų kalti yra riaušininkai, kurie esą buvo sudeginti įsiutusios minios.

REKLAMA
REKLAMA

Įvykiai Tibete kelia nerimą ir tarptautinei bendruomenei. JAV politikai jau paragino Kiniją elgtis atsakingai ir nenaudoti neproporcingos jėgos.

Protestai Tibete prasidėjo šios savaitės pradžioje, kai grupė vienuolių buvo areštuota po to, kai surengė žygį, skirtą 49 tibetiečių sukilimo prieš Kinijos okupaciją metinėms paminėti. Šimtai vienuolių išėjo į gatves reikalaudami savo kolegų išlaisvinimo, tačiau saugumo pajėgos į tokius reikalavimus atsakė panaudodama ašarines dujas. Teigiama, kad nepaisant Pekino patikinimų, jog situacija kontroliuojama, protestai tik intensyvėja.

Kinija teigia, kad Tibetas visą laiką buvo jos teritorija, tačiau iki XX amžiaus tibetiečiai galėjo mėgautis ilgais laikotarpiais, kai jiems būdavo suteikiama plati autonomija. Dauguma tibetiečių lieka lojalūs Dalai Lamai, kuris 1959 metais buvo priverstas pabėgti į Indiją ir ten vadovauja egzilyje įsikūrusiai Tibeto vyriausybei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų