REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasmet apie savo veiklos pergrupavimą skelbianti SBA grupė neišbrenda iš nuostolių - grupės įmonės ramsto viena kitą paskolomis, moka duoklę pagrindiniam akcininkui pirkimo-pardavimo maržų ar apmokėjimų už konsultavimo paslaugas pavidalu ir geriausiu atveju skaičiuoja simbolinius pelnus.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau įmonių vargai visiškai neatsispindi piramidės viršūnėje esančio koncerno SBA, o tiksliau, vienintelio jo akcininko Arūno Martinkevičiaus, finansiniuose reikaluose, rašo „Verslo žinios“.

REKLAMA

26 baldų, aprangos, mažmeninės prekybos ir kitas verslo įmones vienijanti Kauno koncerno SBA grupė 2006 metais vėl buvo nuostolinga. Konsoliduotoje koncerno ataskaitoje nurodoma, kad užpernai grupė patyrė 3,203 mln. litų nuostolių. Nors grupės įmonių pardavimai padidėjo 13,2 proc. iki 740,9 mln. litų, finansinė veikla buvo nesėkminga - dėl jos patirta 23,6 mln. litų nuostolių.

Tuo pat metu pagrindinė grupės įmonė UAB koncernas SBA, tiksliau, jo vienasmenis savininkas Arūnas Martinkevičius, užpernai uždirbo 22,78 mln. litų grynojo pelno, vien iš finansinės ir investicijų veiklos - 20,33 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Kontroliuojančiosios bendrovės valdymo patirtis galėtų būti įdomi ir kitoms Lietuvos įmonėms, tačiau A.Martinkevičius su „Verslo žiniomis“ kalbėtis nepanoro ir į raštu jam siųstus klausimus atsakė raštu per SBA viešųjų ryšių vadovę Rimą Olberkytę-Stankus.

„Neabejojame, kad mūsų poziciją, kurią „Verslo žinių“ atžvilgiu esame išsakę viešai, žinote. Kol kas nematome priežasčių keisti savo sprendimo dėl dienraščio požiūrio į antrųjų pusių „išklausymą“. Tai yra mūsų atsakymas į visus „Verslo žinių“ siųstus klausimus“, - per atstovę pranešė A.Martinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Finansų maklerio įmonės „Jūsų tarpininkas“ makleris Marius Dubnikovas patvirtino, kad problemų, norint susipažinti su SBA grupės finansiniais duomenimis, buvo visada. „Tai - labai uždara grupė“, - sakė jis.
Finansines ataskaitas Vilniaus vertybinių popierių biržai teikia tik biržoje kotiruojamos grupės įmonės - „Utenos trikotažas“ ir „Klaipėdos baldai“.

Didmeninę prekybą baldais vykdanti SBA baldų kompanija 2006 metais sulaukė gražios 470 mln. litų apyvartos, o pelnas buvo neįspūdingas - 3,5 mln. litų.

REKLAMA

Analitikai pažymi, kad finansinė įmonės būklė tapo įtempta, apyvartinių lėšų stoka neigiamai veikė įmonės trumpalaikį mokumą. 2007 m. pradžioje bendrasis mokumas sudarė 0,65, tai reiškia, kad įmonės padėtis yra bloga. Šiai įmonei 2005 metais ilgalaikį 15 mln. litų kreditą suteikė kita grupės narė - „SBA naftos kompanija“, pasiskolinusi šią sumą „Hansa-banke“.

Problemų analitikai nepastebi tik koncerno SBA veiklose, kurių yra 31-a, tarp jų ir 2005 metais gautas leidimas „užsiimti asmens bei turto sauga, naudojant šaunamuosius ginklus ir specialiąsias priemones“.
Anot dienraščio, koncerne veikiančios įmonių valdymo schemos žavingos - grupės įmonės parduoda gaminius grupei priklausančioms didmenininkėms su 10-20 proc. nuolaida, toliau grandinėje tos prekės pabrangsta ir šių nuolaidų, ir prekybos antkainio dydžiu. Kainų skirtumas nusėda prie pat grupės „genealoginio medžio“ šaknų.

Tuo pat metu grupės įmonės skolinasi lėšų apyvartai bankuose ir viena iš kitos, jų turtas - įkeistas arba jo išvis nėra. Visas baldų gamybos įmones vienijanti „SBA Furniture group“ turi vos kelis darbuotojus, o nekilnojamojo turto - nulį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų