REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip rašo Lrt.lt, Jungtinėje Karalystėje pirmą kartą buvo paskelbta Energijos taupymo diena, tačiau sutaupyti elektros britams nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies gyventojų buvo paprašyta šią dieną (tiksliau, ištisą parą) išjungti elektros prietaisus, kurių jiems būtinai nereikia, skelbia BBC.

REKLAMA

Elektros suvartojimą stebėjo „Nacionalinė tinklų kompanija“ („Nacional grid“).

Nustatyta, kad Energijos taupymo dieną elektros suvartojimas buvo netgi 0,1 proc. didesnis nei tas, kokio galėjo būti tikėtasi eilinę dieną.    

„Bijau, kad Energijos taupymo diena nepasiekė visuomenės sąmoningumo masto ar dalyvavimo, kurio reikėjo, kad būtų gana žymus efektas“, – sako šios akcijos organizatorius Mattas Prescottas.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, akcijos nesėkmei galėjo įtakos turėti šaltesnis nei prognozuota oras kai kuriuose šalies regionuose.

Manoma, kad gyventojai daugiau energijos suvartojo šildymui ir tai užmaskavo bet kokį menką sutaupymą.  

Be to, ši diena sulaukė labai mažai viešumo, nepaisant to, kad ją parėmė tokios organizacijos kaip „Greenpeace“, „Christian Aid“ ir RSPB, taip pat pagrindinės energetikos kompanijos – EDF, E.On ir „Scottish Power“.   

Energijos taupymo dienos idėja išsiplėtojo iš projekto „Planet relief“ – sąmoningumą skatinančios BBC programos su ryškiais komedijos elementais.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet rugsėjo mėnesį BBC nusprendė projektą nutraukti, sakydama, kad žiūrovai pirmenybę teikia informacinėms arba dokumentinėms programoms apie klimato kaitą.

Sprendimas priimtas po to, kai koncertas „Live Earth“, skirtas atkreipti dėmesį į klimato kaitą, sulaukė mažai dėmesio, ir viešų debatų dėl to, ar transliuotojo užduotis – „gelbėti planetą“.

Tuomet M. Prescottas nusprendė suorganizuoti Energijos taupymo dieną kaip nepriklausomą akciją.

Jam pavyko užsitikrinti paramą tokių svarbių partnerių kaip „Nacionalinė tinklų kompanija“ bei didžiausios Jungtinės Karalystės energetikos kompanijos.     

REKLAMA

Jos šalies vyriausybės yra įpareigotos pasiūlyti vartotojams būdų, kaip efektyviau vartoti energiją, ir kai kurios iš jų Energijos taupymo dieną išnaudojo susisiekti su žmonėmis, besidominčiais palėpių ir sienų izoliacija.

M. Prescottas tikėjosi, kad ši akcija galėtų atnešti nedidelį, bet pastebimą – 2–3 procentų – elektros energijos vartojimo sumažėjimą, kuris būtų lygus vienos ar dviejų iškastiniu kuru kūrenamų elektrinių produkcijai.

Akcijos idėja buvo parodyti, kad daugybė smulkių asmeninių veiksmų gali apmažinti dujų, sukeliančių šiltnamio reiškinį, išmetimą.

Tačiau jos rengėjui M. Prescottui teko pripažinti, kad „Energijos taupymo dienai nepavyko apkarpyti Jungtinės Karalystės elektros energijos poreikio“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų