REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį Pilietinės demokratijos partijos (PD) lyderis, Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas portalui „Balsas.lt“ tvirtino, jog jo vadovaujamoje partijoje nevyksta nieko ypatingo.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak V. Muntiano, visi procesai vykstą normalios demokratinės diskusijos ribose. „Visos iniciatyvos yra geros ir sveikintinos, viską svarstome. Kaip partijos nariai nutars – taip ir bus,“- sakė V. Muntianas. Taip jis komentavo parlamente sklandančias kalbas apie frakcijoje pasigirstančius nuogąstavimus dėl vadovybės ir jo paties neryžtingumo.

REKLAMA

„Balsas.lt“ turi žinių, kad pilietinės demokratijos frakcijos narys ir Seimo nacionalinio saugumo bei gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Algimantas Matulevičius, taip pat kiti frakcijos nariai reikalauja V. Muntiano aktyviau dalyvauti šalies politiniame gyvenime. Pasak šaltinių, A. Matulevičius yra net raštiškai išdėstęs V. Muntianui savo nuogąstavimus dėl to, kad pasyvi partijos ir Seimo pirmininko laikysena veda partiją į „politikos užribį“.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad V. Muntianas raginamas net kreiptis laišku į Prezidentą Valdą Adamkų, reikalaujant atsiriboti nuo „pašalinių įtakų“, kurios esą trukdo šalies vadovui adekvačiai reaguoti į  valstybei žalą darančius procesus. Pirmiausia turimi omenyje VSD skandalas ir „Leo LT“ projektas.

Pats V. Muntianas šią informaciją taip pat komentavo nenoriai. „Vėl gi sakau, kad gera yra kiekviena iniciatyva, kurią svarstysime ir, jei bus taip nutarta, priimsime,“- sakė Seimo pirmininkas. Jis taip pat atsisakė pasakyti, dėl ko būtent yra nesutariama. Takoskyra, anot jo, yra ties metodais, kuriais partija galėtų veikti. „Klausimas – ar apsistosime ties konkrečiomis asmenybėmis, ar imsimės spręsti pačias problemas,“- miglotai aiškino V. Muntianas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat atmetė kalbas apie skilimą partijoje ir frakcijos byrėjimą. Pasak jo, siekiant tokių tikslų ir paskleidžiamos panašios kalbos, kuriomis siekiama paskatinti patį procesą. Esminių nesutarimų frakcijoje, pasak V. Muntiano nesama. Kalbas apie tai jis vadino oponentų intrigomis.

PD lyderis sakė, jog partija neatsisakė anksčiau pasiektų preliminarių susitarimų Seimo rinkimuose bendradarbiauti su Valstiečių liaudininkų ir Centro partijomis. Pasak jo, kol kas šia kryptimi tiesiog nedirbama ir rengiamasi eiti taip pat ir atskiru sąrašu, jei to prireiks. Anot V. Muntiano, partijos suvažiavimas yra numatytas kas treji metai ir neaišku ar iki Seimo rinkimų, įvyksiančių rudenį, jis išvis turėtų įvykti. Rinkiminius klausimus, anot jo, galėtų išspręsti ir partijos taryba.

REKLAMA

Šiuo metu PD frakcija turi 7 narius ir įeina į valdančiąją koaliciją. Klausimų dėl frakcijos vienybės buvo iškilę jau prieš mėnesį. Tada, rengdamiesi balsavimui dėl „Leo LT“, kiti koalicijos partneriai ne tik pasikvietė atgal į koaliciją Naująją sąjungą (socialliberalus), bet ir pažadėjo pastariesiems NSGK pirmininko postą. Šis, kaip žinia, priklauso pilietininkui A. Matulevičiui. Su frakcija šitokios koalicijos plėtimo sąlygos derintos nebuvo, tačiau balsuojant dėl A. Matulevičiaus atstatydinimo (politikas išsaugojo postą), jį parėmė tik du frakcijos nariai. Maža to, pasitraukus Romui Venclovui, pati frakcija egzistuoja ties kritine riba. Frakcijai reikia bent septynių narių, ir toks skaičius susidaro tik priskaičiuojant patį V. Muntianą, kuris narystę formaliai yra sustabdęs, nes eina Seimo pirmininko pareigas.

REKLAMA

Seime 2006 m. gegužės 2 d. įkurtą Pilietinės demokratijos frakciją pradžioje sudarė 11 Seimo narių, iš kurių 9 perėjo iš Darbo partijos frakcijos. Dabar, kaip minėta, liko 7. Kartu su socialdemokratais, liberalcentristais ir valstiečiais liaudininkais ši partija įeina į valdančiąją koaliciją, prie kurios ketina prisijungti ir Naujoji sąjunga.

Įvairių sociologinių tyrimų vykdytojų duomenimis, Pilietinės demokratijos partiją šiandien remia tiek mažai rinkėjų, kad jos atskiras sąrašas niekaip neperžengtų 5 proc. barjero.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų