REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimui dar kartą siūloma svarstyti internetinio balsavimo idėją ir naują parlamentą šį rudenį jau rinkti ir naujoviškai.

REKLAMA
REKLAMA

Tai numatančias pataisas trečiadienį įregistravo opozicinio Liberalų sąjūdžio atstovas, parlamentinio Informacinės visuomenės plėtros komiteto narys Vytautas Grubliauskas.

REKLAMA

„Dar kartą registruodamas šias pataisas tikiuosi sulaukti ne tik žodinės Gedimino Kirkilo ir jo vadovaujamų socialdemokratų paramos, bet ir realių veiksmų įtvirtinant internetinį balsavimą Lietuvoje. Neprarandu vilties, jog Lietuvos premjero žodis yra šio to vertas“ - viliasi V.Grubliauskas.

Internetinio balsavimo idėjai Seimas nepritarė sausį, atmesdamas visą rinkimų įstatymų pataisų paketą.

V.Grubliausko teigimu, grįžti prie internetinio balsavimo įteisinimo būtina - esą galimybės taip balsuoti laukia didžiulė išsilavinusi ir modernias technologijas naudojanti Lietuvos visuomenės dalis. Toks balsavimas, jo nuomone, būtų realus būdas išgirsti ir į svečias šalis išvykusių lietuvių balsą.

REKLAMA
REKLAMA

„Svarbu ir tai, kad sistemos, užtikrinsiančios patikimą ir saugų internetinį balsavimą, įdiegimui jau yra pasirengta, tam išleista nemažai biudžeto lėšų“ - teigia V. Grubliauskas.

Sausio 17 dieną parlamentarai atmetė elektroninį balsavimą įteisinti turėjusias įstatymų pataisas. Pagrindinė priešininkų motyvacija - saugumo stoka. Seimo nariai suabejojo Lietuvos pajėgumais apsisaugoti nuo įsilaužėlių, arba vadinamųjų „hakerių“, taip pat ragino neskubėti ir palaukti, kol Estijos patirtį įteisinant internetinį balsavimą perims kitos Europos valstybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalai buvo pateikę Seimo, Europos Parlamento, prezidento bei savivaldybių tarybų rinkimų įstatymų pataisas, kuriomis siekta įteisinti galimybę balsuoti internetu.

2006 metų pabaigoje parlamentarai buvo pritarę Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) paruoštai balsavimo internetu rinkimuose ir referendumuose koncepcijai.

VRK yra skelbusi, kad galimybė balsuoti šiemet vyksiančiuose Seimo rinkimuose yra reali, tik reikalingas didelis aiškinamasis darbas bei teisės aktų pakeitimai.

Seimo nariams nepritarus elektroninį balsavimą įteisinti turėjusias įstatymų pataisas, ore pakibo ir šiam tikslui skirti pinigai. Žiniasklaidoje skelbta, kad Vyriausybė techniniam pasirengimui 2008 metams jau buvo skyrusi apie 2 mln. litų, praėjusiais metais buvo išleista 427 tūkst. litų.

REKLAMA

Pernai spalio pradžioje „Vilmorus“ atliktos apklausos duomenimis, 15 proc. Lietuvos gyventojų buvo tvirtai apsisprendę balsuoti internetu, 9 proc. sakė, jog greičiau balsuos internetu nei rinkimų apylinkėje, 47 proc. buvo nusiteikę balsuoti tradiciniu būdu.

Pirmąja valstybe pasaulyje, kurios parlamentas buvo renkamas ir balsuojant internetu, pernai kovo pradžioje tapo Estija. Pranešama, kad internetu balsavo apie 3,5 proc. visų dalyvavusiųjų Estijos parlamento rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų