REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rokiškio politikai neturi jokių argumentų, kodėl apkarpė paramą rajono policijai. Tuo tarpu kiti apskrities komisariatai džiaugiasi vietos valdžios rodomu dėmesiu. Parama iš vietos biudžetų komisariatams skiriasi dešimtimis tūkstančių litų. Policijos prevencijos programoms skiriamos lėšos rodo vietos valdžios požiūrį į visuomenės saugumą.

REKLAMA
REKLAMA

Stasys Meliūnas: „Ne visi politikai suvokia, kad šie pinigai reikalingi ne policijai, o gyventojų saugumui, už kurį atsakingi ne tik pareigūnai, bet ir vietos savivaldos vadovai". D.Zibolienės nuotr.

REKLAMA

Nuvylė politikų požiūris

Rokiškio policijos komisariatas kasmet iš rajono biudžeto gauna finansinę paramą rajono gyventojų saugumą didinančioms prevencijos programoms. Šiemet komisariatas prašė skirti 70 tūkst. litų. Kaip ir kasmet, raštu išdėstė, kokioms priemonėms bus naudojamos šios lėšos ir kokiai konkrečiai programai pinigų reikia. „Sutarėme, jog šiemet prašomos sumos nedidinsime nė litu, o pateiksime tik tiek, kiek reikia, nes pernai buvo skirta per 70 tūkst. litų", - teigė komisariato viršininkas Stasys Meliūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Prevencijos programas rengę pareigūnai turėjo abejonių, ar prašymas bus patenkintas ir buvo užsiminę prašomą sumą kiek padidinti. Tokie spėjimai pasitvirtino - rajono taryba policijos parengtoms viešojo saugumo prevencijos programoms vykdyti skyrė 50 tūkst. litų, arba 20 tūkst. litų mažiau, nei prašyta.

„Kokia pirma mintis, sužinojus apie sumažintą finansavimą? Gal nusivylimas, jog ne visi politikai suvokia, kad šie pinigai reikalingi ne pačiai policijai, o gyventojų saugumui", - neslėpė prastos nuotaikos dėl tokios politikų pozicijos S.Meliūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar pareigūnai suka galvas, kurių prevencijos programų ar atskirų priemonių atsisakyti. Realiausia, jog šiemet nebus įrengtos trys planuotos vaizdo kameros Kamajuose, Obeliuose ir Pandėlyje.

Sumažino be argumentų

Rajono vicemeras Algis Kazulėnas ; „Gimtajam Rokiškiui" sakė, kad rajono taryba, kurioje yra „25 galvos", nusprendė policijai skirti mažiau lėšų ir didelių diskusijų dėl to nebuvo. „Na, buvo skirtingų nuomonių, išsakyta abejonių dėl vieno mygtuko pagalbos įrenginių tikslingumo. Negaliu tiksliai pasakyti, kodėl nutarta sumažinti lėšas", - aptakiai komentavo vicemeras.

REKLAMA

Anot jo, buvo ir keletas griežtesnių pasisakymų komitetuose, ar apskritai reikia remti policiją, tačiau dauguma buvo už rėmimą. A.Kazulėnas sakė, jog galbūt kitąmet taryba policijai skirs daugiau nei šiemet. Jis viliasi, jog komisariatas ras galimybių įrengti vaizdo kameras gyvenvietėse, nes ši prevencinė priemonė, kaip patvirtino ir dauguma tarybos narių, duoda itin gerus rezultatus stiprinant viešąjį saugumą. „Gal apkarpys lėšas smulkesnėms priemonėms?" - svarstė vicemeras.

Pernai iš rajono biudžeto policijos prevencinėm programoms buvo atseikėta 74 tūkst. litų, už šias lėšas įrengtos kelios vaizdo kameros mieste, atokių vienkiemių gyventojams - dešimtys šviesos judesio daviklių, pradėti rengti vieno mygtuko pagalbos iškvietimo įrenginiai, dalintos šviesą atspindinčios liemenės, atšvaitai, vykdytos kitos visuomenės saugumą stiprinančios priemonės, įskaitant nusikalsti linkusių vaikų užimtumą. 2006-aisiais pagal prevencijos ir nusikalstamumo mažinimo programas policijai iš biudžeto skirta 33 tūkst. 200 litų, 2005- aisiais - 24,2 tūkst., o 2003 - 57,5 tūkst. litų.

REKLAMA

Komisariato vadovas S.Meliūnas iš politikų negavo argumentuotų paaiškinimų, kodėl jų prašyta paramos suma sumažinta. „Aišku, ačiū, kad remia, nors visuomenės saugumas tikrai ne vien pareigūnų reikalas, už jį tiesiogiai atsakinga ir savivalda", - sakė viršininkas ir pridūrė, jog, žinodami kai kurių politikų išankstinę neigiamą nuostatą, pareigūnai jaučiasi nejaukiai atsidūrę malonės prašytojų vaidmenyje.

Davė daugiau nei prašė

„Pas mus tikrai nėra tokios praktikos, kad taryba mažintų lėšas komisariato vykdomoms prevencijos programoms. Šiemet policijai iš viso skirta 78 tūkst. litų, nes planuojama mieste įrengti dar kelias vaizdo kameras. Iš jų pagal kitas viešojo saugumo prevencijos programas komisariatas prašė 50 tūkst. litų, bet taryboje išdiskutavę, politikai nutarė sumą dar padidinti 5 tūkst. litų. Juk tai visų mūsų, ypač savivaldos vadovų, bendras reikalas rūpintis visuomenės saugumu", - komentavo „Gimtajam Rokiškiui" Pasvalio meras Gintautas Gegužinskas. Ir pridūrė:  jeigu rajonas bus turtingesnis, dar ir papildomai per šiuos metus ras galimybių prisidėti biudžeto lėšomis prie prevencijos stiprinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mero teigimu, iš rajono biudžeto komisariatui atriekta be didesnių diskusijų apie 50 tūkst. litų ir ankstesniais metais. „Nė kalbų nebegali būti apie paramos mažinimą, kai viskas brangsta", - tikino G.Gegužinskas.

Biržų rajono mero pavaduotojas Aurimas Frankas, pirmą kadenciją dirbantis savivaldos vadovu, teigė, jog dėl komisariato prašytos paramos buvo diskusijų, tarybos nariai išsamiai studijavo, kiek kokiai priemonei reikėtų lėšų ir kurios priemonės efektyviausios, pasikviestas komisariato vadovas, kad pagrįstų prašomą pagalbą. Tačiau apie tai, kad reikia mažinti paramą, diskusijų nekilo. Pagal prevencijos programas komisariatui iš biudžeto biržiečiai politikai skyrė 78 tūkst. litų.

REKLAMA

Biržų policijos komisariato viršininkas Eugenijus Šopis sakė, kad rajono vadovai ir politikai labai supratingai vertina policijos pastangas stiprinti viešąjį saugumą ir kasmet be didesnių "prisiknisinėjimų" remia parengtas programas. Pernai iš biudžeto skirta buvo per 67 tūkst. litų, šiemet - dešimčia tūkstančių litų daugiau. 2006-aisiais parama siekė per 100 tūkst. litų, nes buvo vykdytos daugiau investicijų kainavusios prevencijos priemonės.

 Komisariato vadovas prisiminė ypač sunkius 1999-uosius, kai buvo labai sumažintas komisariatų biudžetas ir tik savivaldybė išgelbėjo skirdama solidžią paramą komisariato automobilių parkui atnaujinti. „Mes jau daug metų randame su savivaldos vadovais bendrą kalbą", - džiaugėsi vietos politikų supratimu komisariato viršininkas.

REKLAMA

Kupiškio komisariato laikinasis vadovas Arvydas Mėlynis „Gimtajam Rokiškiui" teigė, jog Kupiškio rajono valdžia jau daugybę metų pasižymi dideliu dėmesingumu visuomenės saugumo priemonėms. Tai, anot jo, liudija ir iš rajono biudžeto komisariato prevencijos programoms skiriamos lėšos. Pernai skirti 89 tūkst. litų, šiemet - 90 tūkst. litų. Panašios sumos skiriamos kasmet. Biudžeto parama, anot A.Mėlynio, turi akivaizdų rezultatą saugumo didėjimui ir skatina pareigūnų iniciatyvą. Kuo daugiau surenkama baudų iš pažeidėjų, tuo labiau pasipildo ir rajono biudžetas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parama - iš surinkto bendro katilo

Panevėžio miesto vyriausiojo komisariato atstovė spaudai Regina Bučinskienė „Gimtajam Rokiškiui" teigė, kad miesto biudžeto paramą komisariatas gauna kasmet, kaip ir kituose rajonuose, pagal parengtas prevencijos programas.

2005-aisiais Panevėžio miesto savivaldybės taryba išperkamosios nuomos būdu Panevėžio miesto vyriausiajam policijos komisariatui (VPK) nutarė nupirkti 9 lengvuosius automobilius už 520 tūkst. litų. 2006 metais VPK iš biudžeto skirta stebėjimo kameroms mieste įrengti 19,3 tūkst. Lt; sulaikymo kamerų remontui komisariate - 100 tūkst. Lt; policijos prevencijos programoms - 50 tūkst. Lt.

REKLAMA

Pernai iš biudžeto prevencijos programoms gavo per 315 tūkst. Lt. Šiemet miesto politikai komisariato vykdomai saugumo prevencijai lėšų taip pat nepagailėjo. Saugaus miesto programai, susidedančiai iš kelių policijos parengtų prevencinių programų, skirta 209 tūkst. Lt.

Anot R.Bučinskienės, policija kasmet solidžiai papildo miesto biudžetą iš pažeidėjų surinktomis baudomis. Todėl esą natūralu, kad saugumui ir prevencijai miesto vadovai negaili paramos. Pavyzdžiui, pernai už kelių eismo taisyklių pažeidimus išieškoti beveik 3 mln. litų, 40 proc. šios sumos pateko į savivaldybės biudžetą.

REKLAMA

Mūsų komisariato pareigūnų surinktomis baudomis iš pažeidėjų rajono biudžetas kasmet taip pat praturtinamas įspūdingomis sumomis: 2005 m. 266 tūkst. litų; 2006 m. - 307 tūkst. litų, 2007 m. - 415 tūkst. litų. Taigi iki šių metų rajono biudžetas aktyvesnio pareigūnų darbo dėka kelerius metus iš eilės pilnėjo augančia progresija, tuo pačiu rajono politikai kasmet didino paramą policijos programoms.

"Gimtasis Rokiškis"

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų