REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį „laukiant Generalinės prokuratūros išvadų“ stabdoma komisijos darbo grupės Vytauto Pociūno žūties aplinkybėms tirti darbas. Taip nutarė Gediminas Kirkilas su šios darbo grupės tolesniam tyrimui vadovu Vytautu Ališausku.

REKLAMA
REKLAMA

Patį komisijos sudarymą lydėjo abejonės - ar ji kuriama ne tam, kad imituotų tyrimą, ir ar jai bus leista pasiekti kokių nors rezultatų. Daugelis kritikų tvirtino, jog ji kuriama tam, kad tyrimas būtų galutinai diskredituotas ir numarintas.

REKLAMA

Europarlamentaras konservatorius Vytautas Landsbergis, kuris jau anksčiau paskelbė pasitraukiąs iš komisijos, portalui „Balsas.lt” sakė nemanąs, kad komisiją buvo siekta panaudoti piktiems tikslams. „Tiesiog G. Kirkilas mėgino užbėgti už akių galimai visuomeninei iniciatyvai”, - teigė V. Landsbergis.

Kartu europarlamentaras sako pajutęs, jog komisijos darbas neefektyvus ir išsiaiškinti pavykę labai jau mažai. Pasak jo, visuomeninės komisijos tokiems tyrimams gali būti kuriamos, tačiau jų darbo efektyvumas priklausąs nuo to, kokie ten susirenka žmonės, kaip formuluojami uždaviniai ir kiek yra tikro noro rinkti bei skelbti medžiagą. V. Landsbergis sakė, jog V. Pociūno žūties tyrimo atveju reikėjo gilintis į jo išstūmimo į Baltarusiją aplinkybes bei motyvus, sisteminti šią informaciją. „Tokia komisija negali ištirti žmogžudystės fakto, nes tam negali gauti duomenų, o, be to, tai daro kita institucija. Tai galėtų būti kažkas panašaus į žurnalistinį tyrimą, tik vykstantį kolektyviai“, - samprotavo profesorius.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Algimantas Matulevičius mano kiek kitaip. Pasak jo, jau pats komisijos atsiradimas buvo abejotinos vertės. „Nužudymą gali tirti tik prokurorai ir kriminalistai, o apie V. Pociūno išstūmimą daug ir išsamiai visko ištyrėme ir mes NSGK. Gaila, kad daug medžiagos dar slapta. Mūsų išvada viena – V. Pociūnas buvo išstumtas,“- tvirtino parlamentaras.

A. Matulevičius dar apgailestavo, jog be pasekmių liko V. Pociūno šmeižimas po mirties, jo nuomone, vykdytas dalyje žiniasklaidos. „Tame dalyvavo ir VSD vadovybė, buvęs direktorius A. Pocius ir kiti asmenys, tačiau niekas nebuvo nubaustas“, - apgailestavo A. Matulevičius.
.......
Darbo grupę V. Pociūno žūties aplinkybėms tirti premjeras Gediminas Kirkilas įkūrė pernai rugpjūtį. Jau tuomet jos darbas prasidėjo ne itin sklandžiai. Dalyvauti darbo grupės veikloje kategoriškai atsisakė Generalinės prokuratūros atstovai ir Valstybės saugumo departamento VSD vadovas. Vėliau iš jos, protestuodamas prieš neveiklumą, pasitraukė Tėvynės Sąjungos narys atsargos generolas Jonas Kronkaitis. Nuo įkūrimo darbo grupė buvo susirinkusi vos porą kartų. Jai dar priklauso užsienio reikalų ministro patarėjas Jurgis Jurgelis, europarlamentaras Aloyzas Sakalas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų