REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maskvos policija sulaikė 13 paauglių, kurie įtariami šeštadienį užpuolę jauną azerbaidžanietį. Šis išpuolis tėra tik vienas iš gausybės šiuo metu Rusijoje iš rasistinių paskatų vykdomų išpuolių. Kaip rašo „Russia Today“, per pastaruosius metus rasistinių išpuolių Rusijoje itin padaugėjo.

REKLAMA
REKLAMA

„Amnesty International“ ksenofobijos augimą Rusijoje per pastaruosius keletą metų apibūdina kaip visiškai nekontroliuojamą. Vien per kelis pirmuosius 2008 metų mėnesius rasistiniai išpuoliai nusinešė 23 žmonių gyvybes. 2007 metais vien dėl savo odos spalvos gyvybės neteko 67 žmonės.

REKLAMA

Maskvos meras ragina visuomenę nurimti, tačiau visuomenė bei žmogaus teises ginančios organizacijos ragina nedelsiant imtis griežtų priemonių kovoje su ksenofobija. 2008 metais daugiau nei pusė visų iš rasistinių motyvų įvykdytų žmogžudysčių buvo Maskvoje. Pagrindinėmis smurtaujančių ksenofobų aukomis tampa tadžikai, kirgizai, uzbekai bei azerbaidžaniečiai – daugiausiai migrantai darbininkai, už mažą algą besidarbuojantys statybose ar prekybos kioskuose.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl rasistinių išpuolių dažniausiai kaltinami ultranacionalistai bei skustagalviai, tačiau išpuolius vykdo ir žmonės, kurie dėl imigrantų antplūdžio prarado ekonominį bei socialinį saugumo jausmą. Be to, daliai žmonių rasistinės pažiūros įskiepijamos jau vaikystėje.

Filmuotos medžiagos apie rasistinius išpuolius dažnai yra talpinamos į internetą ir jas laisvai gali žiūrėti tūkstančiai jaunuolių.

Maskvoje gyvena 11 mln. žmonių. „Russia Today“ teigia, kad net penktadalis iš jų yra nelegalai. Nelegali imigracija dažnai siejama ir su prekyba narkotikais bei augančiu plėšimų skaičiumi. Teigiama, kad imigrantų įvykdomų nusikaltimų skaičius stabiliai auga, o nacionalistiškai nusiteikusios grupuotės nedelsiant atkreipia dėmesį į šį faktą. „Imigrantai atvyksta čia. Jie įsikuria mūsų teritorijoje ir atima mūsų darbus. Tuomet mes dar esame apkaltinami blogu elgesiu su jais. Jų mirtys iškeliamos į viešumą. Bet juk žudomi ir rusai.“ – teigia Rusijos „Judėjimo prieš nelegalius migrantus“ narys Aleksejus Kanurinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tie, kurie stengiasi kovoti su ksenofobija bei rasistiniais išpuoliais, dažniausiai patys atsiduria pavojuje. Štai vienos žmogaus teisių gynėjos nuotrauka netruko atsidurti neonacių tinklalapyje, o po nuotrauka buvo prirašyti raginimai ją nužudyti.

Praėjusiai metais Rusijoje galiojantis kontraversiškas ir dažnais susidorojimams su opozicija naudojamas Ekstremizmo įstatymas buvo papildytas Baudžiamojo kodekso įstatymais, pripažįstančiai rasiškai motyvuotus nusikaltimus. Žmogaus teisių gynėjai teigia, kad, jei įstatymas būtų įgyvendinamas, tai būtų pakankama priemonė atbaidyti rasistus nuo išpuolių. Deja, įstatymas gražiai atrodo tik popieriuje.

„Levandos“ centro duomenimis net 40 proc. rusų mano, kad tautinės mažumos šalyje turi per daug valdžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų