REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet startuos nauja prekybos taršos leidimais sistema, kuri atvers Lietuvos įmonėms kelią į viso pasaulio šalių rinką.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos prisijungimą prie šios sistemos vykdo Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondas (LAAIF), kuris į specializuotos programinės įrangos atnaujinimą ir palaikymą investuos beveik 200 tūkst. litų.

REKLAMA

"Nauja sistema Lietuvos įmonėms atvers naujas galimybes prekiauti taršos leidimais ne tik su Europos Sąjungos šalimis, bet ir su Japonija, Kanada, Naująja Zelandija, Rusija ir kitomis prie Kioto protokolo prisijungusiomis ir anglies dvideginio išmetimus siekiančiomis sumažinti valstybėmis. Lietuva kartu su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis prie pasaulinės taršos leidimų sistemos prisijungs šiais metais", - teigė LAAIF Klimato kaitos skyriaus vedėja Jolanta Žaltkauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiu būdu prekyba taršos leidimais vyks tarp visų šalių, ratifikavusių Kioto protokolą. Tokių šalių iš viso yra 176 ir jos išmeta beveik 64 % viso anglies dvideginio.

Šiuo metu taršos leidimus perka bei parduoda 52 Lietuvos įmonės. Didžiausia taršos leidimų paklausa yra energetikos, cemento ir kalkių gamybos sektoriuose, dažniausiai turimus leidimus parduoda energetikos įmonės. Įmonės pirkimo-pardavimo sandorius gali sudarinėti tiesiogiai arba per ATL brokerius.

Be to, rinkoje ims cirkuliuoti naujų skirtingos vertės taršos vienetų. Naujieji vienetai PTMV (TMV) rinkoje atsiras išsivysčiusių šalių įmonėms įgyvendinus taršos mažinimo projektus besivystančiose.

Taršos leidimų kainos tendencijas nulems paklausos ir pasiūlos santykis, mat taršos leidimų kaina nėra reguliuojama ir paklūsta laisvosios rinkos dėsniams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų