REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per VSD atstovo liudijimą teisme patikimu KGB asmeniu įvardintas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Algimantas Matulevičius pasijuto apšmeižtas ir vadina tai „žaidimu sena korta“.

REKLAMA
REKLAMA

„Teisme užduodant klausimus išaiškėjo, kad, išskyrus buvusio KGB karininko liudijimą, VSD niekuo daugiau nesirėmė. Va ir visa esmė šito liudijimo. Ir jie žaidžia sena korta, kur yra seniausia padėti visi taškai ant“i“. Nes tuos taškus ant „i“ sudėjo Liustracijos komisija“, - BNS ketvirtadienį teigė A.Matulevičius.

REKLAMA

NSGK pirmininko pasipiktinimą sukėlė ketvirtadienį ryte jo iškeltoje byloje prieš buvusį Valstybės saugumo departamento vadovą Arvydą Pocių liudijęs Liustracijos komisijai padedančios VSD darbo grupės vadovo Gintaro Baradinsko ir 2-osios valdybos viršininko Renato Petkaus liudijimai, kad A.Matulevičius KGB laikytas patikimu asmeniu ir buvo ruošiamas žvalgybinėms operacijoms JAV, kur turėjo stebėti vieno Amerikos lietuvio veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

G.Baradinskas ir R.Petkus savo liudijimus grindžia Ypatingajame archyve atrasta informacija bei buvusio kadrinio KGB darbuotojo Romo Patapo liudijimu.

Anot A.Matulevičiaus, šis liudijimas esąs „bandymas susukti“ neva kaltas jis, nors byloje atsakomybėn patraukti prašoma būtent A.Pocių, kuris pernai iš Seimo tribūnos NSGK pirmininką apkaltino bendradarbiavus su sovietų saugumu.

Pasak parlamentaro, Liustracijos komisija jį pripažino nebendradarbiavus su KGB, todėl G.Baradinsko liudijimą vadina A.Pociaus inspiruotu šmeižtu.

„Jie kviečiasi liudininkus, jie bando mane apšmeižti, Pocius toliau. Štai ir visa esmė yra“, - piktinasi A.Matulevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas kol kas nesuteikia didelės reikšmės A.Matulevičiui nepalankiems liudijimams, kurie galėtų baigtis draudimu parlamentarui dirbti su valstybės paslaptį sudarančia informacija. Drauge tai reikštų, jog A.Matulevičius nebegali vadovauti NSGK.

Jo teigimu, jeigu VSD turi naujų duomenų, kurie leidžia manyti, jog dabartinis NSGK vadovas galimai bendravo ar bendradarbiavo su KGB, tuomet privalo kreiptis į parlamento vadovą - esą tuomet būtų peržiūrima, ar A.Matulevičius gali eiti dabartines pareigas.

REKLAMA

„Tam, kad būtų peržiūrėtas asmens leidimas dirbti su slapta informacija, turi būti pateikti argumentai. Jeigu bus pateikta kas nors, tuomet ir peržiūrima. Tą gali padaryti tik Paslapčių apsaugos koordinavimo komisija arba VSD. Jie gali inicijuoti. Jeigu jie mato, kad kažkurio asmens atžvilgiu yra pasikeitusi situacija ir turi papildomų duomenų, jie turi kreiptis į mane kaip parlamento vadovą, pateikdami atitinkamus argumentus“, - BNS sakė V.Muntianas.

Tuo tarpu įvairūs liudijimai, Seimo vadovo teigimu, nėra pagrindas inicijuoti svarstymus, ar parlamentaras gali dirbti su valstybės paslaptį sudarančia informacija, ar negali.

REKLAMA

Pernai kovą A.Pocius Seime pareiškė, jog yra surinkta pakankamai medžiagos, patvirtinančios NSGK pirmininko A.Matulevičiaus praeities ryšius su sovietiniu saugumu, tačiau Liustracijos komisija nutarė, jog įrodymų, pagrindžiančių buvusio VSD vado žodžius, nėra.

Vėliau VSD inicijavo teisės dirbti su valstybės paslaptį sudarančia informaciją atėmimą iš A.Matulevičiaus, tačiau nesėkmingai - Seimo pirmininko sudaryta speciali komisija, pasirėmusi Liustracijos komisijos išvada, nutarė, jog kaltinimai nepagrįsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų