REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutinių metų įvykiai rodo, kad Rusijos Federacija neturi užsienio politikos strategijos. Tai, kaip praneša „Naujas regionas“ korespondentas, pareiškė Maskvos Carnegie centro direktorius Dmitrijus Treninas. 

REKLAMA
REKLAMA

Dalyvaudamas Maskvoje surengto apskrito stalo diskusijoje „Rusijos politika tarp esamo ir būsimo prezidento“, jis pažymėjo, kad egzistuoja visiškos Rusijos užsienio politikos degradacijos pavojus. 

REKLAMA

„Nepaisant to, kad prezidento Putino veiksmai užsienio politikos srityje sulaukė šalyje rimtos paramos ir iš esmės visuomenės nuomonės formavimo lyderių nėra kritikuojami, užsienio politikos problematika reikalauja rimto viešo aptarimo. Nepaisant pozityvių vienų veiksmų ir negatyvių kitų veiksmų rezultatų, galima daryti išvadą, kad užsienio politikos strategijos Rusijos Federacija neturi. Yra taktikos, yra daugiau ar mažiau sėkmingų operatyvinių žingsnių, bet strategijos iš tikrųjų nėra“, teigė Dmitrijus Treninas. 

REKLAMA
REKLAMA

Tuo pat metu jis atkreipė dėmesį į tai, kad Dmitrijus Medvedevas savo programinėse kalbose irgi neišskyrė RF užsienio politikos prioritetų. „Ponas Medvedevas dar kartą pakartojo tą pačią mantrą, kurią prieš jį kartojo kiti, kad RF prioritetas yra NVS. O ką tai reiškia? Visa NVS ar tik atskiros šios erdvės valstybės? Ką reiškia „prioritetiškumas“ – simbolinis prioritetiškumas ar tikras? Neaišku, visiškai neaišku. Kaip yra su Rusijos europinio kelio pasirinkimu? Kas bus toliau? JAV – labai sudėtinga valstybė, daug retorikos. Tačiau kokia strategija? Ko gi Rusija siekia santykiuose su Jungtinėmis Valstijomis? Valstybė, apie kurią daug kalbama, bet kuri retai rimtai aptariama – Kinija. Kokia yra ilgalaikė Rusijos strategija Kinijos atžvilgiu? Visa tai yra už rimtos diskusijos ribų“, konstatuoja Dmitrijus Treninas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu ekspertas pažymėjo, jog Rusija, dažnai turėdama rankose geras kortas, sugeba pralaimėti, bent jau dėl visuomenės nuomonės tarptautinėje sferoje. „Nepaisant paskutinių metų pasiekimų, požiūris į Rusiją, ypač Amerikoje ir Europoje, gerokai pablogėjo. Tai rimtai kenkia ne tik Rusijos politikai, bet ir verslui“, pastebėjo ekspertas.

„Vien tik pareiškimų, kad Vakarų kritika yra natūrali reakcija į Rusijos stiprėjimą – kuo mes stipresni, tuo aršesnė jų kritika – nepakanka. Dar daugiau, tokie pareiškimai veda prie užsienio politikos degradacijos“, mano Dmitrijus Treninas.

„Rusija praktiškai nedalyvauja tarptautiniame diskurse, apsiribodama oficialiais Užsienio reikalų ministerijos pareiškimais. Rusijos specialistai ir mokslininkai faktiškai nedalyvauja tarptautiniuose debatuose. Paimkite bet kokį žurnalą – ten kinų bei korėjiečių daugiau negu rusų, ir to nepaaiškinsi antirusišku ar antiputinišku atskirų žurnalų angažuotumu“, konstatavo ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų