REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje penktadienį penkios valdančiosios partijos pasirašė susitarimą dėl ilgalaikės pedagogų atlyginimų didinimo programos įgyvendinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Susitarimą, kuriuo numatoma iki 2011 mokytojų alga vidutiniškai pakelti iki 4000 litų, parašais patvirtino premjeras socialdemokratų lyderis Gediminas Kirkilas, valstiečių liaudininkų lyderė žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė, Seimo pirmininkas, pilietininkų lyderis Viktoras Muntianas, liberalcentristų pirmininkas Artūras Zuokas bei Naujosios sąjungos lyderis aplinkos ministras Artūras Paulauskas.

REKLAMA

„Mes galvojame, kad šitoje srityje politikuoti nereikėtų, šitoje srityje reikėtų siekti nacionalinio konsensuso. Tik tada, kaip kad buvo daugelyje kitų sričių Lietuvai sprendžiant problemas, gali pasiekti rezultatą“, - po susitarimo pasirašymo sakė G.Kirkilas.

Valdančiųjų teigimu, susitarimas turėtų sulaikyti nuo pirmadienio streikuoti ketinančius pedagogus.

„Mes galvojame, kad profsąjungos turi sureaguoti į įsipareigojimų svarumą ir pasitikėti. Ta tema tikrai neturėtų būtų politizuota ir taip triukšmingai eskaluojama“, - sakė K.Prunskienė.

REKLAMA
REKLAMA

G.Kirkilas tikino turįs žinių, kad dėl streikų mokinių tėvai kreipiasi į teismus.

„Kaip ten bebūtų, mokymosi procesas turi vykti, žinau, kad yra tėvų, kurie yra nepatenkinti šitais raginimai (streikuoti - BNS) ir kreipėsi į teismus. Mes galime politikuoti kiek norime, bet mokiniai turi mokytis, egzaminai turi vykti, ir tai yra svarbiausia. Problemas mes galime šalia to spręsti“, - kalbėjo premjeras.

Jo teigimu, tie, kurie ragina pedagogus streikuoti, mokytojų ir mokinių sąskaita sprendžia savo problemas.

„Tai yra visiškai nepriimtina. Dar blogiau, kad tai daro tos partijos, kurių lyderis, būdamas premjeras, sumažino atlyginimus. Tikrai nepakėlė ir nesprendė šių problemų. Galbūt tai daroma todėl, kad uždengtų savo praeities klaidas“, - dėstė G.Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kokią reikšmę šis susitarimas turės po artėjančių Seimo rinkimų, kuomet Vyriausybės sudėtis ir dauguma Seime gali pasikeisti, premjeras aiškino, kad šis susitarimas nenustos galioti.

„Visos šitos partijos pretenduoja į Seimą ir, aš neabejoju, bus atstovaujamos Seime, tai reiškia, kad jos vienokioje ar kitokioje pozicijoje, valdžioje ar opozicijoje, laikysis šito susitarimo“, - sakė jis.

V.Muntianas pastebėjo, kad 2009 metų biudžetas bus sudaromas dar šios Vyriausybės.

Pastaruoju metu mokytojų darbo užmokesčio dydžio klausimas tapo vienu aštriausių politinės darbotvarkės klausimų. Daliai mokytojų streikuojant ar grasinant streikais, kita dalis derėjosi su Vyriausybe. Pirmadienį buvo pasirašytas susitarimas dėl ilgalaikės švietimo darbuotojų atlyginimų strategijos, pagal kurią vidutinis mokytojų atlyginimas nuo 2138 litų šiuo metu kils iki 4113 litų nuo 2011-ųjų sausio.

REKLAMA

Dokumentą pasirašė premjeras G.Kirkilas ir daliai pedagogų atstovaujančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) vadovė Rūta Osipavičiūtė.

Daugelis opozicinių partijų ilgalaikės atlyginimų kėlimo strategijos 2009-2011 metams pasirašymą su viena iš keturių pedagogų profsąjungų įvertino kaip išsisukinėjimą ir naštos užkrovimą ateinančioms vyriausybėms.

Radikalioji skilusios LŠDPS dalis, vadovaujama Alekso Bružo, nuo kovo grasina paskelbti neterminuotus streikus, nes norėtų, kad mokytojų atlyginimas didėtų smarkiau ir greičiau. A.Bružo vadovaujami mokytojai nuo pirmadienio žada nebevesti pamokų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų