REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančiajai koalicijai priklausantys liberalcentristai nori mokytojų atlyginimų klausimą perkelti Seiman ir įstatymu reguliuoti pedagogų darbo užmokesčio augimą. Panašius siūlymus kiek anksčiau išsakė ir opozicinės partijos - Liberalų sąjūdis bei Tėvynės sąjunga.

REKLAMA
REKLAMA

"Žinant, kad mokytojų atlyginimų programa užtruks 4 metus, o jai finansuoti iš valstybės biudžeto reikės maždaug 2,3 mlrd. litų, suprantamos streikuojančių pedagogų abejonės, ar duoti įsipareigojimai bus ištesėti. (...) Todėl būtų prasminga dabartinės koalicijos duotus įsipareigojimus mokytojams patvirtinti ir Seime", - pranešime spaudai cituojama Seimo vicepirmininkas liberalcentristas Algis Čaplikas.

REKLAMA

Šiuo metu mokytojų algų sistema yra tvirtinama ne įstatymu, o žemesnio lygmens poįstatyminiu aktu - švietimo ir mokslo ministro įsakymu, kurį tvirtina Vyriausybė. Vyriausybė procedūriškai yra laisvesnė kaitalioti savo sprendimus nei Seimas.

Panašius siūlymus antradienį pateikė ir opozicinis Liberalų sąjūdis bei Tėvynės sąjunga. Liberalsąjūdiečiai norėtų, jog įstatymu būtų įtvirtinti pareiginių koeficientų bei pedagogų bazinės algos dydžiai. Konservatorių frakcijai priklausantis Kęstutis Čilinskas siūlymą dar labiau sukonkretino, užregistruotame Švietimo įstatymo pataisų projekte numatydamas konkretų bazinės algos dydį (192 litai), jos kitimo sąlygas, priedų dydžius už papildomą darbą, išdirbtą laiką bei kvalifikacinę kategoriją.

REKLAMA
REKLAMA

Pastaruoju metu mokytojų darbo užmokesčio dydžio klausimas tapo vienu aštriausių politinėje darbotvarkėje. Radikaliajai Alekso Bružo vadovaujamai Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai (LŠDPS) organizuojant streikus ar jais grasinant, kita skilusios LŠDPS dalis derėjosi su Vyriausybe ir pasirašė susitarimą dėl ilgalaikės pedagogų atlyginimų dinamikos 2009-2011 metams.

Ilgalaikėje darbo užmokesčio didėjimo strategijoje numatyta, kad nuo 2011 metų sausio mokytojai gaus vidutiniškai 4000 litų per mėnesį neatskaičius mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu daugelis opozicinių partijų ilgalaikės atlyginimų kėlimo strategijos 2009-2011 metams pasirašymą įvertino kaip išsisukinėjimą ir naštos užkrovimą ateinančioms vyriausybėms.

Nuo pirmadienio, nesutikdami su darbo užmokesčio didėjimo tempais, streikuoja, įvairiais duomenimis, nuo 50 iki 200 mokyklų bei darželių pedagogų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų