REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos alpinizmo asociacija ir fondas "Baltų žygiai" šių metų pavasarį organizuoja alpinistinę ekspediciją Himalajuose į vieną aukščiausių (8201 m) pasaulio viršūnių Čo Oju (angl. Cho Oyu).

REKLAMA
REKLAMA

Ekspedicijoje, kuri prasidės balandžio viduryje, planuoja dalyvauti net devyni lietuviai. Tarp ekspedicijos dalyvių yra ir dvi moterys. Iki šiol nė viena lietuvė moteris nėra pakilusi į aštuonių kilometrų aukštį. Tai bus trečiasis Lietuvos alpinisčių bandymas pakilti į aukštesnį 8000 metrų aukštį.

REKLAMA

Lietuviai planuoja startuoti balandžio 14 dieną ir kopti atskira sportine ekspedicija. Alpinistai kops klasikiniu maršrutu iš Tibeto (Kinijos) pusės. Kadangi Kinijos alpinistiniai tarifai brangesni už Nepalo, ant Čo Oju kalno šlaitų alpinistai planuoja praleisti ne 1,5 mėnesio, kaip įprasta, o tik mėnesį.

Prieš tai komanda porą savaičių intensyviai treniruosis ir aklimatizuosis Nepale, Everesto prieigose.

Ekspedicija planuoja nesinaudoti šerpų paslaugomis, todėl jos nariams teks nelengvas uždavinys savo jėgomis nešti visą stovykloms ir kopimui reikalingą įrangą.

REKLAMA
REKLAMA

Nors iki ekspedicijos pradžios liko kiek daugiau nei 2 mėnesiai, alpinistai neturi visų ekspedicijai reikalingų lėšų.

Ekspedicijų kainos Tibete smarkiai išaugo dėl šiemet Kinijoje vykstančių vasaros olimpinių žaidynių ir su tuo susijusių renginių. Vieno ekspedicijos dalyvio išlaidos sudarys ne mažiau 20 000 lt.

Ši ekspedicija yra tęstinis Lietuvos alpinizmo asociacijos ir fondo "Baltų Žygiai" projektas - "Aukščiausios pasaulio viršūnės".

2003, 2004, 2006 ir 2007 metais lietuvių alpinistai sėkmingai įkopė į keturias iš keturiolikos aukštesnių nei 8 kilometrai viršūnių - Everesto (8850 m), Šiša Pangmos (8027 m), Gašerbrumo II (8045 m) ir Broud Piko (8046 m).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvių ekspedicijos tikslas - įkopti į vieną aukščiausių pasaulio viršūnių, taip garsinti Lietuvos vardą pasaulyje ir kelti Lietuvos alpinistų sportinį meistriškumą.

Ekspedicijos sudarys Saulius Vilius (vadovas), Eugenijus Šimanauskas (antrasis ekspedicijos vadovas) Arūnas Matukas, Salomėja Jasinskaitė, Danguolė Bičkūnienė, Egidijus Mockus, Rimvydas Mockus, Vladas Kalvelis bei Ernestas Markšaitis.

Čo Oju (8201 m) yra šešta pagal aukštį pasaulio viršūnė po Everesto (8850 m), K2 (8611 m), Kangčendžungos (8586 m), Lhotsės (8516 m) ir Makalu (8463 m).

Per Čo Oju keterą eina Nepalo ir Kinijos siena, o pati viršūnė (280 6l ilguma, 860 39l platuma) yra apie 30 km į šiaurės vakarus nuo aukščiausiojo planetos taško Everesto (8850 m).

Pirmieji Čo Oju viršūnę pasiekė du austrų alpinistai ir šerpas 1954 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų