REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo 10–14 dienomis Lietuvoje lankysis Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) pirmininkas Žanas Polis Kosta, teisėja iš Lietuvos Danutė Jočienė, EŽTT Pirmininko kanceliarijos vadovas Patrikas Titiunas. EŽT Teismo atstovai į mūsų šalį atvyksta Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo kvietimu. Delegacija susitiks su Respublikos Prezidentu Valdu Adamkumi, Seimo Pirmininku Viktoru Muntianu, Seimo nariais, dalyvaus Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo renginiuose.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Žmogaus Teisių Teismo pirmininkas pasakys kalbą kovo 11 d. 10 val. Seime, Kovo 11-osios salėje, vyksiančiame iškilmingame Seimo posėdyje, skirtame Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai ir Lietuvos partizanų vado, vieno iš Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio vadovų, Adolfo Ramanausko-Vanago 90-osioms gimimo metinėms paminėti.

REKLAMA

Svečio viešnagės darbotvarkėje – susitikimai ir pokalbiai su Lietuvos Konstitucinio Teismo teisėjais ir Kauno apygardos teismo pirmininku Albertu Miliniu, kitais šio teismo ir Kaune dirbančiais teisėjais. Paskaitos, kuri bus skaitoma Konstituciniame Teisme, tema – „Žmogaus teisių padėtis pereinamojo laikotarpio šalyje“.

Ž. P. Kosta EŽTT teisėju nuo Prancūzijos buvo paskirtas 1998 m. 2000 m. gegužę jis išrinktas EŽTT kolegijos pirmininku, 2001 m. lapkritį – EŽTT pirmininko pavaduotoju. EŽTT Teismo pirmininku (trejų metų kadencija) pradėjo dirbti 2007 m. sausio 19 d.

REKLAMA
REKLAMA

EŽTT nagrinėja bylas, susijusias su Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos (toliau – Konvencija) ir jos protokolais (valstybių Konvencijos dalyvių pareiškimus dėl tariamų Konvencijos ar jos protokolų nuostatų pažeidimų, padarytų kitų valstybių Konvencijos dalyvių; individualias peticijas, šiam teismui gali pateikti fizinis asmuo, nevyriausybinė organizacija arba grupė fizinių asmenų, teigiančių, kad tam tikra valstybė Konvencijos dalyvė pažeidė Konvencijoje ar jos protokoluose įtvirtintas jų teises), taip pat Europos Tarybos Ministrų Komiteto prašymu teikia konsultacines išvadas teisės klausimais, susijusiais su Konvencijos ir jos protokolų nuostatų aiškinimu. Šiuo metu nagrinėjimo EŽTT laukia 105 100 skundų, iš jų 80 950 skundų, atlikus formalių pareiškimo reikalavimų vertinimą, laukia pirminio teisminio nagrinėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos Respublikos Vyriausybei yra perduotos 35 bylos dėl įvairių tariamų Konvencijos pažeidimų (2001 m. EŽTT iš viso priėmė 888, 2002 m. – 844, 2003 m.– 703, 2004 m.– 718, 2005 m. – 1 105, 2006 m. – 1 560, 2007 m. – 1 503 sprendimus).

420 peticijų iš Lietuvos laukia pirmojo nagrinėjimo. Nuo 1998 m. lapkričio 1 d. iki 2007 m. gruodžio 31 d. prieš Lietuvą buvo pateikti 2 464 pareiškimai, iš jų 2 021 buvo pripažintas nepriimtinu ir nenagrinėtinu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų