REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos ambasadorius Ispanijoje Mečys Laurinkus pareiškė laikąs, jog "psichologiškai ir dalykiškai" laimėjo bylą prieš buvusį VSD darbuotoją, kaltinusį jį neteisėta liustracija, kai vadovavo specialiajai tarnybai.

REKLAMA
REKLAMA

Buvęs VSD direktorius M. Laurinkus pernai lapkritį privataus kaltinimo tvarka iškėlė ieškinį buvusiam kontržvalgybininkui Vytautui Damuliui, kaltindamas jį šmeižtu.

REKLAMA

"Deja, V.Damulis iki šios dienos teismo posėdžiuose nepasirodė", - konstatuoja M.Laurinkus, kuriam "akivaizdu, jog byla vilkinama dėl atsakovo kaltės".

Kaip teigia M.Laurinkus BNS perduotame pareiškime, "motyvuojama tuo, kad negautas šaukimas į teismą, tačiau, kurjerio liudijimu, V.Damulis vengia šiuos šaukimus į teismą priimti".

Be to, pasak M.Laurinkaus, prieš kelias savaites jo advokato paklaustas asmeniškai, V.Damulis pripažinęs, kad žino apie bylos iškėlimą ir taip pat žinojęs, kad kitas teismo posėdis vyksiąs kovo 13 dieną, tačiau ten nepasirodęs.

REKLAMA
REKLAMA

"Beveik penkis mėnesius buvo suteikta puikiausia proga pasakyti Lietuvos žmonėms apie tariamai neteisėtos liustracijos procesą ir viešai demaskuoti mane. Tačiau V.Damulis greičiau net nekviestas randa kelią į žiniasklaidą, bet ne į teismą. Visa tai galėtų reikšti, jog atsakovas neturi ką pasakyti ir išvedžiojimai apie neteisėtą liustraciją yra propagandinis pramanas", - rašo M.Laurinkus.

Pernai, buvęs VSD darbuotojas ir Liustracijos komisijos pirmininkas Vytautas Damulis pareiškė, esą dalis Užsienio reikalų ministerijos (URM) pareigūnų "liustraciją perėjo" tuometinių VSD vadovų kabinetuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats V. Damulis, kuris žiniasklaidoje buvo vadinamas vienu iš "kurmių", esą neteisėtai teikusių tarnybinę informaciją kai kuriems politikams, 2006 -ųjų pabaigoje neteko leidimo dirbti su slapta informacija ir buvo atleistas iš pareigų saugume. Vėliau vykę teismai nusprendė, jog jie buvo atleisti teisėtai. Kaip teigia žiniasklaida, pastaruoju metu buves VSD darbuotojas dirba taksistu.

URM atmetė įtarimus, kad kai Lietuvos diplomatai galėjo nuslėpti savo bendradarbiavimą su KGB.

M.Laurinkus iš šios, anot jo, "dirbtinai sukurtos istorijos" daro išvadą, kad bylą laimėjo "psichologiškai ir dalykiškai". Pasak M.Laurinkaus, V.Damuliui "buvo suteikta pusės metų proga teismo salėje atskleisti tiesą apie liustracijos užkulisius", o "kai turima ką pasakyti, Lietuvoje dažniausiai tai padaroma bemaž per savaitę".

REKLAMA

M.Laurinkus, VSD vadovavęs 1998-2004 metais, taip pat praneša nebematąs prasmės "tęsti bevaisį procesą, kurio pabaiga jau aiški dabar" ir neturįs "nei galimybių, nei noro vaikytis paskui V.Damulio vairuojamą taksi Vilniaus gatvėmis".

Konservatorių atstovai neseniai pareiškė, kad V.Damulis ir kiti spaudoje "kurmiais" vadinti buvę VSD darbuotojai gali būti įtraukti į jų partijos rinkimų sąrašą. Jei tai bus padaryta ir rinkimai rudenį jiems būtų sėkmingi, tapę Seimo nariais šie asmenys įgytų teisinę neliečiamybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų