REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės ir savivaldybių turto privatizavimo procesas skaidrės ir griežtės

Siekiant skaidresnio privatizavimo, siūlomas naujas valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių akcijų privatizavimo būdas - konkursinis aukcionas.

REKLAMA
REKLAMA

Tai būtų viešas aukcionas, kurio metu potencialūs investuotojai galėtų tiesiogiai varžytis dėl geriausios kainos. Jis būtų rengiamas po to, kai investuotojai pateiktų pardavimo sąlygas atitinkančius pasiūlymus, o pradinė aukciono kaina būtų aukščiausia pasiūlyme nurodyta kaina.

REKLAMA

Aukcione galėtų dalyvauti tik tie investuotojai, kurių pasiūlyme nurodyta kaina skirtųsi ne daugiau kaip 20 proc. nuo pasiūlytos aukščiausios kainos.

Vyriausybė, atsižvelgusi į Seimo priimtus sprendimus, susijusius su „Alitos“ ir „Lietuvos kuto“ privatizavimu, trečiadienį pritarė Valstybės ir savivaldybių turto privatizavimo įstatymo pataisoms.

Be kita ko, jei pataisos būtų priimtos Seime, privatizuojant turtą būtų atsisakyta nuomos su išsipirkimu ir tiesioginių derybų.

REKLAMA
REKLAMA

Projekte aiškiau reglamentuojamas ir žemės sklypų, kurie priskirti parduodamiems pastatams, pardavimas ar nuoma. Žemės sklypo ribos turės būti pažymėtos, kaip to reikalauja teritorijų planavimą nustatantys teisės aktai, du trečdaliai už sklypą gautų pajamų skiriama į Privatizavimo fondą, o likusi dalis - į savivaldybės fondą.

Taip pat siūloma atsisakyti dviejų valstybei ar savivaldybei nuosavybės teise priklausančių turto privatizavimo būdų – nuomos su išsipirkimu ir tiesioginių derybų, nes privatizuojant turtą šiais būdais nėra pakankamai užtikrinamas proceso skaidrumas, atvirumas bei efektyvumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, pailginamas terminas, per kurį Vyriausybė ar Privatizavimo komisija gali sustabdyti ar nutraukti įmonės, akcijų ar kito turto pardavimo programą.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Valstybės ir savivaldybių turto privatizavimo įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo ir Žemės įstatymo pakeitimo įstatymo projektams, kuriais siekiama padidinti privatizavimo proceso efektyvumą ir skaidrumą, jie teikiami Seimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų