REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos žiniasklaida pranešė, kad šios šalies dujų monopolisto „PGNiG“ pasirašytas kontraktas su Vengrijos kompanija „Eural Trans Gas“ iš tikrųjų yra susitarimas, pasiektas su Rusijos mafija, skelbia „Warsaw Voice“.

REKLAMA
REKLAMA

„Eural Trans Gas“ yra vadovaujamas Semiono Mogilevičiaus – žmogaus, kuris laikomas Rusijos mafijos krikštatėviu. Šis veikėjas yra JAV Federalinės Tyrimų Tarnybos labiausiai ieškomų žmonių sąraše. Antradienį „Pilietinės platformos“ lyderis Zbigniewas Chlebowskis apkaltino praėjusioje vyriausybėje dominavusią „Teisės ir teisingumo“ partiją atnaujinus kontraktą su šia „mafijos kompanija“. Pirminis kontraktas dėl dujų prekybos su „Eural Trans Gas“ buvo pasirašytas 2003 metais. Kontraktas baigėsi 2006 metais ir „Teisės ir teisingumo“ partijos buvo pratęstas dar porai metų.

REKLAMA

Lenkijos žvalgybos vadovas tuometinėje Jaroslawo Kaczynskio vyriausybėje Zbigniewas Wassermanas neigia kaltinimus, kad jis žinojo apie faktą, jog vengrų kompaniją iš tikrųjų kontroliuoja Rusijos mafijos atstovai. Jo teigimu, kontraktas su „Eural Trans Gas“ buvo būtinas norint užsitikrinti stabilų gamtinių dujų tiekimą į Lenkiją.

„PGNiG“ taipogi aiškina, kad ilgalaikiai su kitomis kompanijomis pasirašyti dujų tiekimo kontraktai nesugeba patenkinti viso Lenkijos poreikio, tad trumpalaikiai susitarimai su tokiomis tiekėjomis kaip „Eural Trans Gas“ yra neišvengiama būtinybė. Be to, teigiama, kad kontraktas buvo atnaujintas ne su „Eural Trans Gas“, bet su „RosUkrEnergo“, kurios 51 proc. akcijų kontroliuoja Rusijos dujų monopolininkas „Gazprom“, o likęs akcijų paketas priklauso vienam Ukrainos verslininkui. „RosUkrEnergo“ perėmė visus „Eural Trans Gas“ įsipareigojimus.

Buvęs premjeras Jaroslawas Kaczynskis pareiškė nieko nežinojęs apie šiuos susitarimus ir teigė, jog pirminis kontraktas su Rusijos mafijos valdoma Vengrijos kompanija buvo pasirašyti dar „Demokratinės kairės aljanso“ premjero Leszeko Milerio vadovavimo vyriausybei laikais. L. Millerio Nacionalinio saugumo vadovas teigia nieko nežinojęs apie tai, kad į dujų tiekimo Lenkijai verslą yra įsivėlę ir Rusijos mafijos atstovai. Teigiama, kad „Eural Trans Gas“ firmą Lenkijos vyriausybei rekomendavo ukrainiečiai ir pagal susitarimą ši kompanija turėjo Ukrainos vamzdynais patiekti lenkams 2 mlrd. kubinių dujų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų