REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienbalsiai sutariama: augant cigarečių kainoms, atsiranda daugiau ieškančių kontrabandinės produkcijos, kuri savaime yra pigesnė. Nuo kovo 1-osios padidinus akcizus cigaretėms neabejojama, kad rinkoje išsiplės kontrabandos apimtys. Tačiau prekybininkų tai itin negąsdina. Jie viliasi, kad tokie pasikeitimai stipriai legalios produkcijos pradavimų nesumažins.

REKLAMA
REKLAMA

Muitinės duomenimis, pernai sulaikyta 66,3 mln. vienetų kontrabandinių cigarečių, kurių vertė – apie 10 mln. Lt.

REKLAMA

Daugiausia kontrabandinių rūkalų į Lietuvą įvežama iš Kaliningrado.

Anot Lietuvos muitinės kriminalinės tarnybos l. e. p. direktoriaus Sauliaus Urbanavičiaus, skaičiuojama, kad iš Rusijos į Kaliningradą įvežama tiek cigarečių, kad vienam jo gyventojui tenka kone du pakeliai rūkalų. Neatmetama tikimybė, kad į Kaliningradą tokie kiekiai cigarečių įvežami tam, kad jas atgabentų į Lietuvą.

Beje, kaip teigė Giedrius Kadziauskas, Lietuvos laisvosios rinkos instituto vyresnysis ekspertas, su Kaliningrado sritimi besiribojančioje Tauragės apskrityje kontrabandinių prekių naudojama du kartus daugiau nei kituose Lietuvos regionuose.

REKLAMA
REKLAMA

Oficialiais Statistikos departamento duomenimis, per praėjusius metus į Lietuvą įvežta 4,5 mlrd. vienetų cigarečių, kurių vertė – 140 mln. Lt.

Kas penktas rūko kontrabandą

Pasak G. Kadziausko, rūkalai – populiariausia kontrabandos prekė.

Pagal „TNS Gallup“ atliktą tyrimą, penktadalis apklaustųjų perka kontrabandines cigaretes. Tiesa, lyginant su 2004 metų duomenimis, šis skaičius sumažėjo. Prieš ketverius metus rūkančiųjų kontrabandines cigaretes buvo 31 proc.

Remdamasis tyrimo duomenimis, G. Kadziauskas sako, kad keturi iš dešimties apklaustųjų pateisina kontrabandą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad kylant kainoms ir nuo kovo 1 d. padidinus akcizus tabako gaminiams kontrabandinių cigarečių vartojimas gali išaugti.

Lieka ramūs

Tačiau Kauno regiono smulkiųjų ir vidutinių verslininkų asociacijos pirmininkas Arturas Mackevičius mano, kad padidėjęs kontrabandinių cigarečių kiekis rinkoje akivaizdžios įtakos verslui neturės.

„Visko kainos kyla – žmonės prie to pripratę. Tik tiems, kurie vežė kontrabandines cigaretes, tą daryti labiau apsimokės“, – mano A. Mackevičius, mat kontrabandininkai įvežtas cigaretes galės pardavinėti didesne kaina.  

REKLAMA

Kaip teigia pašnekovas, daugiau rūpesčių nei prekybininkams atsiras tiems, kurie „medžioja“ nusikaltėlius.

Anot A. Mackevičiaus, nelegialias cigaretes paprastai perka labai mažas pajamas turintys žmonės. Būtent jie itin jaučia legalios ir nelegalios produkcijos kainų skirtumą. O daugiau lėšų turintys rūkoriai, verslininko manymu, nenori savęs žeminti, todėl kontrabandinės produkcijos neperka.

Didelių nuostolių nesitiki

Tomas Vaišvila, prekybos tinklo „Iki“ atstovas, galvoja, kad padidėjus rūkalų kainoms kai kurie pirkėjai „įjungia taupumo režimą“, kai kurie ima ieškoti alternatyvų. Kai kurie jų į legalias prekybos vietas ir nebesugrįš.

REKLAMA

Pašnekovas pripažįsta, jog išaugęs kontrabandinių cigarečių kiekis rinkoje padarys savo darbą, tačiau nežinia, koks jis bus.

Kelis kartus pigiau

Vienintelės cigarečių gamintojos Lietuvoje „Philip Morris Baltic“ atstovas Dainius Čeplinskas lrt.lt sakė, jog 2003–2005 metų patirtis, kai per 15 mėn. tris kartus buvo keliamas akcizo mokestis cigaretėms, rodo, kad dėl akcizo pašokusios cigarečių kainos gali būti viena kontrabandos protrūkio priežasčių.

Jo manymu, svarbiausia priemonė sprendžiant kontrabandos klausimą yra griežta vidaus rinkos bei išorės sienų, ypač su Rusija ir Baltarusija, kontrolė. Mat, pasak D. Čeplinsko, ne ES šalyse akcizo mokesčiai yra žymiai mažesni, tad kai kurių rūšių cigaretės ten kainuoja penkis kartus mažiau.

Simona Viltrakytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų