REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„PayPal“ tik praėjusių metų pabaigoje  pagaliau suteikė galimybę ir Lietuvos vartotojams „išsigryninti“ pinigus į sąskaitą ar kreditinę kortelę. Iki tol buvo įmanomas tik „PayPal“ atsiskaitymas, t. y. pinigų tekėjimas buvo įmanomas tik į vieną pusę – iš banko sąskaitos.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip žinoma, elektroninei parduotuvei įkurti neužtenka tik gražios interneto svetainės. Antras svarbus dalykas yra atsiskaitymo sistema, kuria naudodamiesi iš klientų gausite pinigus. El. parduotuvėje, skirtoje Lietuvos rinkai, galima integruoti „Hansa“ arba SEB bankų mokėjimo sistemas, kur vartotojas turės prisijungti prie internetinės bankininkystės svetainės ir patvirtinti pinigų pavedimą. Tačiau tai nėra visai patogu, nes tokiu atveju reikia turėti sąskaitas abiejuose bankuose. Taip pat galima įdiegti atsiskaitymo kreditinėmis ir netgi debetinėmis kortelėmis sistemą.

REKLAMA

Tačiau visos šios sistemos kainuoja. O mažam verslui „PayPal“ gali būti kur kas parankesnis. Naudodami „PayPal“ galite priimti atsiskaitymus ir tiesiai iš kitų „PayPal“ vartotojų, ir atsiskaitymus kreditine kortele. Pinigų įplaukoms užtenka vienos sąskaitos pageidaujamame banke. Be to, visas operacijas su kortelėmis atlieka „PayPal“, tad nereikia rūpintis kliento kortelės duomenų saugojimu. Iš dalies „PayPal“ tikslas yra paslėpti mokėtojo kortelės duomenis nuo asmens, kuriam atsiskaitoma. Ir tai yra patogiausias būdas smulkiems tarptautiniams atsiskaitymams, nes nereikia atlikti  pervedimo, už kurį bankas paprastai užsiplėšia nemažą mokestį.

REKLAMA
REKLAMA

Savo „PayPal“ sukūrimas

„PayPal“ sąskaitai susikurti reikalinga kreditinė kortelė ir el. pašto adresas. „PayPal“ sistemoje visi vartotojai identifikuojami būtent pagal el. pašto adresus. Tad iš savo „PayPal“ sąskaitos galite persiųsti pinigus į kitą pagal el. pašto adresą.

„PayPal“ sąskaitos yra trijų tipų – „Personal“, „Premier“ ir „Business“.

„Personal“ sąskaita skirta individualiems asmenims ir pervedimų transakcijos yra nemokamos. Sumokamas tik vienkartinis mokestis ir pervedimo iš „PayPal“ sąskaitos į banko sąskaitą mokestis. Tačiau šios sąskaitos turėtojas gali gauti pinigus tik iš kito „PayPal“ vartotojo. Jis negalės nuskaityti pinigų iš mokėjimo kortelių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Premier“ ir „Business“ sąskaitos skirtos verslui. Šiuo atveju įmanoma visiška integracija į interneto svetainę – atsiskaitymas kreditinėmis ir debetinėmis kortelėmis. Rimtam verslui tokia paslauga yra būtina. Šiems paketams siūlomos įvairios programavimo sąsajos, per kurias galima apsikeisti duomenimis. Naudojant web service technologiją, patį „PayPal“ savo svetainėje galima visiškai paslėpti nuo mokėtojo akių – jei jis apmoka sąskaitą kortele.

„PayPal“ privalumai

„PayPal“ turi daug privalumų, palyginti su banko procesoriais ir sistemomis. Visų pirma, labai lengva „PayPal“ pritaikyti savo versle. Įprastinė atsiskaitymo schema įtraukia daug papildomų programinių ir aparatūrinių komponentų bei sutarčių su bankais. Su „PayPal“ dauguma šių problemų išsprendžiamos akimirksniu. Turint kreditinę kortelę, „PayPal“ registracija trunka vos keletą minučių. Taip pat greitai galima į savo svetainę integruoti „Pirkti“ ir „Dėti į krepšelį“ mygtukus. Tad „PayPal“ yra idealus smulkiajam ir individualiam verslui. Juoba kad nereikalinga netgi speciali verslo sąskaita, jei žadate priimti mokėjimus iš kitų „PayPal“ vartotojų. Nereikia papildomos įrangos ir apsaugoto serverio ar saugumo sertifikato. Visus šiuos dalykus tvarko „PayPal“. Na, o turint verslo sąskaitą pirkėjai galės atsiskaityti ir kreditinėmis bei debetinėmis kortelėmis.

REKLAMA

„PayPal“ sąskaitos sukūrimas Europoje kainuoja nedaug. Mokama tik už pirkėjų pervedimus. Žinoma, iškyla vienas uždavinys, kurį reikia išspręsti:  ką labiau verta įsidiegti savo svetainėje – ar tam tikrą kortelių apdorojimo produktą, ar „PayPal“. Pastarasis ima vidutiniškai 2,9% mokestį už kiekvieną pardavimo operaciją ir 0,3 euro už kiekvieną transakciją. Tai nėra daugiau už standartinius bankų imamus mokesčius. Taip pat „PayPal“ neima mėnesinio mokesčio. Kitas dalykas, jei „PayPal“ naudojamas dar ir atsiskaitymui – šiuo atveju pinigų nebūtina pervedinėti į realią banko sąskaitą. Tad individualiam verslui šis sprendimas yra labai tinkamas.

REKLAMA

Dar vienas iš svarbesnių „PayPal“ privalumų yra vadinamoji „smėlio dėžė“ (angl. sandbox). Tai testavimui skirta aplinka, kurioje galite atlikti visus pirkimo ir pardavimo veiksmus be tikrų piniginių operacijų. „Smėlio dėžė“ padeda ištestuoti visus veiksmus, kuriuos gali atlikti pirkėjai. Kad galėtumėte pasinaudoti šios aplinkos privalumais, tereikia užsiregistruoti „PayPal“ programuotojo sąskaitą. „Smėlio dėžė“ iš esmės tiksliai imituoja realią aplinką, joje galima susimodeliuoti visų tipų „PayPal“ sąskaitų veiksmus ir apribojimus. Joje nevykdomi tik mokėjimo kortelių patvirtinimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„PayPal“ trūkumai

Deja, „PayPal“ toli gražu ne be ydų. Pati didžiausia jų yra ta, kad „PayPal“ nėra bankas, o privati organizacija. Jai nėra taikomi bankų įstatymai ir apribojimai. Tad vartotojams „PayPal“ negali garantuoti visiško saugumo. Jei „netyčia“ „PayPal“ įtars, kad jūs atliekate apgaulingus veiksmus, ji gali be jokio perspėjimo užšaldyti sąskaitą ir vėl  ją atidaryti „kada nors“. Pavyzdys gali būti atsiskaitymas vogta kortele – visi „PayPal“ sąskaitos pinigai konfiskuojami. Apskritai, „PayPal“ nusprendus, kad jūsų veiksmai yra abejotini, atgauti savo pinigus bus nelengva. Negausite jokių dokumentų, įrodančių tokio sprendimo priežastis ir teisingumą.

REKLAMA

„PayPal“ integracijos sistemos taip pat dažnai kritikuojamos dėl prastos kokybės. Jei norėsite kuo greičiau pradėti savo verslą ir atidaryti interneto parduotuvę bei susigundysite pasinaudoti „PayPal“ siūlomu prekių krepšeliu, tikrai nusivilsite. Daug nemalonumų sukelia vien tai, kad „PayPal“ krepšelis yra atidarinėjamas naujame lange, o galimybės bent kiek jį pritaikyti prie savo parduotuvės dizaino baigiasi  logotipo įdėjimu. Geriau jau pasinaudoti kitokiu elektroninės parduotuvės sprendimu ir duomenis į „PayPal“ perduoti per jų teikiamas sąsajas. Praktika rodo, jog standartiniai „PayPal“ siūlomi sprendimai turėtų būti apriboti tiesioginiu pirkimu.

REKLAMA

Lietuvos verslininkams „PayPal“ gali būti nepatogus ir dėl to, kad pinigų iš virtualios „PayPal“ sąskaitos negalima pervesti tiesiai į banko sąskaitą – galima pervesti tik į kreditinę arba virtualią (pvz., „Visa Virtuon“) kortelę. Jeigu kompanijos sąskaita neturi su ja susietos kortelės, teks papildomai pinigus „permetinėti“ iš kortelės į sąskaitą ir atvirkščiai. Tai prideda papildomo vargo tvarkant lėšas.

Kitas susijęs su „PayPal“ keblumas yra šios kompanijos paslaugų statusas Valstybinės mokesčių inspekcijos požiūriu: kadangi „PayPal“ nėra bankas, sąskaitos šioje organizacijoje taip pat nėra bankinės, tad jos negali būti deklaruojamos ir stebimos. Įmonės sąskaitai taikomi įstatymai negalioja „PayPal“ sąskaitoms. Todėl atsiranda papildomas uždavinys buhalterijai – juk nepervedinėsite kiekvieno pirkinio sumos į savo banko sąskaitą. Be to, ir operacijų tikslas nebus išsamiai nurodytas tuo atveju, jei kompanijos sąskaita nesusieta su kreditine kortele. Taigi pajamas, gautas į „PayPal“ sąskaitą, reikia deklaruoti naudojant paties „PayPal“ išrašą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atitinkamai papildomas uždavinys iškyla tada, kai „PayPal“ sąskaitos pinigai, nespėję atsidurti banko sąskaitoje, yra panaudojami atsiskaitymui. Tiesa, jei visi sąskaitų išrašai tvarkingi, „PayPal“ naudojamas tik smulkiems atsiskaitymams, įmonėje atliekant auditą problemų su Mokesčių inspekcija neturėtų kilti. Juo labiau kad „PayPal“ taikymo praktika verslui Europos Sąjungoje jau įprastas dalykas. O juk pagal Europos Sąjungos standartus dirbame ir mes.

Išvados

Smulkiajam ir individualiam verslui „PayPal“ yra tikras išsigelbėjimas. Be to, tai geriausias sprendimas, kai norite ką nors parduoti internetu į užsienį (kad ir per „eBay“ aukcioną). Taip pat „PayPal“ gali praversti, jei tiksliniai vartotojai labiau linkę atsiskaitinėti būtent naudodami „PayPal“.

REKLAMA

Tačiau reikia gerai pasverti, kokia rizika gresia, nes „PayPal“ nėra nei bankas, nei kredito įmonė, ir jos patikimumas gali būti garantuojamas tik „visuotinai priimtos nuomonės“. Todėl stambiems verslininkams vis dėlto geriau investuoti į patikimą bankinę apmokėjimo sistemą, o „PayPal“ naudoti tik papildomiems, konkretiems apmokėjimams atlikti.

UŽ ir PRIEŠ „PayPal“


• Labai lengva pritaikyti versle;
• „PayPal“ sąskaitos sukūrimas kainuoja nedaug;
• „PayPal“ turi testavimo erdvę, kurioje galima susipažinti su šia paslauga.

Prieš
• „PayPal“ nėra taikomi finansinėms institucijoms įprasti reikalavimai;
• Prasta integracijos sistema;
• Lietuvoje pinigų iš „PayPal“ sąskaitos negalima pervesti tiesiai į banką;
• Neaiškus šios paslaugos statusas Lietuvoje.

Saulius Pakrijauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų