REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijoje viešintis prezidentas Valdas Adamkus kartu su Europos Parlamento prezidentu Hansu Gertu Potteringu stebėjo bendradarbiavimo sutarties tarp Vokietijos Bad Iburgo miesto ir Lietuvos Pagėgių pasirašymo ceremoniją.

REKLAMA
REKLAMA

Sutartį pasirašė Pagėgių miesto meras Kęstas Komskis ir Bad Iburgo miesto meras Dragas Jurakas, pranešė prezidento spaudos tarnyba.

REKLAMA

„Lietuvą ir Vokietiją sieja tūkstančiai bendros istorijos metų: būta ir gražių, ir skaudžių momentų - tą bendrą istoriją prisimename ir šiandien, švęsdami Lietuvos nepriklausomybės 90-metį. Prieš 90 metų Vokietija pirmoji pripažino mūsų valstybės teisę egzistuoti“, - ceremonijos metu sakė V.Adamkus.

Pasak jo, istorija moko, kad didieji kaimyninių tautų laimėjimai kyla iš tarpusavio paramos, pasitikėjimo ir bendradarbiavimo. Prezidentas pažymėjo, kad Bad Iburge atidaroma paroda „Prarastoji Rytų Prūsijos istorija: Vilko vaikų likimai“ primena skaudžius bendros istorijos momentus.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų tautos patyrė daug nacistinės ir komunistinės sistemos nusikaltimų - tremčių ir represijų, todėl šiandien su pagarba prisimename tragiško likimo žmones - šimtus našlaičiais tapusių Rytprūsių vokiečių vaikų, kurie, bėgdami nuo „armijos išvaduotojos“ represijų ir bado, atsidūrė Lietuvoje, užaugo lietuvių šeimose, neturėdami teisės vadintis tikraisiais vardais“, - kalbėjo V. Adamkus.

Jis pridūrė, jog „Vokietijos ir Lietuvos bendradarbiavimas buvo itin svarbus sudėtingame Europos Sąjungos institucinės reformos kelyje, o bendros pastangos atvedė prie Lisabonos sutarties pasirašymo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos Parlamento Prezidentas H.G.Potteringas savo kalboje priminė lietuvių tautos, nukentėjusios nuo nacistinio ir sovietinio totalitarizmo, istoriją, kuri atsispindi ir V.Adamkaus biografijoje.

„Pasirašoma sutartis tarp Bad Iburgo ir Pagėgių miestų simbolizuoja naują Europos tautų gyvenimo realybę - laisvę ir partnerystę“, - pažymėjo H.G.Potteringas.

Dėkodamas V.Adamkui už apsilankymą Bad Iburge, EP prezidentas pridūrė, kad balandžio mėnesį su vizitu atvyks į Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų