REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicinis konservatorius Rytas Kupčinskas priešinasi privataus kapitalo iniciatyvoms Kauno S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome kurti sporto ir laisvalaikio centrą, motyvuodamas saugotinu kultūros paveldu.

REKLAMA
REKLAMA

„Didžiulį nerimą kelia interesų grupių pasiūlymai, kad reikia įrengti golfo laukus, futbolo aikšteles. (...) Faktiškai tai reiškia Kauno istorinių kultūrinių objektų naikinimą“, - kalbėjo Kaune į Seimą išrinktas konservatorius antradienį spaudos konferencijoje, į kurią pakvietė ir kitus aerodromo išsaugojimo šalininkus.

REKLAMA

Pasak viešosios įstaigos „S.Dariaus ir S.Girėno aerodromas“ direktoriaus Eugenijaus Raubicko, objektas yra vertingas todėl, kad šioje vietoje skleidėsi pirmieji Lietuvos karo aviacijos žiedai.

Jam antrino ir Kultūros paveldo departamento direktorius Albinas Kuncevičius, kurio teigimu, saugotina aerodromo teritorija apima 211 hektarų, todėl esą šiose vietose naujos statybos negalimos. Be to, anot paminklosaugininko, 1994 metais aerodromas įtrauktas į paminklų registrą, 2005 metais paskelbtas valstybės saugomu kultūros paminklu, todėl neva valstybė jau iš esmės yra apsisprendusi išsaugoti objektą nepaliestą.

REKLAMA
REKLAMA

„Truputėlį mus suneramino įvairios diskusijos, kad šitoje vietoje galima kažkokia nauja statyba golfo laukais, o gal net gyvenamaisiais pastatais, todėl pagal Nekilnojamųjų kultūros vertybių įstatymą mes praėjusiais metais užsakėme specialų planą, kuris patikslino teritoriją ir apsauginę zoną. Šiuo metu tas planas, kuris kainavo 38 tūkst. litų, akivaizdžiai rodo, kad saugotina teritorija su išlikusiais pastatais yra praktiškai 211 hektarų“, - teigė A.Kuncevičius.

A.Kuncevičiaus nuomone, jeigu jau apsispręsta saugoti aerodromą, „dėl kurio reikšmės niekas neabejoja“, tai esą reikia tuomet mąstyti apie restauravimo darbus, o ne sporto ir laisvalaikio centrų kūrimą ar net gyvenamųjų namų statybą. Pasak departamento direktoriaus, šiais metais užsakytas antrasis specialusis planas, kuris turėtų detaliai aprašyti, kas galima ir kas negalima šioje teritorijoje.
„Aš neįsivaizduoju aerodromo, kurio pakilimo take įrengtas golfo žaidimų plotas su pelkėm, kalneliais ir visokiais kitokiais dalykais“, - sakė A.Kuncevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauno S.Dariaus ir S.Girėno aerodromas yra tapęs politinių batalijų priežastimi, nes kai kurie laikinosios sostinės politikai nori dalį aerodromo palikti aviacinėms reikmėms, o likusią teritoriją skirti laisvalaikio centrui, kur įsikurtų vandens pramogų parkas, teniso aikštynai, futbolo aikštė, ledo arena, golfo laukai ir kita sportui bei laisvalaikiui skirta infrastruktūra.
Iš viso statyboms galėtų būti skirta nuo 40 iki 70 hektarų visos teritorijos.

Šiam projektui priešinosi Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, jam nuolat antrina ir politiko tėvas Seimo narys R.Kupčinskas. Pernai lapkritį iš savivaldybės administracijos direktoriaus posto buvo atleistas konservatorius Arūnas Keserauskas, kuris kitų savo partiečių buvo kaltinamas proteguojąs esą neskaidrias statybas.

S.Dariaus ir S.Girėno aerodromas pastatytas 1915 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų