REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opoziciniai konservatoriai siūlo iki spalį vyksiančių Seimo rinkimų priimti tik dalį partijų finansų kontrolę reglamentuojančio įstatymo nuostatų, arba „kondensatą“, kaip teigia Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatorių lyderis kartu su liberalcentristu Algiu Čapliku jau paruošė reikiamą įstatymo projektą, kurį Seimo frakcijų seniūnai ir Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas turėtų aptarti ketvirtadienį.

REKLAMA

Atsisakyti viso įstatymo svarstymo A.Kubilius ir A.Čaplikas siūlo atsižvelgę į artėjančius Seimo rinkimus. Parlamentarai jau trečiadienį Seimo Audito komitete dvejojo, ar įmanoma per tokį trumpą laiką deramai išanalizuoti sudėtingą bei smulkmenose paskendusį įstatymo projektą.

Tėvynės sąjunga siūlo politines partijas iš esmės finansuoti tik valstybės biudžeto lėšomis, tuo metu fiziniai asmenys pagal konservatorių parengtą planą mylimoms partijoms galėtų skirti tik trupinius - tai yra pusę procento nuo gyventojų pajamų mokesčio.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatoriai taip pat norėtų drausti politinę reklamą televizijoje, suvienodinti politinei reklamai taikomus ribojimus bei finansinės veiklos priežiūrą rinkimų kampanijų metu ir tarp rinkimų.

Be kita ko, likus pusei metų iki rinkimų norima drausti politikams lankytis pramoginėse televizijos laidose. Jeigu šis draudimas būtų pažeidžiamas, tuomet, pagal konservatorių siūlymus, politikų dainos, šokiai ar plepalai apie kulinariją būtų pripažįstami esantys paslėpta reklama, už kurią televizija yra priėmusi neteisėtą mokestį, jeigu nėra įrodoma kitaip.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Kubiliaus nuomone, papildomai taip pat reiktų apriboti Vyriausybės resursų panaudojimą partijų ar politikų reklamai.

Pernai gruodį kilo visuotinis opozicijos nepasitenkinimas, kai šalies dienraščiuose pasirodė reklaminiai skelbimai, kuriuose Vyriausybė skelbiasi atsiskaitanti Lietuvos žmonėms, ką padariusi per metus. Skelbimai buvo pasirašyti Vyriausybės ir socialdemokratų premjero Gedimino Kirkilo vardu.

Tėvynės sąjungos pirmininkas A.Kubilius norėtų, jog principiniai Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymo pakeitimai būtų priimti pavasario sesijoje ir galėtų būti taikomi jau spalio mėnesį vyksiantiems Seimo rinkimams.

REKLAMA

Šiuo metu Seime guli du naujos redakcijos politinių partijų finansavimą reglamentuojantys įstatymai: vieną jų ruošė Teisingumo ministerija, kitą - Seimo valdybos sudaryta darbo grupė. Abu jie draudžia juridiniams asmenims finansuoti politines partijas bei riboja fizinių asmenų aukų dydžius.

Dabar per metus vienas žmogus savo mylimai partijai gali skirti iki 39 tūkst. litų (300 MGL). Pagal Seimo darbo grupės įstatymą ši suma sumažėtų 10 kartų - iki 3 tūkst. 900 litų (30 MGL), o Teisingumo ministerijos variante fizinių asmenų leidžiamų aukų dydis išlieka toks pats kaip iki šiol - 300 MGL (39 tūkst. litų) per metus. Bet asmenys, paaukoję politikams daugiau kaip 19,5 tūkst. litų, turėtų privaloma tvarka deklaruoti savo turtą bei pajamas.

REKLAMA

Pastarąja nuostata norima užsitikrinti, kad juridinių asmenų pinigai nebūtų skirstomi per fizinius asmenis.

Įstatymų projektai turi ir kitų panašumų, tarp kurių yra nuostata, jog viena dešimtoji valstybės biudžeto dotacijos dalis turėtų būti skirstoma visoms partijoms, nepriklausomai nuo jų pasirodymo rinkimuose. Tai reiškia, kad net vadinamosios „nykštukinės“ arba marginalios partijos, kurios rinkimuose paprastai nepasiekia ryškesnių rezultatų, taip pat dalyvautų 1/10 dotacijos skirstyme.

Pagal abu įstatymo projektus, dotacijos „liūto dalis“ - 90 proc. - būtų skirstoma politinėms partijoms, kurios per rinkimus pelnys tam tikrą procentą rinkėjų balsų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu ši kartelė siekia 3 proc., tačiau Vyriausybės siūlomame variante sumažėja iki 1 proc. rinkėjų balsų. Seimo darbo grupė šiuo atveju pataisų nepateikė.

Partijoms numatytas ir papildomas politinių partijų lėšų šaltinis - Lietuvos gyventojų pajamų mokesčio dalis, kuri gyventojų prašymu būtų pervedama politinei partijai.

Abu projektai taikosi tvarkyti ir politinės reklamos lauką. Seimo paruoštasis projektas draudžia garso takelius, įvairius klipus ir filmus per radiją ir televiziją. Vyriausybė taip pat nutarė, jog partijų filmukams eteryje ne vieta, ir pasiūlė televizijoje palikti tik diskusijų, debatų, pokalbių bei rinkimų programų pristatymo laidas.

Abiems įstatymų projektams Seime yra pritarta po pateikimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų