REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas VP dešimtuko narių ir bendrovės "NDX energija" vadovų Žilvinas Marcinkevičius trečiadienį patikino šalies prezidentą, kad "NDX energija" dalyvaus naujos atominės elektrinės statyboje ir tiesiant elektros tiltus į Lenkiją bei Švediją.

REKLAMA
REKLAMA

"Labai aiškiai įsipareigojame ir patvirtiname, kad dalyvausime. Toks yra tvirtas mūsų bendrovės nusistatymas", - po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi žurnalistams sakė Ž.Marcinkevičius.

REKLAMA

Tačiau jis neprognozavo, ar prezidentas pasirašys atominės elektrinės įstatymą, dėl kurio šiomis dienomis V.Adamkus konsultuojasi tiek su jo šalininkais, tiek su priešininkais. Vasario 1-ąją Seimo priimtą įstatymą prezidentas turi pasirašyti arba vetuoti per 10 dienų nuo jo gavimo. Prezidentūra įstatymo projektą gavo vasario 4-ąją.

"Išsakėme aiškią ir tvirtą nuostatą, kad energetinė nepriklausomybė turi būti Lietuvoje. Tai yra Lietuvos vartotojai turi turėti galimybę pirkti elektros energiją kuo pigiau. "NDX energijai" tai yra ypatingai svarbu dėl dviejų aspektų. Vienas dalykas - mes esame Lietuvos verslo grupė ir vartojame patys elektros energiją. Mums yra labai svarbu kuo pigiau ją pirkti, kad galėtume ją kuo pigiau parduoti vartotojams. Ir tikime, kad elektros energija tiek pagaminta Lietuvoje, modernioje elektrinėje, tam dėsime visas pastangas, tiek įsigyta, bus pigesnė", - sakė Ž.Marcinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Ž.Marcinkevičiaus tvirtinimu, visa informacija apie būsimą valstybės ir privataus kapitalo bendrovę "Leo LT", kuri užsiims naujos jėgainės bei elektros tiltų projektais, bus vieša. Taip pat, anot jo, nebus prieštaraujama, kad ją tikrintų Valstybės kontrolė.

Jei vyriausybė pakviestų, sutiktų grįžti prie derybų stalo

Verslininkas patikino, kad "NDX energijos" vardu prezidentui įsipareigojo, jog sutiktų peržiūrėti nevienareikšmiškai vertinamus susitarimų projektus.

Paklaustas, ar sutiktų taisyti sutarčių projektus ir atnaujinti derybas, Ž.Marcinkevičius atsakė: „Vienareikšmiškai taip. Mes tą įsipareigojome prezidentui. Tai priklauso nuo valstybės pozicijos, kadangi šiandien svarstomas AE įstatymas esmingai skiriasi nuo to, kuris dabar galioja. Kadangi AE įstatyme yra aiškiai pasakyta, kad nedelsiant turi būti pastatyta AE, tiltai, kad nedelsiant turi būti Lietuvos elektros energetikos sistema integruota į ES energetikos sistemą, tai tuos visus įsipareigojimus mes be jokių problemų ir be jokių išlygų pasirengę patvirtinti ir akcininkų sutartyje, jei tai bus paprašyta", - rašo DELFI.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, jei Vyriausybė nerodytų iniciatyvos atnaujinti derybas ir taisyti sutartis, ar „NDX energija" savo ruožtu tai inicijuotų, bendrovės vienas vadovų atsakė: „Nežinau".

Kritikai - prieš energetikos nepriklausomybę?

Paklaustas apie Lietuvos banko Ekonomikos departamento vadovo Raimundo Kuodžio teiginius, kad jis, kaip projekto kritikas, sulaukė grasinimų, "NDX energijos" valdybos pirmininkas Ž.Marcinkevičius patikino, kad jie niekam tikrai negrasino. Pasak jo, jei žmogus susilaukia grasinimų, yra gąsdinamas, turėtų kreiptis į atitinkamas valstybės institucijas arba į psichologus. VP dešimtuko narys leido suprasti, kad ruošiamo projekto kritikai yra prieš Lietuvos energetinę nepriklausomybę.

REKLAMA

"Iš kitos pusės, mes puikiai žinome, kad niekas nepriklausomybės ant lėkštelės neatneša, taip pat ir energetinės", - sakė Ž.Marcinkevičius.

Kaip jau buvo rašyta, antradienį po susitikimo prezidentu Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius R. Kuodis teigė, kad "visa tai, kas vyksta Lietuvos energetikoje nuo VST privatizavimo yra viena didelė afera, kurios karūna yra būtent nacionalinis investuotojas".

"Visiškai nebūtina priimti į šitą projektą vietinę lietuvišką kompaniją, kuri nėra pastačiusi nė vienos elektrinės, nė vienų tiltų, na, o jos reputacija, švelniai tariant - daryti sėkmingus verslus su valstybe", - sakė R.Kuodis.

REKLAMA

Neatsimena apie ką kalbėjo su prezidentu

Žilvinas Marcinkevičius taip pat patvirtino, jog prieš pusę metų buvo neoficialiai susitikęs su prezidentu Valdu Adamkumi, tačiau apie ką tuomet kalbėjo teigia tiksliai neatsimenantis.

Susitikime kalbėta apie energetiką, nurodė Ž. Marcinkevičius, skelbia Alfa.lt. „Man reikėtų gerai pagalvoti. Nelabai prisimenu. Man atrodo, reikėjo pateikti kažkokius paaiškinimus dėl mūsų pozicijos. <...> Ne (susitikime nebuvo sutarta dėl „NDX energijos“ dalyvavimo „Leo LT“ projekte – Alfa.lt), ten buvo svarstomi epizodiniai klausimai“, - sakė Ž. Marcinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie šį susitikimą oficialiose prezidento darbotvarkėse skelbta nebuvo.

Verslininkas paneigė, kad derybos dėl "NDX energijos" dalyvavimo galbūt buvo neskaidrios ir įmonės atstovai galimai iš anksto viską derino su aukščiausiais valstybės vadovais.

"Su prezidentu susitinku antrą kartą gyvenime", - teigė Ž.Marcinkevičius. Pasak jo, su premjeru Gediminu Kirkilu susitiko keletą kartų, tačiau iš esmės viskas buvo derinama tik su oficialia derybų grupe.

"NDX energijos" vadovas teigia, kad nuolat atlieka tyrimus, kaip grupė yra vertinama. Anot jo, naujausiais rinkos tyrimų bendrovės "TNS Gallup" duomenimis, "Vilniaus prekybos" grupė yra viena lyderiaujančių verslo grupių Lietuvoje pagal įvairius kriterijus.

REKLAMA

Į protestą kviečia ir liberalcentristai

Liberalų ir centro sąjunga penktadienį rengia mitingą prie Prezidentūros, kuriame agituos šalies vadovą Valdą Adamkų atmesti nacionalinio investuotojo "Leo LT", kuris turi pastatyti naują atominę jėgainę ir elektros jungtis su Vakarais, steigimą laiminantį įstatymą.

Trečiadienį paskelbtame liberalcentristų pranešime teigiama, kad mitingas "Baltų marškinių akcija" yra skirtas "išreikšti paramą prezidentui, tikintis jo ryžtingų veiksmų ginant viešąjį interesą, vetuojant ypatingos skubos tvarka priimtą neskaidrų įstatymą, įteisinantį "Leo LT" projektą".

REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybė suteikė leidimą penktadienį 12-14 valandą rengti mitingą Simono Daukanto aikštėje prie Prezidentūros.

Viena nepritariančiųjų naujam Atominės elektrinės įstatymui akcija Daukanto aikštėje jau įvyko - trečiadienį prie Prezidentūros buvo surengtos protesto vaikštynės.

Tokia akcijos forma pasirinkta, nes Vilniaus savivaldybė nesuteikė leidimo "tradiciniam" piketui dėl pavėluotai pateikto prašymo. Nešini plakatais "Ne liūto nasrams", "Įstatymų leidžiamoji - "Maxima", įstatymų vykdomoji - Vyriausybė", Daukanto aikštėje vaikštinėjo pora šimtų žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Išreiškiame solidarumą prezidentui, kuris, tikimės, bus pilietinės tautos, demokratinės respublikos, o ne oligarchinio valdymo pusėje. Spaudimas prezidentui yra tuomet, kai stambus šaunus verslininkas pradeda kalbėti kaip valstybės šeimininkas, sakyti, kaip bus tvarkomas visas elektros ūkis Lietuvoje", - sakė vienas iš piketuotojų Piliečių santalkos atstovas Darius Kuolys.

Akcijoje, surengtoje Piliečių santakos ir nevyriausybinių jaunimo organizacijų, taip pat dalyvavo keletas Seimo narių, liberalcentristų atstovai, plevėsavo partijos "Tvarka ir teisingumas" vėliavos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų