REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje, Užsienio reikalų ministerijoje, ketvirtadienį vyksiančios simbolinės ceremonijos metu Lietuvos centriniam valstybės archyvui bus perduota lietuvių diplomato ir visuomenės veikėjo Stasio Lozoraičio jaunesniojo sukaupta archyvinė medžiaga.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak URM pranešimo spaudai, Lozoraičių šeimos archyvas Romoje - vienas didžiausių ir svarbiausių archyvų, sukauptų lietuvių išeivijoje sovietmečiu.

REKLAMA

Archyvą sudaro buvusio Lietuvos užsienio reikalų ministro ir diplomatijos šefo Stasio Lozoraičio vyresniojo, taip pat ambasadoriaus S.Lozoraičio jaunesniojo archyvai, to meto spaudiniai ir Lietuvos atstovybių Vašingtone, Pietų Amerikoje, Paryžiuje ir Romoje dokumentai.

S.Lozoraičio jaunesniojo surinktą medžiagą sudaro 174 dėžės įvairių dokumentų nuo 1919 metų iki naujausiųjų laikų. Dokumentuose atsispindi Lietuvos diplomatinių bei konsulinių atstovybių Vašingtone, Niujorke, Paryžiuje, Romoje, San Paule ir kitur gyvenimo kasdienybė ir tų laikų aktualijos.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai pavasarį Lietuvą pasiekė ir daugiau nei 16 tūkstančių Lozoraičių šeimos knygų bei periodinių leidinių rinkinys, kuris dabar saugomas ir tvarkomas Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Stasys Lozoraitis buvo tarpukario Lietuvos ambasadorius Italijoje, jo sūnus Stasys - pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos ambasadorius JAV, taip pat kandidatas į Lietuvos prezidentus. Kitas sūnus, Kazys Lozoraitis, buvo pirmasis nepriklausomybę atgavusios Lietuvos ambasadorius prie Šventojo Sosto ir Maltos Ordinui, vėliau dirbo neatlygintinu konsultantu Lietuvos ambasadoje Italijoje.

K.Lozoraitis mirė pernai rugpjūtį, jo brolis Stasys - 1994 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų