REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienu geriausių visų laikų Lietuvos futbolininkų tituluojamas Edgaras Jankauskas turi rimtų nemalonumų. „Respublika“ sužinojo, kad Portugalijos pareigūnai jam reiškia pretenzijas dėl nesumokėtų mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Portugalijos įstatymus už tyčinius nusikaltimus šalies finansų sistemai gresia ir laisvės atėmimo bausmė.

REKLAMA

Nepateikė privalomos deklaracijos

„Respublikos“ duomenimis, tyrimą dėl E.Jankausko veiksmų Portugalijos Respublikos prokuratūros Porto teisminės apygardos Tyrimo bei baudžiamųjų veiksmų departamentas (TBVD) pradėjo pernai.

Nustatyta, kad 2005 metais Portugalijos futbolo klubas „Porto“, kuriame anksčiau yra žaidęs E.Jankauskas, jam sumokėjo daugiau kaip 630 tūkst. eurų atlyginimą, o nuo šios sumos atskaičiavo daugiau kaip 138 tūkst. eurų mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak pareigūnų, futbolininkas nepateikė 2005 m.  3-iojo modelio pajamų mokesčio deklaracijos ir Mokesčių administracijos tarnybai nesumokėjo daugiau kaip 63 tūkst. litų mokesčių.

Teisėsaugininkų išvada: E.Jankauskas turėjo tikslą nuslėpti pajamas ir iš to gauti turtinės naudos. Tyrėjų nuomone, sportininkas nusižengė visiems teisiniams reikalavimams. Esą futbolininkas tikrai žinojo, kad kasmet privalo pateikti oficialios formos deklaraciją apie gautas pajamas, tačiau iki 2006-ųjų kovo 15-osios - paskutinio termino - to nepadarė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokurorų teigimu, E.Jankauskas veikė laisva valia bei sąmoningai.  Žinodamas, kad turtas įgytas neteisėtai. Suprasdamas, kad toks elgesys draudžiamas, kad už tai baudžiama.

Pareigūnai – nežiniukai

Porto teisminės apygardos TBVD atstovai vakar „Respublikai“ patvirtino, kad tyrimas atliekamas ir kad futbolininkas įtariamas mokesčių nemokėjimu.

Pagal Portugalijos įstatymus už nusikaltimus finansų sistemai gresia ir baudžiamoji atsakomybė. Pagal straipsnį, kuriuo kaltinamas E.Jankauskas, gresia net iki trejų metų kalėjimo. Atsakomybė netaikoma tuo atveju, jei dėl neteisėtų veiksmų žmogus apgaule įgijo ne didesnę kaip 7500 eurų sumą.

REKLAMA

Paradoksas, tačiau jau nuo praėjusių metų E.Jankausko ieškantys TBVD pareigūnai nežino, jog šių metų pradžioje futbolininkas grįžo į Portugaliją. Sportininkas pasirašė sutartį su Lisabonos „Belenenses“ klubu.

Anksčiau portugalai E.Jankausko nesėkmingai ieškojo Jungtinėje Karalystėje ir Lietuvoje. Jie ketino pranešti sportininkui apie nusikaltimą, kuriuo jis įtariamas, supažindinti su teisėmis ir pareigomis.

Pėdsakų ieškojo „Hearts“ klube

Iš pradžių Portugalijos prokurorai pranešimus futbolininkui siuntė adresu, kurį jis buvo nurodęs šios šalies Mokesčių administracijos tarnybai. Tai daryta dukart. Abu kartus atėjo atsakymas, kad adresatas „persikėlė kitur“.

REKLAMA

Tuomet teisėsaugininkai į pagalbą pasitelkė internetą ir sužinojo, kad žaidėjas jau paliko „Porto“ klubą, persikėlė į Škotiją ir žaidžia Edinburgo „Hearts“. Šio klubo savininkas - Lietuvos verslininkas Vladimiras Romanovas.

Pernai pavasarį, nelaukdami atsakymo, teisėsaugininkai surašė išvadą, kad E.Jankauskui būtina nedelsiant pateikti kaltinimus. Esą byloje - gana daug rimtos medžiagos, įrodančios jo kaltę.

Prokurorų išvadoje pabrėžiama: E.Jankausko paiešką sunkina tai, kad jis - profesionalus futbolininkas. Sunku nustatyti tokio asmens buvimo vietą, nes perėjimas iš klubo į klubą esą vyksta nuolatos. Be to, pasak prokurorų, iš patirties žinoma, kad teisinės pagalbos prašymų, kurie siunčiami į Škotiją per Jungtinę Karalystę, vykdymas labai ilgai užtrunka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai nieko nežino

Škotijos policija, portugalų prašymu ieškojusi E.Jankausko, gavo „Hearts“ atsakymą, kad 2007-ųjų liepą futbolininkas paliko klubą ir grįžo į Lietuvą.

Tuomet portugalai išsiuntė dokumentus į Lietuvą - tą vakar „Respublikai“ patvirtino TBVD pareigūnai. Jie teigė, kad atsakymo iki šiol nesulaukė.

Tuo tarpu Lietuvos pareigūnai apie portugalų prašymą teigia negirdėję.  „Nieko nesame gavę, - vakar „Respublikai“ tvirtino Generalinės prokuratūros Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus vyriausioji prokurorė Laima Čekelienė. - Bet jei tai susiję ne su baudžiamąja byla, o su civiliniais santykiais, prašymas galėjo būti adresuotas Teisingumo ministerijai“.

REKLAMA

Ministerijos atstovai pakartojo L.Čekelienės žodžius: nieko panašaus negauta. Jų teigimu, gali būti, kad portugalai pagal jiems žinomą E.Jankausko gyvenamąją vietą kreipėsi į vietos teismą.

Susisiekti su E.Jankausku vakar „Respublikai“ nepavyko. Lietuvos futbolo federacijos atstovams - taip pat.

Tomas Beržinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų