REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės Airijos aukščiausio rango policijos pareigūnai leido protestantų sukarintos grupuotės informatoriams daugiau nei dešimtmetį nevaržomai žudyti, rašoma ataskaitoje, kurią pristatė šios britų valdomos provincijos policijos ombudsmenė.

REKLAMA
REKLAMA

Ataskaita paskelbta tuo metu, kai nacionalistinė partija "Sinn Fein" rengiasi sausio 28 dieną įvyksiančiam suvažiavimui, kuriame bus sprendžiama, ar paremti reformuotą teisėtvarkos ir teisingumo sistemą. Tai yra viena svarbiausių sąlygų, kad būtų atkurta bendra protestantų ir katalikų asamblėja.

REKLAMA

Trejus metus trukusio tyrimo metu išsiaiškinta, kad policijos Specialiojo skyriaus pareigūnai nesiėmė jokių veiksmų dėl uždraustos grupuotės "Alsterio savanoriškosios pajėgos" (Ulster Volunteer Force - UVF) nuskalstamos veiklos, kad apsaugotų "agentus", buvusius tarp jos narių.

Nuo 1991 iki 2003 metų UVF grupuotė Belfaste nužudė dešimt žmonių, tarp jų presbiterijonų dvasininką ir taksi vairuotoją kataliką. Be to, nustatyta, kad jos nariai buvo atsakingi dėl virtinės kitų sunkių nusikaltimų, įskaitant šaudymus, prekybą narkotikais ir turto prievartavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo pat metu aukšto rango policijos pareigūnai mokėjo pinigus nusikaltimais įtariamiems asmenims, "prižiūrėjo" juos per apklausas, kad duodami parodymus jie patys savęs neapkaltintų, ir naikino įkalčius.

"Būtų lengva suversti kaltę jaunesniesiems inspektoriams, - sakė ombudsmenė Nuala O'Loan (Nuala O'Loun). - Tačiau jie nebūtų galėję veikti taip, kaip veikė, be Karališkosios Alsterio policijos (KAP) ir Šiaurės Airijos policijos tarnybos (ŠAPT) aukščiausio rango pareigūnų žinios ir pagalbos".

Reformuojant teisėtvarkos sistemą, 2001-aisiais vietoje KAP buvo įkurta ŠAPT. Teisėtvarkos sistemos reforma buvo numatyta 1998 metų taikos susitarime, kuris užbaigė 30 metų trukusią kruviną nesantaiką tarp provincijos gyventojų daugumą sudarančių protestantų, kurie nori išlaikyti glaudžius ryšius su Didžiąja Britanija, ir katalikų mažumos, pageidaujančios prisijungti prie Airijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

N.O'Loan sakė, kad tyrimas "buvo sudėtingas ir kartais labai liūdino", tačiau išreiškė pasitenkinimą, jog ŠAPT ėmėsi veiksmų, kad užkirstų kelią ateityje pasikartoti panašiems incidentams.

Grupė į pensiją išėjusių policijos pareigūnų paskelbė pareiškimą, kuriame nurodė atmetantys N.O'Loan tyrimo išvadas, ir pabrėžė, jog neturi dėl ko gėdytis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų