REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) pimininkas Artūras Zuokas šiandien įteikė memorandumą Ministrui pirmininkui Gediminui Kirkilui „Dėl LiCs pozicijos Nacionalinio investuotojo priežiūros komitete“.  Memorandume premjeras raginamas įtraukti į Vyriausybės sutartis su VST valdančia „NDX Energija“ prezidento Valdo Adamkaus laiške G. Kirkilui išdėstytus siūlymus dėl „Leo LT“ sukūrimo.

REKLAMA
REKLAMA

Anot liberalcentristų, į sutartis reikia įtraukti nuostatas, kad naujos atominės elektrinės statybos ir elektros perdavimo jungčių į Lenkijos Respubliką ir Švedijos Karalystę tiesimo projektai turi būti prioritetiniais nacionalinį investuotoją sudarančių akcininkų uždaviniais.

REKLAMA

Memorandume teigiama, jog turi būti užtikrinta, kad iki to laiko, kol nebus sudarytos sutartys dėl naujos atominės elektrinės statybos, nacionalinio investuotojo pelno dalis, paskirta dividendams išmokėti, sudarytų nuo 20 iki 40 proc. grynojo ataskaitinių finansinių metų pelno.

„Nacionalinio investuotojo steigimo dokumentuose turi būti įtvirtinta, kad akcininkų sutarties nuostatos neriboja valstybės teisės savo nuožiūra reguliuoti šalies energetikos ūkio ir priimti su tuo susijusius teisės aktus“, - rašoma memorandume.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl šiai funkcijai vykdyti priimtų valstybės sprendimų pagal akcininkų sutartį valstybei negali kilti jokia atsakomybė bei negali rastis pareiga subsidijuoti ar kitaip užtikrinti nacionalinio investuotojo ar strateginių elektros energetikos projektų finansavimą.

„Turi būti nustatytos veiksmingos, aiškios ir skaidrios, valstybės interesų apsaugą garantuojančios atstovavimo procedūros, atstovų atrankos ir paskyrimo tvarka, įtvirtintos valstybę kaip akcininką atstovaujančių asmenų pareigos, griežta atskaitomybė bei nuolatinė kontrolė“, - įsitikinę liberalcentristai.

LiCS atstovas Vidaus reikalų ministras Regimantas Čiupaila taip pat žada siekti, kad ginant valstybės interesus būtų įgyvendinti šie reikalavimai. LiCS reikalaus, kad akcininkų sutartyje būtų įtvirtinta nuostata, jog valstybei negali kilti jokia atsakomybė bei negali rastis pareiga atlyginti bendrovės „VST“ kontrolinį akcijų paketą turinčio akcininko galimus nuostolius, kurie galėtų atsirasti dėl Lietuvos Konstitucinio teismo ar Europos Komisijos sprendimo pripažinti „LEO LT“ kūrimą neteisėtu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų