REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre sekmadienį, sausio 21 d., po Piotro Čaikovskio baleto „Spragtukas“ buvo įteikti jau tradiciniai Jurgio Žalkausko baleto apdovanojimai. Šiais metais juos pelnė baleto artistai Rūta Kudžmaitė ir Romas Ceizaris.

REKLAMA
REKLAMA

Australijoje gyvenantis architektas Jurgis Žalkauskas gerai žinomas Lietuvos baleto artistams – jis ne tik dalyvauja Australijoje veikiančios Lietuvos baleto bičiulių draugijos, kurią įsteigė kartu su buvusia baleto artiste Ramona Ratas, veikloje, bet ir asmeniškai remia Lietuvos baletą, kasmet stengiasi kelias savaites ar mėnesį praleisti Lietuvoje. Viešnagės metu lankydamas kiekvieną baleto spektaklį, J. Žalkauskas atidžiai stebi baleto artistus ir baigiantis viešnagei jį sudominusiems įteikia 1000 litų vertės prizus. Šiuos prizus jau yra pelnę Mindaugas Baužys, Neli Beliakaitė, Rūta Jezerskytė, Aurimas Paulauskas, Nerijus Juška, Olga Konošenko, Eligijus Butkus ir kiti.

REKLAMA

Apie J. Žalkausko aistrą baletą ne kartą yra rašyta Lietuvos spaudoje – jis ir šiandien gerai prisimena į Australiją karo nublokštus Lietuvos baleto artistus Tamarą Pagodinaitę, Borisą Čunovą, iki šiol bendrauja su Janina Drazdauskaite, kurios kaip klasikinio šokio pedagogės veikla itin vertinama ne tik Australijoje, bet ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. J. Žalkauskas jau keturis dešimtmečius aktyviai seka Australijos baleto gyvenimą, nepraleidžia nė vienos baleto premjeros, artimai bendrauja su baleto menininkais – tarp jų ir lietuvių kilmės šokėju Josephu Janusaitis, ilgai Australijos baleto trupei vadovavusia Maina Gielgud, garsios Gelgaudų giminės palikuone. Lietuvos baleto bičiulių rengiamuose labdaros vakaruose dalijamasi informacija apie Lietuvos baletą, rodoma vaizdo medžiaga – 2006 m. vykusių susitikimų metu J. Žalkauskas demonstravo ir Lietuvos baleto 80-mečiui skirto iškilmingo koncerto įrašą, kuris sudomino daugelį Australijos baleto profesionalų.

REKLAMA
REKLAMA

J. Žalkausko nuomone, Lietuvos baleto trupė yra itin pajėgi ir įdomi. Šios viešnagės metu matytą P. Čaikovskio baleto „Miegančioji gražuolė“ premjerą svečias vadina nauju lietuvių baleto istorijos lapu. J. Žalkauskui ypatingą įspūdį daro ne tik Lietuvos baleto artistų šokio technika, bet ir vaidybiniai sugebėjimai.

J. Žalkauskas nuolat galvoja apie įvairias paramos Lietuvos baletui galimybes ir itin džiaugiasi, kad ir Lietuvoje atsiranda baleto mecenatų – tarp jų visų pirma minėtina Raminta Kuprevičienė, įsteigusi Konstantino Stačio baleto prizą, kiekvieno sezono pabaigoje teikiamą jauniesiems baleto artistams.

J. Žalkauskas remia ne tik Lietuvos baleto trupę – jį domina ir nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus veikla. Jau svečiui išvykus Lietuvą turėtų pasiekti dar viena jo dovana – 220 porų minkštų baleto batelių, šiuo metu laivais plukdomų į Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų