REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdantieji ir jiems oponuojantieji kuria vieni kitiems laikinąsias komisijas. Po pateikimo ketvirtadienį buvo pritarta opozicinių „tvarkiečių“ siūlymui ištirti dabartinės Vyriausybės formavimo ypatumus, tuo metu valdančiųjų planas formuoti komisiją, kuri tirtų, kokių interesų vedami opozicinių partijų nariai balsavo prieš Atominės elektrinės įstatymą, buvo atidėtas kitam kartui.

REKLAMA
REKLAMA

„Tvarkiečių“ inicijuotai komisijai daugiausia pritarė patys „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos nariai, taip pat opozicijoje dirbantys konservatoriai ir darbiečiai. Komisija norima išsiaiškinti, kokios užkulisinės jėgos turėjo įtakos socialdemokratą Gediminą Kirkilą skiriant ministru pirmininku.

REKLAMA

Žiniasklaidoje skelbta, jog darbiečio Jono Pinskaus namuose 2006 metų vasarą įvyko susitikimas, kuriame G.Kirkilas esą bandė įtikinti Darbo partiją Seime nepritarti kito socialdmeokrato Zigmanto Balčyčio kandidatūrai į premjerus, o paremti patį G.Kirkilą. Buvo teigiama, jog susitikime dalyvavo dujų tarpininkės „Dujotekanos“ vadovas Rimantas Stonys ir politologas Raimundas Lopata.

Z.Balčytis, skirtingai nei jo atstovaujama socialdemokratų frakcija, išreiškė pritarimą komisijos formavimui, esą siekiant „nuimti šešėlį“ nuo Vyriausybės formavimo proceso.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš tikrųjų šis klausimas liečia mane asmeniškai. (...) Aš esu įsitikinęs, kad ta informacija, kuri buvo paskleista visuomenės informavimo priemonėse, neatitinka tikrovės. Aš palaikysiu projekto 4 straipsnį 1 punktą, kur eina kalba apie politinį išsiaiškinimą, norėdamas nuimti tam tikrus šešėlius nuo legitimumo. Aš esu suinteresuotas, kad viskas stotų į savo vietas“, - posėdyje svarstant klausimą kalbėjo premjeru 2006-aisiais netapęs socdemas.

Komisija, jei bus galutinai sutverta, turės atsakyti, kurių asmenų sprendimai lėmė, kad premjero patarėju buvo paskirtas Albinas Januška bei ar jo veikla nepažeidžia valdžių atskyrimo principo, dar - kas ir kodėl siekė iš Seimo Nacionalinio gynybos ir saugumo komiteto (NSGK)pirmininko pareigų pašalinti Algimantą Matulevičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galiausiai, norima išsiaiškinti, ar nebuvo kokių slaptų kėslų formuojant nacionalinio investuotojo bendrovę „Leo LT“. Komisijos iniciatoriams įtarimų kelia VP dešimtuko vadovaujamos „NDX energijos“ parinkimas be konkurso.

Tuo metu valdantieji yra pateikę siūlymą kurti komisiją, kuri aiškintųsi, kokie asmenys ar įmonės įtakojo „Tvarkos ir teisingumo“ bei konservatorių frakcijų narius ir šių partijų vadovus. Komisija taip pat turėtų atsakyti į klausimą, ar minėtų partijų veikla nekenkia Lietuvos nacionaliniam saugumui. Tokių įtarimų jiems kilę todėl, kad konservatoriai ir „tvarkiečiai“ neigiamai balsavo dėl Atominės elektrinės įstatymo, kuriuo uždegta žalia šviesa nacionalinio investuotojo bendrovės „Leo LT“ kūrimui.

REKLAMA

Šios valdančiųjų siūlomos komisijos kūrimas ketvirtadienį buvo atidėtas kitam kartui, nes Seimo posėdžių sekretoriate opozicinei konservatorių frakcijai priklausantis Kęstutis Čilinskas įregistravo alternatyvų pasiūlymą, kuriuo strėlės jau lekia valdančiųjų pusėn. Šiuo atveju klausimas apverčiamas aukštyn kojomis ir aiškinamasi, kodėl „NDX energija“ įtraukta į derybas be konkurso, kas leido ministrų kabinetui su privačiu investuotoju susiderėti dėl „Leo LT“ kūrimo naujos patronuojančios bendrovės, o ne „Lietuvos energijos“ pagrindu, kaip buvo planuojama anksčiau.

REKLAMA

Konservatoriai ir kiti pasirašiusieji norėtų žinoti, kas leido valdantiesiems „Leo LT“ vadinti nacionaliniu investuotoju, nors, kaip teigiama projekte, „minėta bendrovė neturi daryti jokių investicijų į naujos AE statybą“.

Projektu siūloma Vyriausybei nesudaryti (netvirtinti) sutarties su „NDX energija“ atstovais tol, kol Seime nebus patvirtintos siūlomos sudaryti komisijos išvados. Tuo metu, jei Vyriausybė patvirtintų sutartį, būtų siūloma Generaliniam prokurorui kreiptis į teismą dėl šio sandorio pripažinimo negaliojančiu. Be kita ko, norima, kad Atominės elektrinės įstatymo atitiktį Konstitucijai patikrintų Konstitucinis Teismas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų