REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulinė paskolų krizė tempia euro zonos ekonomiką žemyn. Europos komisaras Choakinas Almunija pranešė, kad ūkio augimas 2008 metais bus žemesnis nei planuota. Ne 2,2% kaip tikėtasi, o 1,8%.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Sąjungos (ES) ekspertai bei institucijos vis dar skirsto senąsias ir naująsias valstybes į „tikruosius narius“ ir naujokus. Pagrindinės kompetentingų Europos institucijų bei atskirų ekspertų ataskaitos tarp ES 27 valstybių visuomet išskiria „tikruosius“ - EU15, sudariusius sąjungą iki 2004 metų plėtros.

REKLAMA

Europos Komisija sakė, kad paskolų rinkų problemos, lėtesnis JAV augimas, jau pradėjusios kandžiotis naftos kainos (100 USD/barelis) stabdys ūkio augimą. Infliacija „senąjame klube“ pakils iki 2,6%

Taigi, EU15 ekonomika 2007 metais augo 2,7%, šių metų prognozė sumažėjo iki 1,8%, o „UBS“ banko ekonomistai sako, kad galimas tik 1,3% augimas.

Ekonomikos ir monetarinių reikalų komisaras Choakinas Almunija neigė kad euro zonai gresia „stagfliacijos“ laikotarpis, reiškiantis neigiamo augimo ir augančių kainų sąveiką. Jo nuomone, Europos augimo deceleracija (lėtėjimas) gali būti trumpalaikis, jei vėliau šias metais JAV ekonomika įgaus pagreitį ir palengvės skolinimosi kaštai bei sąlygos.

REKLAMA
REKLAMA

Kad mums jų problemos. Nykštukinių tigrų – naujųjų ES narių ekonomikos auga kaip ant mielių, infliacija – tarsi siaubo filmas.

Lietuvoje infliacija jau siekia 10%, o ekonomikos augimas – 4,5 -7,6%, nelygu kokie ekonomistai prognozuoja – iš senojo „15-kos klubo“ ar arčiau vietinių ūkių pulso esantys.
Europa-15 kenčia dėl JAV problemų, ar kentėsime ir mes?
Daugiau:
Tarptautinis valiutos fondas: virš Lietuvos giedra
Metinė infliacija Lietuvoje - beveik 10 proc.
Reitingai: „Fitch“ griežta naujoms ES valstybėms

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų