REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės įmonė „Regitra“ policijos tyrimui šiemet jau perdavė informaciją apie 7 naujus atvejus, kai užsienio šalyse buvo bandyta legalizuoti suklastotus, neva Lietuvos Respublikoje išduotus, vairuotojo pažymėjimus.

REKLAMA
REKLAMA

Nustatyti šiuos atvejus padeda tai, kad, siekdamos sustiprinti užkardą klastotų dokumentų įteisinimui, vairuotojo pažymėjimus išduodančios ES šalių institucijos keičiasi duomenimis. Pagal Europos Sąjungos 1991 m. liepos 29 d. Tarybos direktyvą 91/439/EEB dėl vairuotojo pažymėjimų, prieš pakeisdamos vairuotojo pažymėjimą, kilus įtarimui, jos gali tikrinti, ar vairuotojo pažymėjimas yra galiojantis.
Lietuvos Respublikoje išduotas vairuotojo pažymėjimas galioja visose ES valstybėse, tačiau dažnai asmenys dėl įvairių priežasčių patys nusprendžia Lietuvoje išduotą vairuotojo pažymėjimą pasikeisti.
„Gavusios asmens prašymą pakeisti vairuotojo pažymėjimą, užsienio valstybių vairuotojo pažymėjimus išduodančios institucijos kreipiasi į „Regitrą“. Mes tikriname duomenis, ar asmeniui tikrai išduotas vairuotojo pažymėjimas, kokias transporto priemones jis gali vairuoti, ar pažymėjimas dar galioja ir apie tai pranešame kolegoms užsienyje. Toks bendradarbiavimas ir keitimasis duomenimis leidžia sustabdyti klastotų dokumentų panaudojimą“, - sakė VĮ „Regitra“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas.

REKLAMA

Nuo pat 2007 m. gegužės 1 d., kai policija perdavė „Regitrai“ vairuotojo pažymėjimų išdavimo funkciją, „Regitra“ nuolatos gauna užklausas dėl Lietuvos Respublikoje išduotų vairuotojo pažymėjimų. Remiantis užklausų duomenimis, daugiausia Lietuvos piliečių lietuviškus vairuotojo pažymėjimus pasikeitė Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Švedijoje ir Norvegijoje.
Kai kurie asmenys užsienio valstybėse bando legalizuoti suklastotus, neva Lietuvos Respublikoje išduotus vairuotojo pažymėjimus. Pastaraisiais metais daugiausia tokių vairuotojo pažymėjimų „Regitrai“ buvo atsiųsta iš Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Airijos, Čekijos ir Graikijos (2007 m. – 41 toks atvejis). Dažniausiai taip legalizuoti vairuotojo pažymėjimus siekia ne Lietuvos Respublikos piliečiai. Informaciją apie juos VĮ „Regitra“ perduoda policijai tolimesniam tyrimui.

REKLAMA
REKLAMA

Iš užsienio šalių sugrįžę Lietuvos piliečiai Lietuvoje gana dažnai siekia gauti vairuotojo pažymėjimą vietoj esą užsienyje prarasto vairuotojo pažymėjimo. Tačiau neretai paaiškėja, jog asmuo savo vairuotojo pažymėjimą ne pametė, bet užsienyje pasikeitė į galiojantį toje šalyje ir Lietuvoje apgaule siekia gauti dar vieną.

Europos Sąjungos 1991 m. liepos 29 d. Tarybos direktyva 91/439/EEB dėl vairuotojo pažymėjimų reglamentuoja, jog asmuo gali turėti tik vieną galiojantį vairuotojo pažymėjimą.  Už suklastoto vairuotojo pažymėjimo laikymą ir pasinaudojimą Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse numatyta baudžiamoji atsakomybė (šio kodekso 300 – asis straipsnis „Dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu“).

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų