REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagal Iano McEwano bestselerį pastatytas „Atpirkimas“ („Atonement“) sekmadienį buvo apdovanotas Didžiosios Britanijos kino ir televizijos meno akademijos (BAFTA) geriausio filmo kategorijos apdovanojimu.

REKLAMA
REKLAMA

Geriausiu aktoriumi už vaidmenį filme "„Bus kraujo“ („There Will Be Blood“) buvo paskelbtas Danielis Day-Lewisas, o geriausios aktorės apdovanojimas netikėtai atiteko prancūzei Marion Cotillard, kuri juostoje „Rožinis gyvenimas“ („La Vie En Rose“) suvaidino dainininkę Edith Piaf.

REKLAMA

BAFTA apdovanojimai šiemet yra dar reikšmingesni nei ankstesniais metais, nes dėl scenaristų streiko Jungtinėse Valstijose praėjusį mėnesį nebuvo surengtas „Auksinių gaublių“ šou ir šie antrais pagal svarbą kino apdovanojimais po „Oskarų“ laikomi apdovanojimai buvo išdalyti per paprasčiausią spaudos konferenciją.

Nors „Atpirkimas“ – romantinė drama apie gyvenimą ir meilę Antrojo pasaulinio karo metais – buvo nominuotas 14-oje kategorijų, jis gavo tik du BAFTA apdovanojimus, kurių antrasis jam buvo paskirtas už pastatymo dizainą.

REKLAMA
REKLAMA

Diskutuodamas, ar šis vakaras „Atpirkimo“ aktoriams ir komandai atnešė nusivylimą, vienas iš prodiuserių Ericas Fellneris sakė: „Kai būni nominuojamas 14 kartų ir patiri 12 pralaimėjimų, pajunti didelį palengvėjimą. Būti nominuotam yra ypatingas dalykas. Esu be galo laimingas, turėdamas 14 nominacijų ir du laimėjimus“.

Jei D. Day-Lewisas iš anksto buvo laikomas favoritu laimėti geriausio aktoriaus apdovanojimą, tai Keira Knightley iš „Atpirkimo“, kuriai buvo prognozuojamas geriausios aktorės apdovanojimas, liko tuščiomis rankomis. M. Cotillard taip pat įveikė Julie Christie iš filmo „Toli nuo jos“ („Away From Her“).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Cotillard šis prizas atiteko po to, kai ji už tą patį vaidmenį pelnė „Auksinį gaublį“. 32 metų aktorė taip pat yra nominuota „Oskarui“.

„Rožinis gyvenimas“ laimėjo iš viso keturis apdovanojimus ir tapo daugiausia prizų susišlavusia juosta. Be geriausios aktorės prizo, „Rožinis gyvenimas“ dar buvo įvertintas muzikos, kostiumų dizaino ir makiažo kategorijose. M. Cotillard jame suvaidino trapiąją E. Piaf, kuri mirė būdama 47 metų.

Vėliau M. Cotillard sakė, kad jos pergalė yra „visiškai siurrealistiška“ ir pridūrė: „Esu absoliučiai pritrenkta, visiškai pritrenkta. Aš tokia laiminga... Nežinau, ką apie tai galvotų Edith Piaf. Tikiuosi, ji būtų laiminga“.

REKLAMA

Sekmadienio pergalė 50 metų D. Day-Lewisui atnešė jau antrąjį BAFTA apdovanojimą. Panaši sėkmė jį lydėjo ir per „Auksinius gaublius“ bei Ekrano aktorių gildijos apdovanojimus. Naftos barono Danielio Plainview vaidmuo jam taip pat pelnė nominaciją „Oskarui“.

Sekmadienio vakarą geriausio aktoriaus kategorijoje jis įveikė Jamesą McAvoy'jų iš „Atpirkimo“ ir George`ą Clooney iš „Maiklo Kleitono sukurtos tiesos“ („Michael Clayton“).

„Kai filmavausi šiame filme, man neatrodė, kad tai bus juosta, kurią norės pamatyti daug žmonių“, – po ceremonijos užkulisiuose sakė D. Day-Lewisas.

REKLAMA

Joelis ir Ethanas Coenai per ceremoniją, vykusią Londono Karališkosios operos rūmuose, su filmu „Šioje šalyje nėra vietos senukams“ („No Country For Old Men“) nugalėjo geriausio režisieriaus kategorijoje.

„Transformerių“ („Transformers“) žvaigždei Shia LaBeoufui buvo įteiktas kylančios žvaigždės apdovanojimas.

Tilda Swinton už vaidmenį „Maiklo Kleitono sukurtoje tiesoje“ buvo įvardyta geriausia antrojo plano aktore. Tuo tarpu geriausiu antrojo plano aktoriumi buvo pripažintas Javieras Bardemas iš „Šioje šalyje nėra vietos senukams“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors paprastai BAFTA apdovanojimai griežia antruoju smuiku po „Auksinių gaublių“, JAV scenaristų streikas šiai ceremonijai suteikė papildomos svarbos.

Streikuojantiems Holivudo scenaristams atstovaujančios profsąjungos šeštadienį pranešė, kad jos susitarė dėl sutarties, kuri galėtų išspręsti tris mėnesius trunkantį konfliktą, ir po kelių dienų gali grįžti prie darbo, jeigu šiai sutarčiai pritars profsąjungų nariai.

Šis streikas smarkiai sutrikdė kasmetinį Holivudo apdovanojimų sezoną, priversdamas atšaukti „Auksinių gaublių“ ceremoniją, kai aktoriai pagrasino boikotuoti šį renginį, ir sukeldamas būgštavimų dėl vasario 24 dieną numatytos „Oskarų“ teikimo ceremonijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų