REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ginklus dėl menkų algų galanda ir kultūros sričių darbuotojai

Mokytojams nepaliaujant streikuoti, ginklus galanda ir kultūros sričių darbuotojai. Jie žada vienytis į profsąjungas ir spausti politikus imtis kultūrininkų problemų.

REKLAMA
REKLAMA

„Atrodo, kad į pilietinį judėjimą, kuris Lietuvoje prasideda, šalia mokytojų, įsilieja ir bibliotekininkai. Dabar visoje Lietuvoje pradeda kurtis bibliotekininkų profesinės sąjungos ir jie supratę, kad iš valdžios vyrų ir moterų nepavyks sulaukti rezultatų, įpareigojo profsąjungiečius siekti, kad būtų demokratinėmis formomis atkreiptas dėmesys į jų problemas“, - žurnalistams trečiadienį Seime sakė Lietuvos bibliotekininkų sąjungos pirmininkas Juozas Rimkus.

REKLAMA

Pašnekovas netiesiogiai užsiminė, jog kultūrininkai taip pat gali pradėti žaisti streikų korta, nors, pasak J.Rimkaus, šiuo metu tai nėra Lietuvai pats naudingiausias dalykas.

„Stiprus yra pasiruošęs ir karui, be abejonės, bet kadangi Lietuvai to mažiausiai reikia, tikiu, kad bus rastos ir kitos priemonės“, - sakė bibliotekininkų atstovas.

Bruzdėti kultūros darbuotojai pradėjo jau anksčiau. Rudenį jų darbuotojų profsąjungos kreipėsi į Kultūros, Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijas, tačiau profsąjungų atstovams susitikti pavyko tik su kultūros ministru Jonu Juču.

Apskričių bibliotekininkai ir Bibliotekininkų draugija atskiru prašymu kreipėsi į Seimą ir Vyriausybę dėl atlyginimų pakėlimo, tačiau, tvirtinant 2008 metų biudžetą, į tai neatsižvelgta.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu politikai jau rodo savo susirūpinimą - opozicinė Tėvynės sąjunga visų kultūros srities profesijų atstovus pasikvietė į pasitarimą, o valdantieji ragina Vyriausybę parengti ilgalaikę atlyginimų didinimo programą kultūros ir socialiniams darbuotojams.

„Pasikvietėm todėl, kad situacija kultūros politikos srityje mums kelia nerimą. Ir kalbama ne tik apie kultūros darbuotojų atlyginimus, kas lyginant su mokytojų padėtimi, yra dar blogiau. Bet ir kalbant apie visos kultūros politikos statusą Lietuvoje, mes nematom aiškios strategijos“, - BNS sakė Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš konservatorių organizuotą susitikimą, į kurį susirinko muziejininkai, teatralai, rašytojai, bibliotekininkai ir kitų šios srities profesijų atstovai, penkios valdančiosios koalicijos partijos išplatino pareiškimą, kuriuo ragina Vyriausybę imtis rengti ilgalaikę atlyginimų didinimo programą kultūros ir socialiniams darbuotojams.

Panaši strategija kiek anksčiau buvo paruošta mokytojams, ją savo parašais patvirtino socialdemokratų, socialliberalų, valstiečių liaudininkų, liberalcentristų bei Pilietinės demokratijos partijos lyderiai.

REKLAMA

Minėta strategija numato, jog nuo 2011 metų pradžios vidutinė mokytojo alga neatskaičius mokesčių viršys 4 tūkst. litų, tačiau dalis pedagogų, vedami Alekso Bružo, nuo kovo 3-iosios paskelbė neterminuotus streikus. Jie reikalauja, jog atlyginimai dar šiais metais vidutiniškai didėtų ne 35 proc. (15 proc. nuo šių metų sausio ir 20 proc. nuo rugsėjo), kaip žada Vyriausybė, o 50 proc.

Daugelis opozicinių partijų ilgalaikės atlyginimų kėlimo strategijos 2009-2011 metams pasirašymą įvertino kaip išsisukinėjimą ir naštos užkrovimą ateinančioms vyriausybėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų