REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidento V. Adamkaus patarėjas Lauras Bielinis portalui „Balsas.lt“ trečiadienį teigė nenorįs komentuoti kelių Seimo frakcijų iniciatyvos kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl prezidento Valdo Adamkaus 2002 m. dekreto, kuriuo „Rusijos geležinkelių“ vadovas Vladimiras Jakuninas apdovanotas Lietuvos valstybiniu apdovanojimu, atitikimo Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak L. Bielinio, tai esąs teisininkų klausimas. „Tai yra teisinis, o  ne politinis kazusas, kurį, žinoma, galima išnaudoti ir politiniame lauke. Nei aš, nei Jūs, nei S. Pečeliūnas nesame teisininkai, todėl reikia palaukti, ką teisininkai pasakys“, -  sakė prezidento patarėjas. Sutikęs, kad valstybinio apdovanojimo teikimas yra ir politinį apsisprendimą demonstruojanti akcija, patarėjas visgi atkreipė dėmesį, jog kreipiamasi į teisinę instituciją – Konstitucinį Teismą – siūlydamas palaukti jo išvadų.

REKLAMA

Vienas iš iniciatyvos autorių konservatorius Saulius Pečeliūnas portalui „Balsas.lt“ dėstė kitokią nuomonę. Konservatorius sakė pasigedęs ne tik politinės logikos, bet ir teisinio tikslumo. „Radome pakankamai ir teisinių kabliukų. Norint juk buvo galima susitvarkyti juridiškai, gauti reikalingus Užsienio reikalų ministerijos teikimus, pagrįsti neva egzistavusius nuopelnus valstybei. Net ir to nebuvo padaryta“, - stebėjosi S. Pečeliūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatorius Rytas Kupčinskas Seime užregistravo kreipimosi į Konstitucinį Teismą projektą, kuriuo siekiama išsiaiškinti, ar Prezidentas nepažeidė Konstitucijos bei įstatymų ordinu apdovanodamas KGB karininką Vladimirą Jakuniną.

S. Pečeliūnas tvirtina, jog nėra aišku, už kokius nuopelnus V. Jakuninas 2002 m. buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, todėl siūlo klausimą spręsti patikėti Konstituciniam Teismui ir išsiaiškinti, ar V. Adamkaus dekretas neprieštarauja Konstitucijai bei tuomet galiojusiam Ordinų, medalių ir kitų pasižymėjimo ženklų įstatymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projektą dar pasirašė Darbo partijos frakcijos narė Loreta Graužinienė bei partijos Tvarka ir teisingumas frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis.

***

KGB karininko, apdovanoto Lietuvos ordinu, V. Jakunino pavardė skamba Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atliktame Valstybės saugumo departamento veiklos tyrime. Dabartinis premjero patarėjas Albinas Januška iš pradžių NSGK pripažino bendravęs su minėtu asmeniu, taip pat patvirtino, jog V. Jakuninas kalbėjęs ir su pačiu V. Adamkumi.

Ištrauka iš A. Januškos liudijimo NSGK: „Iš tikrųjų Piotras Vojeiko ir aš, manau, mes žinome, mes dirbome, dar iš saugumo patarėjų laikų žinoma, kad jis iš tikrųjų yra vienas iš žmonių, kuris turi ryšių iki šiol. Tų ryšių jau nelabai ir slepia. Kada ponas Jakuninas buvo pas Prezidentą, jis pasakė: „Prezidente, mes turime kalbėti atvirai, nes abu iš tų pačių specialiųjų tarnybų, tik iš skirtingų valstybių“. Ir jis neslėpė, kad yra FSB generolas. Ir, be abejo, Piotras Vojeiko yra dirbęs.

REKLAMA

Kiek mes žinome, man atrodo, Suomijoje su dabartiniu vicepremjeru Ivanovu. Tai įtakingas žmogus Rusijoje. Be abejo, įtakingas žmogus čia. Aš nežinau dabar visų detalių, bet kai buvau saugumo patarėju, mes žiūrėjome, stebėjome juos. Mes matėme, kaip jie padeda ir remia. Ir, matyt, dalis pelno iš „Dujotekanos“ ėjo ir dabar galbūt eina paramos tėvynainiams.”

Vėliau šių žodžių A. Januška viešai išsigynė, teigdamas, jog komitetui tiesiog pasakojo anekdotą. Pats V. Jakuninas vėliau aršiai pasmerkė estus, išdrįsusius perkelti „bronzinio kario“ palaikus į karių kapines iš Talino centro ir ragino tą padaryti Lietuvos valdžią.

REKLAMA

V.Jakuninas apdovanojimo metu 2002 m. buvo visuomeninės organizacijos "Rusijos tautinės šlovės centras" globos tarybos pirmininkas ir Rusijos transporto viceministras.

Šiuo metu Rusijos geležinkelių bendrovei vadovaujantis V.Jakuninas Lietuvoje vertinamas prieštaringai. Žiniasklaida ne kartą skelbė, jog V. Jakuninas praeityje galimai užėmė aukštas pareigas Sovietų Sąjungos specialiosiose tarnybose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų