REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Netolerantiškai apie homoseksualus pasisakiusius visuomenės veikėjus „Gėjų pupuliu“ ir „Lesbiečių braškyte“ titulavusios apklausos rengėjai patys pažeidė žmogaus teises, tvirtina teisės specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

Mykolo Romerio universiteto Europos Sąjungos teisės katedros vedėjas advokatas Ignas Vėgėlė kaip žmogaus teisių pažeidimą įvertino tai, kad interneto svetainėje www.gayline.lt vasario pradžioje vykusių rinkimų metu buvo skelbiamos nominuotų asmenų nuotraukos, žiniasklaidoje jie buvo įvardijami „gėjų pupuliais“ arba „lesbiečių braškytėmis“, nors nemaža dalis nominantų nėra vieši asmenys. Tarp nominantų, be politikų ir kitų viešų asmenų, buvo dėstytojų, psichiatrų, teologų, taip pat ir pats I.Vėgėlė.

REKLAMA

Teisininko vertinimu, konkurso organizatoriai pažeidė asmens ir jo gyvenimo neliečiamumo principą, kuris yra įtvirtintas Europos Žmogaus Teisių Konvencijoje (EŽTK) bei Lietuvos Konstitucijoje.

Jis atkreipia dėmesį, kad EŽTK bei Lietuvos Konstitucija įtvirtina kiekvieno žmogaus teisę turėti savo įsitikinimus, juos laisvai reikšti. Teisininkas pažymi, kad konkurso organizatorių siūlymas nominantams „pažvelgti į savo veiklą iš šalies ir ją įvertinti, kad kitais metais nominacijų negautų“, gali būti įvertintas kaip grasinimas ir siekis apriboti minėtą teisę.

REKLAMA
REKLAMA

„Manytina, kad „gėjų pupulio“ ir „lesbiečių braškytės“ nominacijos yra įžeidžiančios asmens garbę ir žeminančios orumą. Tą netiesiogiai pripažįsta ir patys organizatoriai. Tikrovės neatitinkančių duomenų, žeminančių asmens garbę ir orumą, paskleidimas galėjo padaryti žalą nominantų profesinei reputacijai ar geram vardui“,- dėstoma penktadienį paskelbtame advokato atvirame laiške.

I.Vėgėlė taip pat priminė, kad už jo nurodomus pažeidimus Lietuvos teisės aktuose numatyta administracinė atsakomybė. Mažiausia, ką privalo atlikti nominacijas skelbę konkurso organizatoriai, anot jo, - viešai, nominantams priimtina forma, atsiprašyti. Jei šis reikalavimas nebus įvykdytas, eksperto teigimu, galėtų būti pradėtos teisinės pažeistų teisių gynimo procedūros.

„Gėjų pupuliu“ ir „Lesbiečių braškyte“ šiemet homoseksualai išrinko Vilniaus merą Juozą Imbrasą bei parlamentarę Ramunę Visockytę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų