REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šių metų biudžetas pažymėtas milijardiniu deficitu. Tačiau dar nepradėtame formuoti 2009-ųjų biudžete jau žioji panašaus dydžio skylė, kurią Vyriausybė siekia užlopyti nepopuliariomis priemonėmis. Tuo tarpu ekonomistams ir politikams tokie lozungai labiau primena blefą.

REKLAMA
REKLAMA

Bene realiausias finansų ministro Rimanto Šadžiaus deklaruojamas siekis - sparčiau, nei planuota, didinti akcizus. Taip pat gali būti kilstelėtas pridėtinės vertės mokestis (PVM). Tačiau tikimybė, kad Seimas pasiryš tokiam žingsniui rinkimų išvakarėse - artima nuliui.
Teiks gegužę

REKLAMA

Premjeras Gediminas Kirkilas vakar Lietuvos radijui pareiškė, esą dėl mokytojų atlyginimų didinimo kitų metų biudžete atsirasiantį per 900 mln. litų trūkumą bus mėginama lopyti dviem procentiniais punktais (iki 20 proc.) didinant PVM bei keičiant bendrojo vidaus produkto perskirstymą.

Tokius siūlymus premjeras žada Seimui pateikti gegužę kartu su prieštaringai vertinamu Progresinių mokesčių įstatymo projektu.

Pagal Vyriausybės kompromisu vadinamą pedagogų algų didinimo programą mokytojų atlyginimams didinti 2009-2011 m. valstybė skirs apie 2 mlrd.  litų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tokie sprendimo variantai - sunkiai įmanomi, mat, kaip prognozuojama, Seimas artėjant rinkimams nesiryš kilstelėti PVM bei daugiau, nei planuota, didinti akcizus. Ekspertai kaip alternatyvą siūlo atsisakyti neseniai, nepaisant prezidento Valdo Adamkaus veto, įvestos PVM lengvatos vaisiams ir daržovėms.

“Pritarčiau dėl akcizo alkoholiui - pagal kainas, suvartojimą ir alkoholio padarinius situacija katastrofiška. Kainos lentynose dėl PVM lengvatos vaisiams ir daržovėms tikrai nesumažės, nes prekybos sektoriuje nėra konkurencijos, ir į lengvatos naikinimą žiūrėčiau pozityviai. Bet jei būtų siūloma apskritai didinti PVM, manau, tai turėtų būti labai apgalvotas sprendimas. Manau, kad Seime sunku bus, tai (PVM ir akcizų didinimas - aut. past.) nėra labai realu”, - “Respublikai” teigė Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų