REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Lietuvos Seimą plūsta įvairių šalių parlamentų ir organizacijų laiškai, raginantys nepriimti abortų draudimą įteisinantį įstatymo projektą.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas įspūdingiausių – net 110 – Europos Parlamento (EP) narių pasirašytas kreipimasis į Lietuvos Seimo pirmininką ir Seimo valdybą. Jame teigiama, kad europarlamentarams nerimą kelia iš Lietuvos pasiekusi žinia, jog mūsų Seimas po pateikimo pritarė abortų draudimą įteisinančio įstatymo projektui ir kad dėl to gali būti balsuojama pavasario sesijoje.

REKLAMA

„Mes, europarlamentarai, primygtinai prašome nepriimti šio įstatymo, nes tai gali sukelti rimtą neigiamą įtaką moterų reprodukcinei sveikatai ir teisėms Lietuvoje, – rašoma laiške. – Mes prašome Lietuvos parlamentarų atmesti šiuos siūlymus, kaip ribojančius moterų teises: jų teisę į gyvenimą, sveikatą ir orumą.“

EP nariai atkreipė dėmesį į Kairo konferencijos išvadas ir Pekino susitarimą – kad moters reprodukcinės ir seksualinės teisės yra žmogaus teisės.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp pasirašiusiųjų laišką yra Italijos, Prancūzijos, Kipro, Švedijos, Latvijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Nyderlandų, Belgijos, Rumunijos, Airijos, Slovėnijos, Ispanijos, Čekijos, Portugalijos, Lenkijos, Vengrijos, Graikijos, Austrijos, Danijos. Ten yra ir europarlamentarų Eugenijaus Gentvilo, Aloyzo Sakalo, Jolantos Dičkutės bei trijų EP vicepirmininkų parašai.

„Šio laiško iniciatorė buvo švedė Eva Brita Svensson. Ilgai svarsčiau pasirašyti ar ne. Ir paskutinę minutę pasirašiau“, – Alfa.lt sakė EP narys E. Gentvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikas prisipažino abejojantis, ar tokie laiškai efektyvūs. „Jeigu Slovėnijos parlamentas parengs kokį nors projektą, ar čia tikrai reikia reaguoti, – abejojo politikas. – O kad siūloma nesąmonė, tai aišku.“

Tačiau E. Gentvilas pripažino, kad EP nedažnai rašomi tokie kreipimaisi į nacionalinius parlamentus. Iš viso EP dirba 785 nariai iš 27 Europos Sąjungos valstybių.

Kaip Alfa.lt informavo Seimo pirmininko Viktoro Muntiano atstovė spaudai Juventa Mudėnienė, parlamento pirmininkas taip pat yra gavęs Suomijos parlamentinės grupės Gyventojams ir vystymuisi, Lenkijos moterų ir šeimos planavimo federacijos vadovės, Švedijos parlamentinės Kairiųjų partijos frakcijos narių, Švedijos moterų lobysčių organizacijos, Slovėnijos organizacijos „SOS pagalbos linija“ raginimus neuždrausti abortų Lietuvoje.

REKLAMA

Kaip žinoma, Seimas po pateikimo yra pritaręs Lenkų rinkimų akcijos nario Valdemaro Tomaševskio rengtam Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektui.

Jame siūloma įteisinti principą, kad žmogaus gyvybė prasideda nuo moters apvaisinimo ir kad visi klausimai, susiję su gyvybės prenatalinėje fazėje apsauga, turi būti sprendžiami, teikiant prioritetą vaiko prenatalinėje fazėje teisėms. Tai reiškia, kad būtų uždrausta moteriai nutraukti nėštumą, išskyrus atvejus, kai nėštumas gresia nėščios moters gyvybei ar sveikatai, arba kai yra pagrįstų įtarimų, jog nėštumas atsirado dėl nusikalstamų veikų.

Pagal šiuo metu galiojančios įstatymus moteris legaliai gali nutraukti iki 12 savaičių nėštumą. Kasmet Lietuvoje šia teise pasinaudoja apie 10 tūkst. moterų.

2004 metais RAIT atliktos apklausos duomenimis, 73 proc. Lietuvos gyventojų pasisakė už legalų ir prieinamą abortą.

Jūratė Skėrytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų