REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje besilankantis Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) pirmininkas Jeanas Polis Costa pareiškė, kad Lietuva negalės būti nubausta net, jei nuspręs nevykdyti Strasbūro teismo sprendimų ir nepakeis Liustracijos įstatymo arba neįteisins lyties keitimo. Anot jo, Lietuvos delsimas priimti pastarąjį teisės aktą netgi visai suprantamas.

REKLAMA
REKLAMA

„L“ byla prieš Lietuvą nebuvo revoliucinė, nes buvo panaši byla prieš Jungtinę Karalystę. Lietuvos atveju, mūsų sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į Lietuvos Civilinį Kodeksą, tačiau dabar, gavę Lietuvos apeliaciją, mes per kelias savaites turėsime priimti sprendimą. Ar bylą nagrinėti iš naujo. Taigi, jei aš būčiau Lietuvos įstatymų leidėjas, prieš imdamasis leisti naują įstatymą, šiek tiek palaukčiau“, – Alfa.lt sakė J. P. Costa.

REKLAMA

Anot jo, tik tuo atveju, jei EŽTT apeliacijos nepriims, Lietuva bus dar kartą įpareigota įteisinti lyties keitimą. Tačiau jei to ir nepadarys, tai nereiškia, jog susilauks kokių nors kitų nuobaudų iš EŽTT, išskyrus kompensacijos asmeniui „L“ išmokėjimą bei tokias pačias kompensacijas kitiems dėl identiško atvejo besikreipusiems žmonėms.

EŽTT pirmininko teigimu, tokie atskiri atvejai, kai Strasbūro sprendimai nėra įvykdomi, neleidžia teigti, jog Lietuvoje žmogaus teisės ignoruojamos. Pagal iš Lietuvos gaunamus skundus, J. P. Costa teigimu, Lietuva žmogaus teises gina visai neblogai.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad Lietuvos žmonės daug metų neturėjo galimybės gauti vietinių ar tarptautinių teismų įvertinimų dėl jų teisių pažeidimų, todėl dabar, atgavę laisvę ėmė įnirtingai ieškoti teisybės net ir tokiais atvejais, kuriuos nagrinėti EŽTT nepriklauso.

Anot J. P. Costos, žmonės neturėtų pamiršti, kad EŽTT neturi magiškų galių. „Mes paprasčiausiai turime pareigą ir teisę prižiūrėti žmogaus teisių ir laisvių vykdymą garantuotą Jungtinių tautų konvencijos. Mes negalime garantuoti, kad visos prigimtinės žmogaus teisės kaip teisė į laimę, teisė į turtą, teisė į meilę būtų išpildytos“, – šypsojosi EŽTT pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų