REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Valdas Adamkus ragina menininkus ir toliau puoselėti nacionalinę kultūrą, tęsti dvasingos Lietuvos kūrimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Istorija liudija, kad visavertei tautos kultūros ir meno raidai reikia visų jūsų darbų – tylaus vienišiaus, kantriai tobulinančio savo kūrinį, ir visuomeniškai aktyvių viešojo gyvenimo judintojų, nuoširdų dialogą su žiūrovais mezgančio aktoriaus ir ironiškai bei saviironiškai mūsų gyvenimą bei kūrybą komentuojančio kritiko. Nacionalinė kūryba apima iš pirmo žvilgsnio pačius skirtingiausius požiūrius, patirtis, stilius ir kartas. Kad visa tai būtų suvokta ir, svarbiausia, pratęsta, kad būtų tęsiama mūsų kultūra, kad būtų tęsiama dvasingoji, kuriančioji Lietuva“, – antradienį apdovanodamas Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatus kalbėjo V. Adamkus.

REKLAMA

Prezidentas taip pat pabrėžė tikro menininko prigimtyje, kūryboje slypinčio protesto, opozicijos esančiai tvarkai svarbą.

„Tai -– visaverčiam šalies gyvenimui būtina opozicija, kurianti ir sauganti nuo rutinos, verčianti visuomenę nauju žvilgsniu nuolat peržvelgti savo gyvenimą ir nusistovėjusią tvarką. Kad rastume dvasinių galių su ironija įvertinti savo silpnąsias puses bei išminties atsinaujinti ir susitelkti ties tuo, kas iš tikrųjų tikra“, – kalbėjo V. Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, kūryba nėra vien asmeninis, bet nacionalinis laimėjimas, ypač svarbus tautai ir valstybei – „visaverčiam gyvenimui, gebėjimui kelti egzistencinius klausimus ir per grožį“.

Šiais metais premijomis, teikiamomis už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų kūrinius, apdovanoti šeši menininkai.

Už populiariosios kūrybos profesionalumą ir artistiškumą premija įteikta dainų autoriui ir atlikėjui Vytautui Kernagiui. Dailėtyrininkas Alfonsas Andriuškevičius apdovanotas už įtaigią meno kritiką, kūrybingą lietuvių dailėtyros diskurso formavimą knygose „Rašymas dūmais“ ir „Lietuvių dailė“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kompozitoriui Šarūnui Nakui premija įteikta už savitą, Lietuvos muzikos raidą veikiančią kūrybą. Aktoriui Vytautui Paukštei 2007 metų Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija paskirta už vaidmenis spektakliuose „Frank Kruk“, „Šaltas vaikas“, „Karalius Lyras“, „Kelias į Damaską“.

Už reikšmingą indėlį į medijų meną projektuose „Pro-testo laboratorija“ ir „Villa Lituania“ garbingas apdovanojimas įteiktas medijų menininkams Nomedai ir Gediminui Urbonams.

Už dvasinės saugos poeziją rinkinyje „Tebūnie“ taip pat premijuota poetė Zinaida Nagytė-Katiliškienė (literatūrinis slapyvardis – Liūnė Sutema). JAV gyvenanti menininkė į ceremoniją atvykti negalėjo. Jai premija bus įteikta vasario 17 dieną, Lemonte rengiamame Lietuvos Valstybės atkūrimo dienai skirtame renginyje, kuriame dalyvaus pirmoji šalies ponia Alma Adamkienė.

REKLAMA

Iškilmingoje apdovanojimų įteikimo ceremonijoje dalyvavę menininkai už juos dėkojo skirtingai.

„Norime padėkoti iškiliai komisijai už drąsą ir už tai, kad suteikė viltį, o gal iliuziją, kad šioje oligarchinės valdžios okupuotoje teritorijoje dar yra vietos kitokiai nuomonei. Nuomonei, kuri nepaklūsta, nenutyli“, - sakė N. Urbonienė.

G. Urbonas, kartu su žmona ir grupe visuomeninkų kovoję už Vilniaus viešųjų erdvių išsaugojimą, savo ruožtu kreipėsi į „tas valdžios institucijas, kurios galbūt yra susirūpinę stambaus verslo teisėmis“, retoriškai klausdamas, kas atsakingas už teises į miestą, paveldą, istoriją ir ateitį. Pasak jo, premija „įpareigoja toliau aiškinti svarbius kultūros ir politikos klausimus“.

REKLAMA

Apie Vilnių, tačiau ne kovingai, o nostalgiškai, kalbėjo ir V. Kernagis.

„Esu vilnietis. Visa tai, kas vyko mano gyvenime – esu aš ir Vilnius. Visų pirma, esu dėkingas Vilniaus rusams, kad mokė mokytis lietuviškai, labai esu dėkingas Vilniaus žydams – kad vertė mokytis rusiškai, labai esu dėkingas Vilniaus lenkams, nes kiekvieną antradienį spaudos kioskuose atsirasdavo žurnalas, kurio visi laukdavome ir stovėdavome, nes čia buvo atgaiva. Esu dėkingas prospektui – Vilniaus pagrindinei arterijai – už platėjančias kelnes, laisvės idėjas, ilgus plaukus. Esu dėkingas tėvams – artistams, aktoriams – už jų neįtikėtiną toleranciją. Jų tolerancija leido man tapti tuo, kuo kažkokiu būdu tapau“, – dėkojo dainininkas V. Kernagis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prestižinės premijos laureatus apdovanojimo komiteto nariai paskelbė pernai gruodį.

Laureatams įteiktas Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato diplomas, ženklas ir piniginė premija – šiuo metu tai 104 tūkst. litų. Premijas įsteigė Vyriausybė, jos mokamos iš valstybės biudžeto.

Nacionalinės premijos teikiamos nuo 1989 metų. Jomis jau apdovanoti 156 menininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų