REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip praneša BBC, Rusijos dujų monpolininkas „Gazprom“ dar ketvirtadaliu sumažino dujų tiekimą Ukrainai, o tai reiškia, kad ukrainiečiai šiuo metu gauna vos pusę kasdienės dujų normos. „Gazprom“ neatmeta galimybės, kad, ukrainiečiams ir toliau atsisakant grįžti prie derybų stalo, dujų tiekimas bus dar labiau apribotas.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu Ukraina pareiškė galinti apriboti rusiškų dujų tranzitą į Vakarų Europą. Baimindamasi dujų tiekimo sutrikimų, Europos sąjunga sukvietė skubų savo narių atstovų pasitarimą, kad pasiektų bendrą bloko poziciją galimos krizės atžvilgiu. Teigiama, kad Ukraina „Gazprom“ šiuo metu už jau patiektas dujas yra skolinga net pusantro milijardo dolerių. 

REKLAMA

Dujų tiekimas Ukrainai ketvirtadaliu jau buvo sumažintas pirmadienį. Tokį sprendimą „Gazprom“ esą buvo priversta priimt po to, kai praėjusią savaitę žlugo derybos dėl įsiskolinimų grąžinimo. Ukrainiečiai teigia, kad iš tikro dujų tiekimas jau vakar buvo sumažintas net 35 proc. Tad, jei „Gazprom“ savo grasinimus prisukti kranelį įvykdys ir šiandien, Ukraina gaus mažiau kaip pusę įprastai sunaudojamų dujų kiekio.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu „Gazprom“ iki šiol tikino, kad Ukrainos krizė dujų tiekimui į Vakarus neatsilieps. Tačiau dujų monopolininkas kaltina ukrainiečius tuo, kad šie esą neįsileido 2 nepriklausomų kompanijos atstovų, kurie prižiūrėtų, kaip vykdomas dujų tranzitas į Vakarus. Priminsime, kad dujas Ukrainai „Gazprom“ buvo užsukęs dar 2006 metais. Tuomet nukentėjo ir rusiškų dujų gavėjai Vakaruose, o „Gazprom“ kaltino ukrainiečius vogus Vakarų rinkai skirtas dujas.

„Jau prabėgo 24 valandos nuo to laiko, kai „Gazprom“ ketvirtadaliu sumažino dujų tiekimą Ukrainai, tačiau ukrainiečiai nesirengia atnaujinti derybų, o jų kompanijos „Naftogaz“ vadovai net nesiruošia atvykti į Maskvą“ – teigė Rusijos dujų monopolininko atstovas spaudai Sergejus Kuprijanovas. Jo teigimu, Ukraina vis dar yra skolinga už jau perduotas dujas. Tuo tarpu ukrainiečiai teigia, kad milijardinė skola jau padengta, o tai įrodantys dokumentai jau išsiųsti į „Gazprom“ būstinę.

„Gazprom“ teigimu, Ukraina kompanijai yra skolinga pusantro milijardo dolerių. Praėjusį mėnesį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas bei Ukrainos vadovas Viktoras Juščenka buvo pasiekę preliminarų susitarimą, tačiau dėl detalių sutarti nepavyko. „Gazprom“ atstovas spaudai Sergejus Kuprijanovas pareiškė, kad derybos su Ukraina nedavė jokių apčiuopiamų rezultatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų